Az Önkéntes Diakóniai Év lehetőséget biztosít

2009. Oct 18., szerző: Adminisztrátor

Ismerd meg önmagad, segítsd embertársaidat!
A diakóniai szolgálat a keresztyén ember életében mindennapos, természetes megnyilvánulás. Vagy legalábbis az kell, legyen. Erre int a Szentírás is: „Szeresd felebarátodat, mint önmagadat” (Mt 19, 19) „Úgy szeressétek egymást, mint ahogy én szerettelek titeket” (Jn 15, 12). Ha ezt lelkiismeretesen gyakorolná minden ember, nem is lenne szükség annyi gyermek- és öregotthonra, nem lenne annyi hajléktalan, és bizony a szenvedélybetegek száma is jócskán csökkenne! Amíg viszont szükség van ilyen intézményekre, addig abba munkások, szolgálattevők is kellenek. Hála Istennek, vannak fiatalok, akik szívesen vállalnak szolgálatot ilyen helyeken. Ezt a munkát viszont meg kell szervezni. Többek között erre vállalkozik a most szervezés alatt álló Kárpátaljai Református Önkéntes Diakóniai Év (KRÖDÉ) Programiroda. Ennek koordinátorát, Orosz Magdolnát kérdeztük a tervekről, célokról, feladatokról.
– Talán tisztázzuk először, mit is jelent ez az önkéntes diakóniai év? – A diakónia szeretetszolgálatot jelent. A Kárpátaljai Református Önkéntes Diakóniai Év Programiroda megpróbálja irányítani és szervezni ezt a szeretetszolgálatot.

