Egy naiv szerződés következménye

2008. Jun 02., szerző: Adminisztrátor

Veszélyben egy jó hírű tanintézmény

Kárpátalján a Nagyberegi Református Líceumban elsőként indult be az az oktatási rendszer, amely nem csupán a mind nagyobb tudás megszerzésére fordít figyelmet, de az ott tanuló diákok lelki fejlődésére is.

Az itt végzett diákok mindenütt megállják a helyüket, szinte 100 százalékos a továbbtanulási arány, több kárpátaljai lekipásztor, hitoktató, orvos, mérnök, tanár, stb. került ki falai közül, ami azt jelzi: az elitképzés igazi bástyájaává vált az oktatási intézmény.

Most mégis veszélyben van a működése. Merthogy egy – sokak szerint – naiv szerződéskötésnek köszönhetően a falutól bérelt épületet, melyben felújítás után a lánykollégium, a konyha és étkezde kapott helyet, most a tanács visszaigényli.

A kialakult helyzetről Tóth Lászlóval, a líceum lelkész-igazgatójával beszélgettünk.


– Lényegében 2006-tól tudok beszámolni az eseményekről. A szerződéskötéskor nem voltunk itt, csak az iratokból tudjuk rekonstruálni az eseményeket. Úgy tűnik, szerződéskötéskor volt egy nem is kis reménysugár arra, hogy az épületet majd az iskola megvásárolja.
2001. július 1-én köttetett meg az a szerződés, melynek alapján az iskola mind a mai napig használja a Rákóczi u. 78. sz. alatt található épületet. Itt régen a faluban kórház, sőt, szülészet is működött. Aztán már nem használták az épületet, nem törődtek vele, és alaposan tönkre is ment. 2001-ben fogalmazódott meg az igény a líceum vezetésében – s ezt támogatta a falu vezetése is –, hogy bérbe vennék az épületet, ahol lánykollégiumot, egy étkezdét és konyhát alakíthatnának ki. Valamint az udvarát rendbe szednék, felújítanák az udvaron található romos gazdasági épületeket is, hogy használni lehessen. A későbbiekben lett igénybe véve ennek azépületnek a pincehelyisége is. A szerződés tíz éves időtartamra szól, s annak lejártával elővásárlási jog illeti meg az intézményt.
A szerződésben az is le lett fektetve, hogy amennyiben a szerződés lejárta után a falu újból egészségügyi intézményként kívánja üzemeltetni az épületet, ezt megtehetik. De csak a szerződés lejárta után! Ezt hangsúlyozom, merthogy ennek az információnak a hiánya okozott nézeteltéréseket.
A szerződéshez mellékelve volt egy jegyzőkönyv, ami az épület akkori állapotát rögzítette. S az bizony igencsak siralmas képet mutatott. Ezt bizonyítja a melléklet is, amiben többek között azt olvassuk: jelentősen megrongálódott a tetőszerkezet; a vízellátás teljes hiánya; az épület külső és belső felújításra szorul; a gazdasági épületek teljes felújításra szorulnak; a fűtési rendszer felújításra és modernizációra szorul; a vizesblokkok (WC, mosdó) részlegesen működik, hiányoznak a mosdók; szükséges a nyílászárók felújítása.
A jegyzőkönyv azt is megjegyzi, hogy a falak jó állapotban vannak, vizesedés nem tapasztalható. A jegyzőkönyvhöz fotók is mellékelve vannak, amelyek 2001. augusztus 20-án készültek. A jegyzőkönyv szerint az épület akkori értékét a 9500 USD-ben állapították meg.
– Azóta az akkori érték sokszorosát költötték a felújításra…
– Valóban. A 2001-es jegyzőkönyvet egyébként hat személy állította össze és írta alá: hárman a községi tanács tagjai közül, és hárman az iskola akkori vezetéséből. Ezután kezdődött el a lánykollégium felújítása. Elkészült a tervezet, amit egyeztettek a falu vezetésével, minden engedélyezve történt. Amikor befejeződött ez a folyamat, egy jelentésben az iskola akkori vezetése leírta, milyen munkálatok történtek, s azokra mennyi pénzt fordítottak. Számításaink szerint ez idáig összesen 120 ezer hrivnyát költött az iskola, és ezen kívül 22 ezer hriveny bérleti díjat is befizettünk a községi tanács számlájára.
