Kárpátalján jártak a Kőszikla Alapítvány munkatársai, orvosi csoportja

2008. Jun 15., szerző: Adminisztrátor

Együtt, egymásért
Június első hetének egy hosszú hétvégéjén Kárpátaljára látogattak a Debrecenben működő Kőszikla Alapítvány munkatársai és orvosai. Akik itt tartózkodásuk során megtekintették a vidék történelmi nevezetességeit, Visken, Técsőn és Beregszászon is találkoztak az általuk kezelt és gyógyult hálás betegekkel, de megkeresték őket a segítségre szorulók is.

A kirándulással egybekötött munkalátogatás végeztével vasárnap délután a Kárpátaljai Református Egyház Diakóniai Osztályának beregszászi székhelyén (vendéglátó és szervező Nagy Béla igazgató, a KRE főgondnoka) került sor arra a megbeszélésre, melyen részt vett Bacskai János, a Magyar Köztársaság Beregszászi Konzulátusának főkonzulja, Zán Fábián Sándor, a KRE püspöke, a helyi egészségügyet pedig Papp György, a beregszászi járási kórház szülészeti osztályának főorvosa, illetve Gál Géza családorvos képviselte.

A találkozón Győri József elnök ismertette a Kőszikla Alapítvány tevékenységét. Mint elmondta, az alapítvány tizenöt évvel ezelőtt vállalta fel szervezett formában az erdélyi és a kárpátaljai betegek gyógykezelésének támogatását. Erre elsősorban azért volt (és van) szükség, mert Kárpátalján sajnos még mindig eléggé hiányos a kórházak felszereltsége, nincsenek meg a modern diagnosztikai berendezések ahhoz, hogy gyorsan és hathatós segítséget kaphassanak a betegek. Ukrajnában nincs működő társadalombiztosítás, így egy-egy életmentő műtét megfizethetetlen az itteniek számára. A Kőszikla Alapítvány e téren is megpróbál segítséget nyújtani a hozzájuk fordulóknak. Az eltelt tizenöt év alatt betegek ezrei kerültek kapcsolatba az alapítvánnyal, mely nem csupán a betegeknek nyújt támaszt, de a családtagok számára is. Az általuk fenntartott Erdélyi Otthon sokak számára vált olyan menedékké, ahol szeretetet, megértést, eligazítást, lelki feltöltődést kapnak a betegséggel küzdők éppúgy, mint a kísérőik, családtagjaik.
Mint Győri Katalin, az alapítvány „motorja”, a munka szervezője elmondta, bár egyre nehezebb az alapítvány működtetése, vannak jólelkű emberek, akik adójuk egy százalékával, illetve különböző adományokkal segítik a munkát. És bár a magyarországi egészségügyi rendszer is komolyan megsínylette az elmúlt évek intézkedéseit, remélhetőleg idén is sikerül a Debreceni Egyetem Orvostudományi Centrumával és a Kenézy Kórházzal kedvező feltételekkel megkötni a szerződést. Itt kedvezményes díjazással kezelik a hozzájuk irányított betegeket. Sok orvos tekinti szívügyének az alapítvány által hozzájuk irányított betegek sorsát, szívén viseli ezt a szolgálatot. A találkozón arról is tájékoztatást kaptunk, hogy az alapítvány nem tud minden beteget fogadni, elsősorban az életmentő beavatkozásokat támogatják, s a támogatás összege sem fedezi az összköltséget, csupán részben tudják vállalni a gyógykezelések költségeit, annak mértéke a költség nagyságától és a család szociális helyzetétől függ.
A találkozón részt vevő Bacskai János főkonzul nagyra értékelte a Kárpátaljai Református Egyház és a Diakóniai Osztály tevékenységét, kiemelte Nagy Béla lelkiismeretes munkáját, köszönetet mondott a Kőszikla Alapítvány munkatársainak és az orvosoknak áldozatkész munkájukért. Majd tájékoztatta a vendégeket arról a munkáról, amely a beregszászi konzulátuson folyik. Hangsúlyozta, hogy a határátlépésre vonatkozó schengeni szabályokat be kell tartaniuk, mindamellett egy sor kedvezményt sikerült kiharcolni a kárpátaljai magyarok vízumigénylésének megkönnyítésére. Kérdésre válaszolva a főkonzul elmondta, hogy a vízumigénylés módjáról és menetéről folyamatosan tájékoztatják a lakosságot a sajtón keresztül, a konzulátus hirdetőtábláján, illetve az interneten is pontosan megtudhatja az érdeklődő, milyen típusú vízumkérelemhez milyen okmányokra van szükség. Bár a vízumelbírálás ideje 5-7 nap, sürgős esetben méltányosan járnak el. Ez vonatkozik a gyógykezelésre utazókra is. Bacskai János hangsúlyozta, hogy ügyfélbarát szolgálatra törekednek, mindamellett jóhiszeműen viszonyulnak a kérelmekhez, mindamellett a szükséges támogató igazolásokat csatolni kell. Gyógykezelés esetén mindenképpen szükséges a fogadó intézmény, a kezelő orvos által elküldött fogadó nyilatkozat, mely a diagnózist illetve a kezelés irányultságát, idejét is tartalmazza.
A találkozón több szakorvos is kifejtette, hogy látják, mennyire szükség van a kárpátaljai betegek számára a Kőszikla Alapítvány segítsége. Tanulmányútjuk során tapasztalták, hogy nincsenek megfelelő felszereltségű kórházak, klinikák, hiányoznak a modern orvosi műszerek, diagnosztikai felszerelések, és a modern orvosi beavatkozásra az itteni orvosok sem készültek még fel. Hosszú távon ez a mostani rendszer mégsem tartható fenn, mondják. Mindenképpen az lenne a megoldás, ha itt, Kárpátalján létrehoznának egy jól felszerelt kórházat, klinikát, ahová rendszeresen kijönnének a magyarországi szakemberek, s az itteni orvosok továbbképzését is felvállalnák. Ez nem csupán olcsóbb megoldás, de megkönnyítené a betegek és a hozzátartozók helyzetét is, fejtette ki többek között Dr. Szabó Béla osztályvezető főorvos, aki elismeréssel szólt a Munkácsi Keresztyén Klinika munkájáról, a felszereltségéről, az évek óta tartó gyümölcsöző együttműködésről.
A beregszászi találkozó végeztével Zán Fábián Sándor, a KRE püspöke mondott köszönetet az alapítvány munkatársainak és a velük együttműködő orvosoknak a kárpátaljai betegek gyógyítására, segítésére irányuló áldozatos és önzetlen munkájukért.
Kovács Erzsébet

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.

Kapcsolódó Galériák

Képsorozat