Misszióban Kárpátalján

2008. Aug 06., szerző: Adminisztrátor

Egy hét a krisztusi szeretet jegyében

Immáron ötödik éve, hogy Angliából önkéntes orvosok, tanárok, lelki gondozók érkeznek Szõlõszgyulára és Akliba, hogy missziót teljesítsenek. Egy héten át gyógyítanak, tanítanak, betegeket látogatnak, evangelizálnak. Természetesen sort kerítenek a közös kirándulásra, kikapcsolódásra is. Idén a London melletti Clayget evangéliumi gyülekezeteibõl érkeztek harmincnégyen. A lakosság és a vendégek közötti kommunikálásban Magyarországról érkezett orvostanhallgatók és a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Fõiskolai diákjai segítettek. .
A hét folyamán az orvosok két napon át – hétfõn és kedden – Akli népét fogadták reggeltõl estig. Csütörtökön és pénteken pedig mobil rendelõjükkel Szõlõsgyulára telepedtek át, hogy az ottaniakat gyógykezeljék, kivizsgálják.

Ehhez minden szükséges orvosi felszerelést, mûszert magukkal hoztak, még egy mini labort is. Ott jártunkkor is sokan keresték fel a fogorvosi szakrendelést, ahol gyors komputeres ellenõrzés után azonnal kezelésbe is vették a szuvasodó fogakat. De szép rendben, elõzetes bejelentkezés után – az egyik teremben a megfelelõ szakorvoshoz irányították a betegeket – érkeztek a lakosok a laboratóriumba, a belgyógyászhoz, a szemorvoshoz stb. is.

Közben a szõlõsgyulai iskolában angliai tanítók, nevelõk, lelkes önkéntesek – a beregszászi fõiskola diákjainak segítségével - foglalkoztak a gyerekekkel (naponta mintegy 150-170-en vettek részt a tábor munkájában). Ott jártunkkor a legkisebbek festettek, a nagyobbak éneket vagy játékot tanultak, a másik teremben meg éppen Noé történetét játszották el bábokkal. Merthogy ennek a tábornak az alapja a krisztusi szeretet, célja az evangélium hirdetése, Bibliai tanítások megismerése – ezúttal angol nyelven. Ezzel is bizonyítva: egy Istenünk van. Tárczy András, az egyik claygeti keresztyén gyülekezet presbitere is ezt emelte ki a misszió fõ céljaként: tudatosítani kell minden népben, hogy egy világban élünk, még ha más körülmények között is, egy az Istenünk, akitõl azt a parancsot kaptuk, hogy egymást szeressük. Ezért is fontos, hogy a keresztény emberek együttmûködjenek, segítsék egymást. E célból indították útjára öt évvel ezelõtt – a claygeti evangéliumi gyülekezet lelkipásztorának kezdeményezését a szõlõsgyulai Kádár Jenõ, illetve a nevetleni, akli gyülekezet lelkésze, Lõrincz Attila karolta fel – ezt a missziót. Ami a gyógyításon, a tanításon kívül lelkigondozást is takar: családokat látogattak, kismamákkal baba-mama klub keretében foglalkoztak, esténként evangelizáltak, filmvetítéssel egybekötött alkalmakat tartottak, szerdán pedig közös Tisza-parti pikniket szerveztek.

Kovács Erzsébet

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.