Az első férfi csendesnap

2009. Oct 21., szerző: Adminisztrátor

2009. szeptember 26-án Nagyszőlős adott otthont az első férfi csendes napnak, melyet Máramaros-Ugocsa megye Presbiteri Szövetsége szervezett meg. A cél az volt, hogy a férfiak rájöjjenek: oszlopos tagokká kell válni az egyházközség életében, és ahhoz, hogy jól tudják Isten ügyét képviselni, helyt kell állni a családban és a gyülekezetben.


A találkozó kezdetén Czirók Béla helyi lelkipásztor köszöntő szavait a Zsoltárok 133. része alapján mondta el. Hadd szolgálja ez a találkozás, hogy legyünk egyek Isten imádatában, egymás szeretésében és az áldás várásában, mondta.
Ezt követően Seres János nyitóáhítatában a Mt 8, 5–13-ból hirdette az igét. Hangsúlyozta, hogy áron is meg kell venni az alkalmakat, amikor Istenhez megyünk. De nem elég csak hallgatni az igét, hanem meg is kell cselekedni. Urunknak kell vallani Jézust, mint a százados. S amikor engedelmeskednek a tanítványok, akkor történt a csoda. A csodához hit is kell. Boldogok, akik nem látnak, és hisznek!

A százados megalázkodott, és áldozatot hozott a szolgájáért. Sokat jelentett neki. A mai világban mindenki el van foglalva a maga bajával. Tanuljuk meg a századostól, hogy legyen fontos nekünk a másik: a beteg, a ránk bízott ember a családban és a gyülekezetben.
A századosnak különlegesen nagy hite volt, Jézus meg is dicséri. Adja Isten, hogy nekünk is legyen ilyen hitünk!
Az áhítat után előadás következett A férfi küldetése a családban címmel, melyet Molnár Lóránt tiszaújhelyi-, mátyfalvai lelkipásztor tartott. Alapigéi a Kol 3, 18–21 és Ef 5, 21kk voltak. Elmondta, hogy a keresztyén családfő feladata a család papjaként élni. Ha valaki engedelmeskedik Jézus parancsának, az ezzel is formálja a környezetét. Nem úgy kell nevelni családunkat, ahogy megszoktuk, hanem hallgatni kell Jézusra. Végül a férfiakhoz szólt, hogy neveljék folyamatosan a gyermekeiket. Ne csak akkor, ha „rossz fát tesznek a tűzre”, hanem legyünk mindig gyermekeink mellett, hogy tanácsoljuk is őket, ne csak bíráljuk. Igaz, szükség van a fegyelemre és az intésre is, de legyen mellette a bíztatás és a bátorítás is, ne kerüljön túlsúlyba az egyik vagy a másik.
A szünetben szeretetvendégség várt mindenkit. A nagyszőlősi gyülekezeti tagok meleg szeretete volt elrejtve minden falatban.
Szünet után még egy előadás várt ránk: A férfi küldetése az egyházban. Peleskei Béla tekeházai-, királyházai lelkipásztor a 2Móz 3, 1–14 alapján szólt hozzánk. Elmondta, hogy mit jelent a küldetés szó – Isten megbízásából feladatot teljesíteni. Sokszor az a bajunk, hogy egy helyben állunk, a magunk kis feladata körül forgunk, és nem merünk olyan lépést tenni, amiről tudjuk, hogy nekünk kellene. Azért nem élünk át olyan csodát, amit átélt Mózes, mert nem merünk többet tenni, mint ami a kötelességünk. Pedig ez a küldetésünk.
Végül Gulácsi Lajos nyugalmazott püspök foglalta össze a nap gondolatait. Még ha teljesítjük is küldetésünket a családban és a gyülekezetben, van egy lehetőségünk, hogy örömmel és nem kényszerűségből csináljunk mindent. Az élet titka: örömmel élni és végezni a munkánkat.
Végül Seres János esperes hirdetésekkel zárta ezt az áldott alkalmat.
Sipos József

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.