A 2006-os esztendőben egy nagyon meglepő fordulat következett. A falu jelenlegi vezetése egy községi tanácsi határozatban a következőket határozta meg: felül kell vizsgálni és meg kell változtatni a község és a líceum között 2001. 07. 01-én kötött bérleti szerződésben meghatározott díjat; 430 hrivnyában határozták meg a bérleti díjat; és ezt – bár júniusban született a határozat, a felszólítást valamikor szeptemberben kaptuk kézhez – visszamenőleg is be kellett fizetni a különbözeti díjat. 2006. október 1-ig újra kellett volna kötni a szerződést, de ez ügyben nem kerestek bennünket, tehát a 2001-es határozat van érvényben, mi viszont ennek ellenére a már módosított bérleti díjat fizetjük. Ami viszont még megdöbbentőbb volt. Ebben az értesítőben az is szerepel: figyelmeztetni a líceumot arra, hogy 2007. július 1-től a falu ismét az eredeti rendeltetésének megfelelően szeretné használni az épületet. Itt a bérleti szerződés 3.2. pontjára hivatkoznak, ami viszont igazából arról szól, hogy a bérleti szerződés lejárta után használhatná csak a falu ismét.
– Ezután tárgyalássorozat vette kezdetét. Mi a tanintézmény vezetőségének és a községi tanács állásfoglalása?
– A mi álláspontunk az, hogy valóban fontos, hogy a faluban jó egészségügyi ellátás legyen, és amennyiben a jelenlegi állapotok nem megfelelőek, azokon változtatni kell. Szabványok szerinti rendelő felépítését szívesen támogatnánk, természetesen a megfelelő megegyezés alapján, mintegy a lánykollégiumot kiváltandó. Ezt a falu vezetése elutasította. Terveik között ugyanis nem csupán egy szabványoknak megfelelő épület felépítése, vagy kialakítása szerepel, hanem Beregszásztól 6 km-re szeretnének egy olyan intézményt létrehozni, ahol nappali ellátást tudnak biztosítani a betegek számára. Ezt viszont már nem tudjuk támogatni.
– Mi a helyzet most?
– Úgy tűnik, hogy semmiképpen nem változik a falu vezetésének a hozzáállása ezzel kapcsolatban, sőt a tárgyalásokon az derül ki, hogy szeretnék minél hamarabb használatba venni a kollégium épületét. Felajánlották, hogy a templom mellett biztosítanak az iskolának egy területet, ahol felépíthetnénk egy új kollégiumot. Ennek a tervei már el is készültek, mert hála Istennek akadnak segítőkész emberek: egy Kárpátaljáról Kijevbe elszármazott építész ingyen készítette el számunkra azt. Ha meglesz az anyagi fedezet is, már a nyár folyamán elkezdhetjük az új kollégium épületének a felépítését, amelyben az európai normáknak megfelelő szobákat alakítunk ki, s itt kapna helyet az étkezde meg a konyha, és tornaterem is lenne benne, ami szintén igen fonos a líceum működéséhez. De a falu vezetésének is meg kell értenie, hogy egy ilyen épületkomplexum felépítése nem megy egyik napról a másikra.
– Ha mégis a szerződés előtt visszavenné a falu az épületet, mennyiben veszélyeztetné az az iskola működését?
– Mivel ebben az épületben három fontos objektum működik – a kollégium, a konyha és az étkezde –, ennek elvesztése ellehetetlenítené a létezésünket. Megértésre van tehát szükség. Mi nem szeretnénk hosszú pereskedésbe kezdeni. Jogászok szerint az akár a szerződés lejártáig elhúzódhat, és senki nem járna jól vele. A békés megegyezésre szeretnénk törekedni. Bízunk a józan belátásban, abban, hogy a szerződésben foglalt határidő előtt nem lakoltatnak ki bennünket.
Egyébként itt arról is kell beszélnünk, hogy mi lesz a líceum sorsa a szerződés lejárta, tehát 2011 után? Merthogy éppen az addig tartó bérleti szerződés miatt tavaly csak 2011-ig kapta meg az iskola a működéséhez szükséges licenzet is. Eszerint 2011 után nem lesz jogunk érettségi bizonyítványt kiadni. Szeretnék mindenkit megnyugtatni: még az idén felvételizők is érettségi bizonyítványt kapnak. De kérdés: jövőre lesz-e felvételi? Működésünkhöz egyébként minden más követelménynek megfelelünk. S ha addigra felépül az új épületrész, akkor minden akadály elhárul.
Imádkozzunk ezért!
Kovács Erzsébet

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.