Kárpát-medencei református rádiósok találkozója Beregszászon

2008. Jul 10., szerző: Adminisztrátor

Az éter hullámain is szól az evangélium
Július 7-8-án a Kárpátaljai Református Egyház berkein belül működő beregszászi székhelyű Sion Rádió adott otthont annak a találkozónak,

melyen a miskolci Európa Rádió (Sike Gábor, Taracközi Gerzson, Csonka Richárd, Kókai Csaba, Nagy Endre, Rácsok András), a kolozsvári Agnus Rádió (Ferencz Amália, Vitus István), a nagyváradi Váradi Rádió (Veres-Kovács Attila, Gavrucza Nagy László) és a beregszászi Sion Rádió (Taracközi Ferenc, Birta Zoltán, Antal István, Soós Katalin), illetve az ezeket támogató E-Mission Alapítvány (Zsigmond András) munkatársai vettek részt.

 

Mint a beszámolókból kiderült, az E-mission Alapítvány a Tiszáninneni és Tiszántúli Református Egyházkerületekkel összefogva indította el a Refradio projektet, ami a Kárpát-medencei Református Rádió Stúdiók összefogását célozta meg. 2007. október 27-én az Európa Rádió által szervezett szakmai nap keretében került átadásra a www.refradio.eu református rádiós portál, mely egy református rádió stúdiókat segíteni kívánó együttműködés alapja.
A beregszászi találkozó résztvevői mérleget vontak az eddig elvégzett munkáról, megbeszélték a további feladatokat, megoldásokat kerestek a legégetőbb problémákra. Hangsúlyozták: igen fontos a gyülekezetek, megyék, kerületek figyelmét felhívni, különösen is  a tisztségviselőkét, hogy a maguk helyén előmozdithassák a református rádiózás fejlődését, ismertségét, hisz a mai modern korban fontos szerepet kaphat az evangélium hirdetésében a média. Ki kell használni az internet nyújtotta lehetőségeket is. Ezt szolgálják az elmúlt ősz óta beindított on-line sávok is.
A résztvevők a gyakorlati együttműködés fontosságát hangsúlyozták. Egymás jobb megismerését célozzák a műsorcserék, a munka minőségi javítását pedig a szakmai napok segítik elő. Erre a tervek szerint évente két alkalommal kerül sor. A találkozások rendszeres megszervezésének egyik akadályát a kárpátaljai rádiósok vízumkötelezettsége jelenti. a találkozón határoztak arról is, hogy mind az Európa Rádió, mind az E-mission kérelmezi Magyarország külképviseleténél az itteni munkatársak akadálymentes utazásának biztosítását.
A szakmai találkozón a résztvevők megvitatták, miként változtathatnak a meglévő honlap arculatán, ami jelenleg inkább hírportálra emlékeztet, viszont annak rádiósabb jelleget kellene adni. E cél érdekében a továbbiakban elsősorban a műsorajánlók kerülnek fő helyre, s a hírek – figyelemfelkeltésként – csak címfelsorolásként jelennek meg a főoldalon, melynek színösszeállításán is változtatások lesznek. Ugyanitt viszont kiemelt helyet kapnak az éppen hallgatható műsorokra való felhívások. A megújult honlapon több kiemelt szöveges anyag is elhelyezhető lesz, melyek egyénileg variálhatók majd.
A tanácskozás résztvevői arról is egyeztettek, miként lehet összehangolni az On-line-on való megjelenést, miként oldható meg a sávok biztosítása, és abban is megegyeztek, hogy szükség van a heti óraszámok, illetve azok időpontjainak egyeztetésére. Döntés született egy új sáv létrehozásáról, ahol megbeszélt időben követhetik egymást a rádiós felek összeállításai, illetve arról, hogy a nagyváradi rádióstúdió műsorát az Agnus fogja közvetíteni. Megoldásra vár a kolozsvári időeltolódás problémája is, és szó volt arról is, hogy szükség lenne a szerverkapacitás növelésére is.
-marton-

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.

Kapcsolódó Galériák

KRR_Beregszász_2013