Nem vonják vissza a kisebbségi oktatás ukránosítását célzó rendeletet

2008. Jul 07., szerző: Adminisztrátor

Ukrajna oktatási minisztériuma nem hatálytalanítja a nemzetiségek iskolai oktatásának államnyelvre történő átállítását előirányzó rendeletét, mindössze a végrehajtás módjáról és határidejéről hajlandó tárgyalni a kisebbségekkel - közölte szerdán Ungváron Olekszandr Szemenenko, a tárca nemzetiségi oktatással foglalkozó főmunkatársa.


Szemenenko magyar iskolaigazgatókkal és oktatási szakemberekkel tárgyalt az ukrajnai nemzetiségi iskolák oktatási nyelvének ukránra történő átállítását előíró 461. számú rendelet kárpátaljai megvalósításáról. A magyar pedagógusok azon felvetésére, hogy a rendeletet - alkotmányt és törvényeket sértő tartalma miatt - haladéktalanul vissza kellene vonni, azt válaszolta: az utasítás hatályon kívül helyezéséről szó sem lehet, a minisztérium csak a végrehajtás módozatairól és kétéves határidejének esetleges meghosszabbításáról hajlandó tárgyalni.

A tanügyi tisztségviselő elmondta, hogy a rendelet ellen egyedül a magyar kisebbség tiltakozott az oktatási minisztériumnál, sem az ukrajnai románok, sem a lengyelek vagy krími tatárok részéről nem merült fel kifogás.

Az ukrajnai kisebbségek közül - az oroszokat leszámítva - a magyarok rendelkeznek a legfejlettebb anyanyelvű oktatási rendszerrel az óvodától kezdődően a felsőoktatással bezárólag. A jóval nagyobb lélekszámú románok iskolahálózata körülbelül akkora, mint a kárpátaljai magyaroké, de területileg és közigazgatásilag megosztott.

A szóban forgó rendelet az ukrajnai oroszok milliós tömegeit nem érinti, mert a hatálya nem terjed ki Kelet-Ukrajnára, csak a Krím-félszigetre az ott élő tatárok miatt.

Forrás: MTI

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.