"Mindent szabad nékem, de nem minden használ"

2008. Nov 10., szerző: Adminisztrátor

Drogprevenciós hétvége a Nagyberegi Református Líceumban

Vallási szempontból id. Pocsai Sándor (a KRE Szenvedélybetegeket Mentő Misszió igazgató-lelkipásztora) előadását hallgathattuk meg. Mesélt a Szenvedélybetegeket Mentő Misszióról, itt szerzett tapasztalatairól, élményeiről. Munkájából adódóan nagyon sok olyan emberrel találkozott és találkozik, akik az alkohol rabjai. Elmondta, milyen nehéz letenni a poharat, s hogy ebben egyedül csak Isten tud segíteni, hisz Ő a vágyat veszi el. Az emberek a saját akaratukból ezt nem tudják megtenni.



Bence Gyula, a beregszászi járás addiktológusa előadásában orvosként nyilatkozott erről a témáról. Pályafutása alatt szerzett tapasztalatait is megosztotta velünk, melyek olykor megrendítők voltak.

Gogola István keresztyén pszichológus előadásában röviden összefoglalta a kábítószer és a kábítószer-függőség fogalmát.

Beszélt arról, hogy a fiatalok többsége miért kezdi el használni, miért nem érdemes kipróbálni, milyen hatásai vannak lelki-testi életünkre nézve. Részletesen elmagyarázta a drogokkal kapcsolatos tudnivalókat: az elején eufóriát idéz elő, közben azonban károsítja a központi idegrendszert, különböző ér- és szívrendszeri problémákat, látási és légzési zavarokat idéz elő. S mindez a személy külső és belső leépüléséhez vezet. Fórum keretén belül beszélgettünk arról, hogy miért kezdik el egyesek használni ezeket a „pótszereket”. Sok esetben ez a gyermekkorra vezethető vissza, mert legtöbbször a szülői szeretetet próbálják ezekkel pótolni. A hangsúly tehát a megelőzésen van.

Ezután mi, diákok tartottunk rövid beszámolókat a hétvégén kapott új ismereteinkről, plakátokat készítettünk, és egy rövid kiértékeléssel zártuk hétvégi alkalmunkat.

Ezen a hétvégén egy olyan film is bemutatásra került, amelyből bepillantást nyerhettünk azon emberek életébe, akiknek a különböző kábítószerek használata a létfeltételükké vált. Itt láthattuk, hogy a függőség miatt barátságok, családok, egész emberi életek omlanak össze

E hétvége megrendezéséért köszönettel tartozunk földrajztanárunknak, Tóth Andrásnak, valamint a líceum vezetőinek, Tóth Lászlónak és Dencs Elemérnek.

Szabó Margitka,

a NBRL 3. évfolyamos hallgatója

Forrás: Kárpátinfo hetilap

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.

Kapcsolódó Galériák

Drogprevenció a nagyberegi líceumban