Legyen a te hited szerint

2009. Oct 21., szerző: Adminisztrátor

2009. szeptember 26-án egyházmegyei csendesnapot tartottak Ung megye gyülekezetei a kisgejőci gyülekezetben. A résztvevőket elsőként Nagy István helyi lelkipásztor köszöntötte, Isten áldását kérve az alkalomra.
Majd Kovács Attila palágykomoróc, gálocs lelkipásztora hirdette először az igét a Mt 8, 5–6 alapján. Igehirdetése kezdetén elmondta, hogy a hely, Kapernaum, olyan terület, ahol Jézus sok csodát tett. A ma embere azt hihetné, hogy a csodákat látó emberek jobban ragaszkodnának Istenhez, mint más pogány városok lakói. De látnunk kell azt is, hogy Jézus Kapernaumot meg nem térő városnak mondja és kárhoz tatja is később. A bűnös embert, a kemény szíveket Isten csodái nem törik meg ma sem. Igénk középpontjában egy pogány katona áll, aki ugyan nem tartozik Izráel népéhez, de hitével mégis közelebb áll Istenhez, mint a Kapernaumiak. A pogányok számára is van üdvösség. A kemény katonaszív összetörik Jézus előtt. Komolyan gondolja, hogy Jézusnak hatalma van. Mi ma komolyan gondoljuk-e ezt? Ha igen akkor nincs helye az aggodalmaskodásnak, a rettegésnek az életünkben.

 Jézusnak hatalma van a világban a tegnapon és a holnapon is. Érdekes, hogy ez a százados nem maga miatt megy Jézushoz. Abban az időben a rabszolgát kevésre becsülték. Ez a százados pedig odamegy Jézushoz. Példa lehet ez ma is nagyon sok ember számára. Mások érdekében közbenjárni, imaharcot vívni,- nagy jutalma van annak, aki erre képes. Minden keresztény ember feladata a közbenjáró imádság ma is. A százados itt ezt teszi. Amikor már kimerültek az emberi lehetőségek, Jézushoz fordul. Miért az utolsó hely ma is az Istené? Miért nem először megyünk Istenhez, ez lenne a fő feladatunk. Legyen ez a százados a mi példaképünk ezek után. Legyen a mi kegyességünk, másokért közbenjáró.
Ezt követően Szimkovics Tibor minaji és ráti lelkész vette át a szót, az Mt 8, 7–9 alapján hirdetve Isten üzenetét.
A hegyi beszéd után Jézus odamegy az emberek közé, és cselekedni kezd. Csodát tesz. A Jézust körülvevő tömeg bizonyára megijedt, mikor meglátta a századost. Ha egy százados megjelent valahol, ijedelem támadt. Mikor megszólal, bizonnyal elcsodálkozik mindenki, tudja kicsoda Jézus. Úgy szólítja, Uram, s alázatosan elmondja kérését. Bizonyára mindenki megkönnyebbült szavai hallatán.
Mit jelent az adott esetben méltónak lenni? A görög szó jelentése, ez az ember elért valamit. Szavai arra utalnak, hogy az igazi méltóságot ki kell érdemelni, ami az ő esetében már megtörtént. Azért van Jézus előtt, mert ő már valóban más, mint a többiek. Az emberek előtti tisztességet és becsületet nehéz kiérdemelni ma is. Vajon rólunk ma mit mond a világ, a körülöttünk lévő emberek? Ha Jézus ma köztünk járna, kit találna méltónak? Valami hihetetlen, ennek az embernek az alázata, ahogyan megalázza magát Jézus előtt. Nagyon nehéz nekünk keresztényeknek kimondani, nem vagyok méltó. Jézus előtt ezt kell mondani ma is. Hite, alázata az, ami igazán számit.
A szünetben a kisgejőci gyülekezet szeretetvendégségre hívta a megjelenteket. Majd Pápai Gábor tiszaújfalui és tiszaásványi lelkipásztor vette magához a szót összefoglalva az eddigieket, a Mt 8, 10–13 alapján.
Itt egy ünnepi, nem mindennapi kapcsolat jön létre a százados és Jézus között. Láthatatlanul, de mégis tapintható az Isten. Jézus szavai valósan indították a századost Isten elé. Mi az Isten előtt ma milyen minősítésben vagyunk. A világ ma azt mondja, ne higgy senkiben. Az Isten ellenben arra próbál tanítani, higgy. Nincsenek hit sémáink, hiába minősítjük a másik embert. Nem a mi dolgunk a másik hitét vizsgálni. Olyan hitet akar látni Isten a szívünkben ma, ami ebben a történetben meglátszik a százados életében. A növekedő hit le tudja győzni a bennünk növekedő gátakat ma is. Milyen a mi hitünk? Isten országának fiai vagyunk-e a mindennapokban? Menj el és legyen a te hited szerint! Jó ez így, elég a ma emberének? Nemcsak a megtérés perce fontos az Isten előtt, hanem a hit útja is.
Az igehirdetés végeztével Nagy István lelkipásztor megköszönte a szolgálatokat, áldást mondva a lelkipásztorok és az imádkozó gyülekezet életére és szolgálatára az Úrban.
N.I.

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.