Ez idáig a budapesti székhelyű iroda (ÖDÉ) szervezte ezt a munkát Kárpátalján is, de most önálló irodát szeretnénk. Ez elsősorban Taracközi Ferenc, beregszászi lelkész, a KRE Kommunikációs Központjának vezetője kezdeményezésére történik, aki mind szaktudásával, meglátásaival, lelki támogatásával sokat tett és tesz a program elindításáért és működéséért, szívügyének tekinti ezt a szolgálati területet és annak fejlesztését. Az Önkéntes Diakóniai Év szolgálatra elsősorban fiatalok jelentkeznek. Olyanok, akik még nem döntötték el, hogy konkrétan mivel is akarnak majd foglalkozni az életben, de tanulni szeretnének, megismerni más országban élő sorstársaikat, az ottani lehetőségeket. Hogy élettapasztalatra tegyenek szert. Ezért vállalnak egy év diakóniai szolgálatot, amit idősek otthonában, gyermekintézményekben, kórházakban, fogyatékos emberek stb. mellett töltenek el.
– Közben megismerik önmagukat is, kipróbálhatják, mennyire erős az életük odaszánása…
– Ez egyik nem titkolt célunk is, hogy a fiataljainkat vezessük és támogassuk a krisztusi hitben és krisztusi cselekvésben, hogy hűséges követők legyenek és elköteleződjenek Krisztus szolgálata mellett. Hisszük, hogy az önkéntesség egyszerre nyújt lehetőséget és támogatást fiataljaink számára az útkeresésben.
– Az sem mellékes, hogy közben nyelvet is tanulhatnak…
– Így van! Többen töltöttek már Kárpátalján is egy-egy évet Hollandiából, Németországból, s bizony egyesek szépen megtanultak magyarul. Ugyanúgy a mi fiataljaink is elsajátíthatják annak az országnak a nyelvét, ahová diakóniai szolgálatra kikerülnek.
– Van-e korhatár a jelentkezéskor? – Elsősorban olyan 18-30 év közötti fiatalok jelentkezését várjuk, akik Nyugat- és Közép-Kelet Európában szeretnének önkéntes diakóniai szolgálatot vállalni. A szolgálati idő 9–12 hónap, ami szeptember elején kezdődik és a következő év július/augusztus végéig tart.
– A KRÖDÉ tehát mintegy nemzetközi hálózat működik? – Folyamatban van a felvételünk a brüsszeli székhelyű Ecumenical Diaconal Year Network-be (EDYN), melynek munkájába 14 európai ország – Nagy-Britannia, Dánia, Hollandia, Belgium, Németország, Svédország, Franciaország, Románia, Olaszország, Észtország, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Ukrajna – és 3 amerikai egyház (UCC; PCUSA) kapcsolódik be. Az Önkéntes Diakóniai Év feladatának érzi, hogy egyre több lehetőséget biztosítson fiatalok számára a nem formális tanulásra.. Nyugaton egyébként ezt a szolgálatot elismerik és értékelik, ha valaki pl. érettségi után részt vesz a programban, annak egyetemi felvételikor is beszámolják plusz pontszámként.
– Kárpátaljáról hányan vesznek részt a programban? – Idén egy leány Hollandiában, öten pedig Magyarországon szolgálnak, mindannyian más-más helyen. Van, aki református óvodában, van, aki a Tiszta Forrás Alapítványnál hajléktalanokkal, szenvedélybetegekkel, vagy éppen az Immánuel Otthonban fogyatékosokkal foglalkozik. Az elmúlt években Kárpátalján hollandiai és magyarországi lányok dolgoztak a cigány- és kórházmisszióban, illetve gyermekotthonokban, vagy a gyülekezeti diakóniában vállaltak munkát. A mi feladatunk – ami egyébként igen nagy körültekintést igényel – útnak indítani és fogadni a jelentkezőket. Előkészíteni számukra nem csupán a szolgálati helyet, de olyan közösségi programokat kell szervezni, melyek által az ÖDÉ résztvevői megismerkednek az adott intézménnyel, gyülekezettel. Meggyőződésem, hogy minél színesebbé kell tenni ittlétüket, hogy azáltal épüljenek, s hogy minél több közösségben szerzett, átélt élményről számolhassanak majd be odahaza. Éppen ezért szeretnénk bővíteni is az eddig megszokott szolgálati helyeket, hisz a Kárpátaljai Református Egyházban több olyan misszió is működik, melyek munkájával érdemes megismertetni a hozzánk érkező diakónusokat.
– Orosz Magdolna ismert és elismert angoltanár, a beregszászi gyülekezet kamarakórusának, a Hajnalcsillag együttesnek oszlopos tagja. Emellett még egy ilyen kemény fába is merte belevágni a fejszéjét… – Igen, ez nagy kihívás, nehéz feladat, de tudom, hogy Isten helyezett ide, s mivel Ő bízott meg újabb feladattal, hiszem, hogy áldás lesz rajta, ami egész egyházkerületünket szolgálja. Azért is, mert ez a program segít a fiataloknak felismerni, mit jelent Krisztus tanítványának lenni, kezet nyújtani az elesetteknek, felismerni az Istentől kapott tálentumokat. Hisz keresztyénnek lenni nem csak azt jelenti, hogy istentiszteletre járok… Életeket formáló lehetőség ez.
– Hol jelentkezhetnek a kárpátaljai keresztyén fiatalok, ha részt szeretnének venni a programban, s milyen nyelvtudás szükséges? – Most éppen az iroda létrehozásán dolgozunk, ami előreláthatólag Beregszászon az esperesi hivatalban lesz a B. Hmelnickij úton. Addig is az én elérhetőségemet adom meg: omagdolna.orosz@gmail.com, tel: 0933654241. www.reformatus.com.ua/lap/krode Fontos: ha valaki a következő évben részt szeretne venni az ÖDÉ programban, annak már most, legkésőbb január elsejéig jelentkeznie kell! Hisz a szolgálati hely kiválasztásához egyeztetni kell, ki milyen diakóniai munkához érez elhivatottságot, s a legmegfelelőbb helyet számára meg is kell találni. A nyelvtudásról: alapfokon beszélni kell az adott ország nyelvét, az ottani szolgálat pedig a további nyelvtanuláshoz is segítséget nyújt. Hiszem, hogy azok a keresztyén szellemiségű fiatalok, akik bekapcsolódnak a munkába, Isten országát építik, s életük, munkájuk élő bizonyságtételként szolgál.
Marton Erzsébet

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.