Ballagási ünnepség a beregi líceumban

2008. Jun 24., szerző: Adminisztrátor

Kelj fel, tündökölj!
Az elmúlt szombaton, június 21-én, a Nagyberegi Református Líceum végzős diákjainak ballagási ünnepségére került sor, mely a hagyományokhoz híven Isten házában vette kezdetét.

Tóth László lelkészigazgató az Ézsaiás könyve 60. részének első verse alapján hirdette az igét: „Kelj fel, tündökölj, mert eljött világosságod, rád ragyogott az Úr dicsősége.”

Ezt az igét a mostani végzősök a líceumban megkezdett tanulmányaik elején választották maguknak útmutatóként, s mint a lelkipásztor fogalmazott: ez kell végigkísérje egész életüket is, e szerint kell élniük. Hisz ezt helyezte szívükre az Úr: tündökölni kell, fényleni kell, utat mutatni másoknak. Az évzáró istentiszteleten a líceum énekkara szolgált.
Megható pillanatok következtek: az iskola udvarán felsorakozott harminc végzős mellére a tanév elején feltűzött zöld szalagot az osztályfőnök, Dencs Elemér immáron az érettséget jelképező pirosra cserélte, Tóth László pedig egy-egy ige kíséretében adta át az érettségi bizonyítványokat. A holland támogatók ezúttal a legfontosabb útravalóval, egy-egy Bibliával ajándékozták meg a végzősöket.
„Örvendezz ifjú a te ifjúságodban, és vidámítson meg téged a te szíved a te ifjúságodnak idején, és járj a te szívednek útaiban, és szemeidnek látásiban, de megtudd, hogy mindezekért az Isten téged ítéletre von!” (Préd 12,1) – indította Istennek szavával útjukra tanítványait Dencs Elemér igazgató, osztályfőnök. Aki arra is figyelmeztette őket, hogy az életben bizony számtalan veszély leselkedik rájuk, de ha hallgatnak Isten szavára, ha elcsendesedve tőle kérik el a bölcsességet, mindenkor megtalálják az igaz utat. Lám, az Ő segítségével az első akadályokat is sikerrel vették: a független vizsgaközpontokban annak ellenére sikeresen érettségiztek, hogy ott nem biztosították az azonos feltételeket. Ennek igazságtalanságaira világított rá dr. Orosz Ildikó is, a KMPSZ elnöke, aki szülőkhöz, tanárokhoz, diákokhoz szólva arra figyelmeztetett, hogy önként nem adhatjuk fel kiépített magyar oktatási rendszerünket, magyarságunkat. „Itt van jussom borban és búzában…” – indította útjukra a végzősöket a falu szülöttének, Füzesi Magdának a szülőföldhöz való ragaszkodást tükröző verssoraival. Dr. Zilahy László, a Miniszterelnöki Hivatal Nemzetpolitikai Ügyek Főosztályának főigazgató-helyettese beszédében kifejtette, hogy Magyarországról is aggodalommal figyelik az ukrajnai oktatási rendszerben zajló eseményeket, és hangsúlyozta: minden lehető eszközzel támogatják a kárpátaljai magyarságnak az anyanyelvi oktatás megőrzésére irányuló törekvéseit. A magyarság megőrzése kötelesség, figyelmeztetett Bacskai József beregszászi magyar főkonzul, aki személyes boldogságot és jó utat kívánva a végzősöknek a szülőföldhöz való ragaszkodás fontosságát is hangsúlyozta. Pándy-Szekeres Anna, a líceum első igazgatója az eltelt tizenöt év áldásaira emlékezett és emlékeztetett, arra is figyelmeztetve az ünnepség résztvevőit, hogy Isten a mi kezünkre, szívünkre bízta, lesz-e magyar oktatás Kárpátalján. A magyar értelmiség, a szellem kinevelésének, az Isten útján való járás fontosságára hívta fel a figyelmet Szabó Dániel, a Magyar Református Presbiteri Szövetség elnöke. S hogy mindezekre a kihívásokra a végzősök készen állnak, erről versben, énekben megfogalmazott bizonyságtételükben mondtak igent.
Mindeddig megsegített az Úr, vallottátok. Járjatok hát továbbra is az Ő útjain! Keljetek fel és tündököljetek! – indították útjukra a 30 végzős diákot tanárok, szülők, a líceum támogatói.
Kovács Erzsébet

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.

Kapcsolódó Galériák

Képsorozat