Magyar Református Szeretetszolgálat és a DEKOM Burmában

2008. Jun 13., szerző: Adminisztrátor

A Magyar Református Szeretetszolgálat és a Debreceni Egyetem Különleges Orvosi Mentőcsapat Közép-Európában elsőként (és mindezidáig egyedül) hivatalos segélyezési vízumot kapott Burmába. A csapat június 14-én indul útnak, hogy orvosokkal és egészségügyi eszközökkel segítsenek a bajbajutottakon.
A DEKOM csapatában hat orvos és két segítő lesz, a Szeretetszolgálatot Fodor Gusztáv főkoordinátor képviseli.

Öt millió forint értékű gyógyszert viszünk ki, valamint elektromos műszereket, melyekkel komoly műtéteket tudunk elvégezni ott, hiszen visszük az orvosok tudását is, amire nagy szükség van. A legmodernebb, műholdas eszközöket visszük ki: ha kint operálnak az orvosok, azt Debrecenben monitoron követni fogják az itthon maradó kollégák. Tervek szerint kb. 2000 beteget fogunk megvizsgálni és felállítunk egy mobil orvosi vizsgáló állomást, melyet a későbbiekben tízezrek gyógyítására használhatnak. Átadjuk még azt az 5 millió forintot érő gyógyszeradományt, melyet a TEVA Magyarország Zrt. jóvoltából kapott a Református Szeretetszolgálat.

Csütörtökön Debrecenben Bölcskei Gusztáv püspökkel és a DEKOM-mal sajtótájékoztatót tartunk, valamint szombaton az utazók nyilatkoznak a médiának az útról és a terveikről.

A délkelet-ázsiai országot múlt hónapban elérő, pusztító ciklon miatt mintegy másfélmillió ember vált hajléktalanná és több mint százezren haltak meg az Irravadi folyó deltájában.

A burmai katonai junta nem várt gesztusa

A Burmát irányító katonai junta megadta a hivatalos beutazó vízumot a Magyar Református Szeretetszolgálatnak és a Debreceni Egyetem Különleges Orvosi Mentőcsapat (DEKOM) orvosainak 2008.06.05-én. A burmai katonai junta gesztusa a Magyar Református Szeretetszolgálat és a DEKOM felé egyedülálló, hiszen Közép-Európából eddig egy orvos csoportot sem engedtek be az országba. Isten segítségében bízva közös mentőcsoportunk 2008. június 14-én indul el, és tíz napot tölt el az országban segélyezéssel. Tervek szerint kb. 2000 beteget fogunk megvizsgálni és felállítunk egy mobil orvosi vizsgáló állomást, melyet a későbbiekben tízezrek gyógyítására használhatnak. Átadjuk még azt az 5 millió forintot érő gyógyszeradományt, melyet a TEVA Magyarország Zrt. jóvoltából kapott a Református Szeretetszolgálat a burmai misszióhoz.

Kolerajárvány tört ki

A burmai katasztrófa túlélőinek a helyzete kritikussá vált. A legtöbb kárt szenvedett területen kolerajárvány tört ki, ami jelentős mértékben növelte az áldozatok számát. Mivel nincs elegendő ivóvíz, élelmiszer és fertőtlenítőszer, egyre nehezebb az alapvető szükségletek kielégítése. Az emberek esővízzel oltják a szomjukat, az élelemért való küzdelem feszültségeket okoz, valamint nem megfelelő higiénés körülmények között kell küzdeniük a túlélésért.

Az áldozatok nagy része gyermek

A természeti katasztrófa áldozatainak 40 százaléka gyermek, hiszen a katasztrófa idején ők voltak a legsérülékenyebbek, s a legkevésbé tudták megvédeni magukat a ciklonnal, az árral szemben. Elárvult gyermekek tízezrei maradtak egyedül, és szinte nincs is olyan család, aki ne vesztett volna el valakit.

Annak ellenére, hogy a magyarországi médiafigyelem lankadt Burma iránt, a katasztrófa nagysága mégis arra indítja a Magyarországi Református Egyházat, hogy Urunk és Egyházunk nevében testvéri jobbot nyújtsunk az életben maradottaknak.

Magyar Református Szeretetszolgálat

1146. Budapest. Hungária krt. 200.

Számlaszám: 11100104-19024031-58000009

Hálás szívvel köszönjük minden jókedvű adakozó felajánlását, tudva azt, hogy csak az marad meg, amit továbbadunk!

Forrás: www.reformatus.hu

 

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.