Férfi csendesnap Bereg megyében

2008. Jun 14., szerző: Adminisztrátor

A Kárpátaljai Református Egyház Beregi Egyházmegyéjének vezetősége június első vasárnapján szervezte meg hagyományos férfi csendesnapját. Erre az alkalomra a megye különböző gyülekezeteiből érkeztek férfiak (kb. 200-an), akik egy napot arra szenteltek, hogy az Úr Isten vezetésére figyeljenek.
A nap folyamán a közösségépítés mikéntjéről esett szó. Biztatni szeretnénk a férfiakat, hogy vállalják küldetésüket, még ha nehéz is, mert Isten nekik adta a vezetés felelősségét, és tőlük kéri majd számon. Ők tudják formálni népünk, családunk, társadalmunk arculatát e sokszor zavaros világban – fogalmazott a rendezvény céljáról szólva Szántó János, Bereg megye esperese.

Az alkalom Béres László (Szernye, Barkaszó) prédikációjával vette kezdetét, aki Nehémiás könyve 8. fejezetének első 12 versét választotta szolgálata alapigéjéül. „Az Úr előtt való öröm erőt ad nektek” (10/b) – helyezte előtérbe az igehirdetés folyamán. – Akarunk-e úgy felnevelni nemzedékeket mi, erős férfiak, akiknek családunk van otthon, hogy majd fiaink, leányaink és unokáink is el tudják mondani, hogy van Megváltójuk? Ez akkor lehet valósággá, ha nem bánkódni és szomorkodni fogunk, mint ahogy nagyon gyakran tesszük, hanem Istenre figyelünk. Ez az, ami megtarthatja a jövő generációját Kárpátalján. De jegyezzük meg: nem a világban, nem a mulatozásban és a bűnben való öröm, hanem a megszentelt élet fog erőt adni ehhez!
Az igehirdetést követően Szántó János, Bereg megye esperesének előadása hangzott el (Róm 12, 11–18), melyben arra bátorította az egybegyűlteket: építsünk egymást szerető közösséget!
Az esperes arra figyelmeztetett, hogy gyülekezeteinknek fel kell nőnie oda, hogy törődjünk egymással, mivel a világ lelki segítségnyújtás után sóvárog. Gondolkozzunk el azon, hogy gyülekezeteinkben megvalósul-e a lelkigondozói közösség, látható-e az Istennel való együttlét eredménye, mondta.
Radvánszky Ferenc, a bótrágyi és kaszonyi gyülekezetek lelkipásztora Pál apostolnak Filippiekhez írt levele 1. részének 3-tól 11-dik verséig terjedő szakaszát magyarázta a jelenlévőknek. Kifejtette, ahogy a történelemalkotás is többet beszél arról a korról, melyben megírták, levelében felidézett emlékeiből Pál apostol értékrendjére következtethetünk. Ő az áldásokat az imádság által adja tovább. Imádságot fektet a gyülekezetbe, hogy az gazdagodjon szeretetben, ismeretben és megértésben. Ilyen imabefektetőkre van szükség ma is.
A mi feladatunk megújítani az egyházat, olyanná tenni, hogy betölthesse küldetését. És csak olyan tagok újíthatják meg, akiknek a kegyelem drágább az életüknél – fogalmazott a lelkipásztor.
A fornosi gyülekezet lelkészének, Gergely Szabolcsnak az előadása zárta az együttlétet. A Fil 1, 12–20. és a Kol 4, 5–6. verseire támaszkodva arról győzte meg a jelenlévőket, hogy nemcsak egyetlen ember feladata a gyülekezetben a bizonyságtevés szolgálata, hanem minden hívőé. És ha elkéri az Úrtól, bárki kaphat bölcsességet a feladatra. Mindenek előtt jót, jókor s jól kell elmondani, mindenkor a kegyelem lelkületével átitatva – foglalta össze a lelkipásztor.
Az idei csendesnapon a gyakorlatban is megvalósult ez a szolgálat: Filep András (Mezővári) személyes bizonyságtétel során mondta el, hogy az Úr Jézus mit végzett el az életében.
soós

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.