Megszületett a 19.

2008. Jun 29., szerző: Adminisztrátor

Negyvenöt igen és két nem szavazattal a kárpátaljai magyarság szempontjából történelmi fontosságú határozat született meg. Az Ungvári Nemzeti Egyetem Tudományos Tanácsa döntést hozott: szeptember 1-jétől magyar kar nyílik, mely a 19. lesz a felsőfokú intézményben.

A jelenlévő grémium tizennyolc dékánja közül tizenhatan igennel, míg Jurij Bidzilja, a filológiai kar és Volodimir Fenics, a történelem kar vezetője nemmel szavazott. Döntésükkel azonban elenyésző kisebbségben maradtak, így az új tanévben az UNE tizenkilencedik karán anyanyelvükön tanulhatnak a magyar diákok.
A felsőoktatási tanintézet legfiatalabb műhelye a Humán-természettudományi Magyar Kar nevet kapta, nyilatkozta lapunknak Olekszandr Szlivka. Az UNE rektorhelyettese kifejtette: a most induló magyar karon azok a magyar matematikusok, fizikusok, akik idén nyernek felvételt, illetve a magyar filológusok és a magyar történészek folytathatnak tanulmányokat. Volodimir Mica, a felvételi bizottság titkára, a nemzeti egyetem felkészítő tanfolyamainak dékánja elmondta: levélben fordultak az oktatási és tudományos minisztériumhoz, amelyben kérték, hogy a megnyitott magyar karon tíz-tíz helyet biztosítsanak azoknak a magyar iskolát végzett fiataloknak, akik matematikára és fizikára jelentkeztek. Ha valamilyen oknál fogva az oktatási tárca csökkentené a kért helyek számát, és például csak a keret felét hagyná jóvá, akkor sem kell semmitől tartani. Hozzátette: a nemzeti egyetem a megyei oktatási és tudományos főosztállyal már aláírta azt a kétoldalú szerződést, melynek értelmében a nemzetiségi iskolákból jelentkező fiataloknak célvezényléses helyeket biztosítanak.
– A magyar történelem és európai integrációs szakon, amely szeptembertől immár a magyar kar égisze alatt működik, marad a korábbi húsz hely, az ukrán filológiára jelentkezőknek pedig tíz hely van fenntartva. Fizikán öt, kémián és biológián kettő-kettő, matematikán négy, francia nyelven szintén négy és az agronómián két helyre lehet pályázni. A célvezényléses helyekre jelentkezőknek tudni kell azt is, hogy csak akkor érvényesek, ha legkevesebb két pályázati kérvény fut be valamelyik fenntartott helyre – tette hozzá Mica.
Lesz-e elegendő jelentkező a magyar karra? Nos, mint kiderült, a felsőoktatási tanintézet "készült". Tanfolyamokat szervezett Técsőn, a helyi református líceum bázisán (vezetője Ambrus Pál) és Beregszászon, a Bethlen Gábor Magyar Gimnáziumban (tanfolyam-igazgató Kocsis Mária). Nekik köszönhetően a Tisza-parti város több mint húsz magyar fizikust, míg a Vérke-parti város több mint tíz matematikust ad a magyar kar részére.
Fedák Anita
Forrás: Igazi Kárpáti Igaz Szó

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.