20 éve kapták vissza templomukat

2009. Oct 19., szerző: Adminisztrátor

Hálaadó alkalom Péterfalván
Október 4-én Péterfalván hálaadó istentiszteletre hívogatta a harang szava a gyülekezet tagjait, abból az alkalomból, hogy 20 éve, 1989-ben újra megnyílt a hívek előtt Isten házának ajtaja.


A múlt rendszer vallásellenes ideológiájának következtében templomunkban harminc éven át tiltva volt az igehirdetés. Hálát kell adnunk Istennek azért, hogy a mi templomunk nem jutott a lerombolt, vagy raktárrá, kultúrházzá alakított tomplomok sorsára, mint ahogy egyes helyeken ez megtörtént. A Péterfalvi Református Templom ravatalozóvá lett átalakítva, de ezt a hívek nem vették igénybe. Így többé-kevésbé sikerült megőrizni az épület állagát, viszont a belső tér – padok, szószék, karzat – teljes lebontásra került. A rendszerváltást követően gyülekezetünk tagjainak szívében azonnal fellobbant a vágy, hogy visszaszerezzék templomukat. A harc sokszor kilátástalan és reménytelen volt, de az Úr adott erőt és hitet, imádkozó hátteret, minek következtében húsz évvel ezelőtt visszakaptuk templomunkat.

És Isten adott adakozó szíveket, felajánlásokat, szorgos kezeket, és odaadó munkával hamarosan újraépült a belső tér, és ami ennél is fontosabb, Isten igéje szólt újra a hívekhez.

A 20 év alatt oly sokszor megtapasztalhattuk az Úr kegyelmét, hisz azóta többször is megújulhatott templomunk. Felépülhetett új parókiánk, befejezés előtt áll közösségi házunk. Visszatekintve láthatjuk, van miért hálát adnunk Istennek, hisz hatalmas dolgokat cselekedett velünk. Ő meghallgatta imáinkat, áldást adott a gyülekezet életére és minden dolgunkban megtapasztaljuk kegyelmének erejét. Mint ahogy az Hunyadi Attila helyi lelkipásztor köszöntő szavaiban elhangzott: „Mindeddig megsegített minket az Úr.”
Az istentiszteleten Seres János Máramaros-Ugocsa Egyházmegye esperese felolvasta a Zsoltárok könyve 34. részének verseit, majd az igehirdetési szolgálatot Zán Fábián Sándor püspök úr végezte a Zsoltárok könyve 34, 8–9 versei alapján. A püspök úr szolgálatában elmondta, hogy mennyire igazak a zsoltáros szavai, hiszen mi is megtapasztalhattuk az elmúlt időkben és napjainkban is, hogy az Úr angyala őrt áll az istenfélők mellett és megmenti őket. Az Úr vezet és tanácsol minket. Ezért minden percben hálát kell adnunk Urunknak kegyelméért, gondviselő szeretetéért, mellyel körülöleli az övéit.
Ezt követően Hunyadi Attila lelkipásztor ismertette a gyülekezet történetét. Hálaadó istentiszteletünket megtisztelte jelenlétével Nagy Béla, a KRE főgondnoka valamint Petrusinec Vladimir egyházmegyénk gondnoka, akik egy-egy igével köszöntötték és buzdították gyülekezetünk. Megható szavakat intézett a gyülekezethez Baráth Imre lelkipásztor, valamint Seres János esperes, akik egymást követve évekig szolgáltak gyülekezetünkben és most hálás szívvel emlékeztek vissza az itt eltöltött évekre.
Csodálatos perceket és lelki felüdülést szereztek a gyülekezet fiataljai, Beregszászi Alexandra fuvolajátékával valamint Veres Orsolya és Molnár Anett szavalataikkal.
A hálaadó alkalom végén a gyülekezet tagjai a parókia udvarán szeretetvendégség keretében beszélgethettek egymással, osztozhattak az örömökben vagy próbákban, hogy valóban testvérként tudjunk egymással és egymás mellett élni ott, ahová Isten állított bennünket, hogy szolgáljuk Őt.
Hálásak vagyunk Istennek ezért az áldott napért, Övé legyen mindenért a dicsőség.
Engi Erika gyülekezeti tag.

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.

Kapcsolódó Galériák

20 éve visszakapott templom Péterfalva