Sólyom László: a kárpátaljai magyar iskolákban nem lehet visszalépni a jelenlegi állapotoktól

2008. Jul 10., szerző: Adminisztrátor

Sólyom László szerint a kárpátaljai magyar iskolákban nem lehet visszalépni a jelenlegi állapotoktól, mert "abban a pillanatban, amint az oktatás kétnyelvűvé válik, az a nyelvvesztés iskolája lesz".

A magyar államfő erről magyar újságíróknak beszélt hétfőn Kijevben, ahová aznap érkezett kétnapos hivatalos látogatásra, Viktor Juscsenko ukrán elnök meghívására. Útjára elkísérte Szekeres Imre honvédelmi miniszter és Bogyay Katalin, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára is. A kijevi plenáris tárgyalásokon az ukrán küldöttség tagja volt Jurij Jehanurov védelmi miniszter és Ivan Vakarcsuk oktatási miniszter.

Juscsenko a magyar kollégájával lezajlott tárgyalások utáni közös sajtótájékoztatón azt hangsúlyozta, hogy "az ukrán fél nyitott a kárpátaljai magyar iskolákban a kétnyelvű oktatás problémájának megoldására". Egyben bejelentette: a felek megállapodtak, hogy a jövő héten szakmai tárgyalások kezdődnek a két oktatási minisztérium között Kijevben. A szakértők akcióprogramot dolgoznak ki a kéttannyelvű oktatás problémájának megoldására a kárpátaljai magyar iskolákban. Kiemelte: az államnyelv elsajátításával nő az általános iskolások esélye az ukrajnai közép- és felsőfokú intézményekbe való bejutásra. Közölte, hogy már a nyomdában vannak a szükséges tankönyvek.

Sólyom hangsúlyozta: problémát jelent a 461. számú ukrajnai oktatási minisztériumi rendelet, amely kétéves átmenettel a magyar nyelvű iskolákat kéttannyelvűvé változtatná. Ez felgyorsítaná a magyar kisebbség asszimilációját, amivel a 3,5 millió főnyi határokon túli magyar sorsáért felelős anyaország nem tud egyetérteni, és ami ellentétes az 1991. évi, a kisebbségek jogainak elismeréséről szóló magyar-ukrán nyilatkozattal és a magyar-ukrán alapszerződéssel is. A magyar fél támogatja, hogy a kárpátaljai magyarok hatékonyan elsajátítsák az ukrán államnyelvet, de ehhez megfelelő ukrán tankönyvekre és oktatókra van szükség.

Juscsenko sikeresnek nevezte a kétoldalú politikai és gazdasági kapcsolatok alakulását. Emlékeztetett, hogy tavaly a kétoldalú áruforgalom meghaladta a 2,7 milliárd dollárt. Felkérte a magyar vállalkozókat, vegyenek részt a 2012. évi labdarúgó Európa-bajnokság infrastruktúrájának kiépítésében.

Az ukrán elnök köszönetet mondott Magyarországnak Ukrajna euroatlanti törekvéseinek támogatásáért. Sólyom hangsúlyozta: a magyar fél a NATO decemberi külügyminiszteri értekezletén mindent megtesz, hogy Ukrajna meghívást kapjon az észak-atlanti szövetség tagsági akciótervébe (MAP).

A tárgyalásokon szó volt a Felső-Tisza vidékén létesítendő apró vízi erőművekről és a vízminőség javításáról, valamint a térségben megvalósítandó környezetvédelmi programokról, továbbá a közös határ- és vámellenőrzés megvalósításáról és a határátlépés megkönnyítéséről. Juscsenko nagyra értékelte a Magyarországgal megkötött kishatárforgalmi megállapodást, és elmondta: meghívta magyar kollégáját a novemberben, Kijevben az 1932-33. évi nagy ukrajnai éhínségről tartandó tanácskozásra.

A négyszemközti és a plenáris tárgyalások között Juscsenko átadta a magyar köztársasági elnöknek a Bölcs Jaroszláv Fejedelem Érdemrend I. fokozatát, Sólyom László pedig a Magyar Köztársasági Érdemrend Nagykeresztje a Lánccal kitüntetést adományozta ukrán vendéglátójának.

A tárgyalásokra a Kijev egyik nevezetességének számító, építőjéről elnevezett Horodeckij-házban, az elnöki rezidencián került sor: az elnöki hivatallal szemben álló, a XX. század húszas éveiben emelt épület nevezetessége a homlokzatát díszítő betonszobrok.

A tárgyalások után Sólyom virágot helyezett el az éhínség emlékművénél, majd a kárpátaljai magyarság képviselőivel találkozott a Magyar Köztársaság kijevi nagykövetségén.

Sólyom magyar újságíróknak nyilatkozva a kárpátaljai magyar nyelvű oktatás kapcsán kiemelte: januári kárpátaljai látogatása óta születtek részeredmények, amelyek azonban csak átmenetileg jelentenek megoldást a problémákra. Az oktatási minisztériumi rendeletre utalva leszögezte: ragaszkodott hozzá, hogy "nem léphetünk vissza a mostani állapotoktól". "Jól tudjuk a többi külföldi magyar nemzetrész tapasztalatából, hogy abban a pillanatban, amint az oktatás kétnyelvűvé válik, az a nyelvvesztés iskolája lesz" - hangsúlyozta.

Viktor Juscsenko hétfő este díszvacsorát ad Sólyom László tiszteletére. A magyar köztársasági elnök kedden Arszenyij Jacenyuk házelnökkel és Julija Timosenko kormányfővel találkozik, majd megkoszorúzza a kijevi Magyar Dombon álló magyar emlékjelet.
Forrás: MTI

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.