Orvosi rendelő épült Szalókán

2008. Nov 10., szerző: Adminisztrátor

Holland támogatással épült Szalókán orvosi rendelő. Az építkezés 2006 őszén vette kezdetét, majd szakaszonként haladtak a munkálatok: lefektették az alapokat, elkészült az épület, felkerültek a nyílászárók, és 2008 szeptemberében már birtokba vehették a helyi munkatársak.

Korábban a község parókiáján történtek meg a kivizsgálások, de a gyülekezet vezetősége szerette volna teljesen visszakapni az egyházi tulajdont, ezzel együtt az egészségügyi ellátást is megfelelő minőségűvé emelni.

A hollandiai Stichting Hulp Oost Europa Enter, Rijssen Wierden alapítvány korábban már finanszírozta a szalókai református templom padjainak cseréjét. A családorvosi rendelő hivatalos átadására október 31-én, a reformáció ünnepén került sor.

 A nyitó ünnepségen részt vett Vaszil Szkrip, a megyei egészségügyi főosztály vezetője, Mihajló Fedinec, az ungvári járási tanács elnöke, Kovács Béla, a járási közigazgatás elnökhelyettese, Katkó Ferenc, a Dorcas Segélyszervezet igazgatója, a helyi intézmények képviselői, Jan Kamerling, Jan Pongers és Hans de Heer, a Stichting Hulp Oost Europa Enter, Rijssen, Wierden alapítvány képviselői.




Ünnepi megnyitójában Bíró Sándor polgármester köszöntötte a vendégeket és a helyi lakosságot.

Vaszil Szkrip oklevelet adott át Bátori Józsefnek, a munkálatok megszervezőjének, aki – mint mondta – nemcsak a lelkét tette bele az építkezésbe, hanem a munkáját is.

Örülünk, hogy együtt dolgozhatott számos ukrajnai és hollandiai ember egy közös cél érdekében, mondta az alapítvány részéről Jan Kamerling, aki elsősorban Istennek adott hálát ezért az együttműködésért.

Szintén Isten iránti hálára emlékeztetett Bátori József, majd köszönetet mondott mindazoknak, akik részt vettek a munkában.

A rendelő munkatársainak nevében Mező Erzsébet, a település felcsere mondott köszönetet. Ezt követően Balogh Attila, az Ungi Egyházmegye esperese, helyi lelkipásztor a Jn 5, 5–9-ből egy 38 éve beteg ember történetét felolvasva azt kívánta, hogy az Úr Jézus Krisztus minél többször álljon meg a felépült hajlék mellett, de ne csak testi gyógyulással áldja meg az ideérkezőket, hanem lelkivel is. Ezután megtörtént az épület felszentelése.

A szalókai rendelő készen áll a betegek fogadására, a holland kapcsolattartás azonban nem szűnik meg. Az alapítvány vezetői készek arra, hogy további projekteket támogassanak a Tisza-menti településen, elsők között a XVIII. századi templom műemlékértékű kazettás mennyezetének megmentéséért szeretnének tenni. 
-soós-

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.