Ünnepi közgyűlés a Kárpátaljai Református Egyházban

2009. Oct 12., szerző: Adminisztrátor

„Kezeink munkáját tedd maradandóvá…”

 Október 11-én ünnepi közgyűlést tartott Beregszászon a Kárpátaljai Református Egyház, melynek keretében ezúttal nyolc beosztott lelkészt – Bernát Tamást, Dancs Róbertet, Harsányi Bélát, Jenei Károlyt, Kacsó Gézát, Molnár Lórántot, Pápai Gábort, ifj. Pocsai Sándort – szenteltek önálló, választható lelkésszé. Ezen az ünnepi istentisztelettel egybekötött közgyűlésen kapta meg oklevelét az a hét lévita is, akik a Kárpátalján néhány évvel ezelőtt első ízben elindított lévitaképzést sikeresen elvégezték: Bálint Sándor, Marton Árpád, Kovács Sándor, Petrusinec Vladimir, Simon Sándor, Sütő József, Zsurki Jenő. Zán Fábián Sándor püspök egy-egy igével áldotta meg azokat a vallástanárokat - Jenei Évát, Tihor Melindát -, akik a Debreceni Református Hittudományi Egyetemen szeretek diplomát és katechéta lelkészi munkatársakat is, akik idén végeztek a Sárospataki Református Teológiai Akadémián fejezték be a három éves képzést: Kiss Gabriellát, Barna Györgyöt, Csernyiga Gyulát, Fodor Natáliát, Gogola Istvánt, Keresztyén Anettet, Krémer Istvánt, Samók Attilát. Áldásban részesültek a KRE által szervezett katechéta képzésben részt vett, idén végzett hitoktatók is: Estók Andrea, Mészár Erika, Nagy Zsuzsanna, Sánta Dianna, Szilágyi Olga, Varga Katalin.

Az ünnepi istentiszteleten részt vett Csomós József, a Tiszáninneni Református Egyház püspöke, aki a Magyarországi Református Egyház Zsinatának alelnökeként köszöntötte az egybegyűlteket, s adta át azt a zászlót, melyet a május 22-i Alkotmányozó Zsinaton mind a kilenc református egyházkerület püspöke jelképesen átvehetett Debrecenben, de annak hivatalos átadására most kerülhetett sor ezen a bensőséges ünnepségen. Zán Fábián Sándor püspök, átvéve a zászlót, a kárpát-medencei reformátusok újraegyesülésének jelszavával erősítette meg az összetartozásunkat: „Krisztus a jövő, együtt követjük Őt!”

Az ünnepi közgyűlés istentisztelettel vette kezdetét, melyen Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyház püspöke hirdette az igét a 90. zsoltár válogatott versei alapján, arra kérve az Urat a zsoltáríróval, hogy tanítson úgy számlálni napjainkat, hogy bölcs szívhez jussunk, kezeink munkáját tegye maradandóvá, s hogy mindannyian bizonyságot szerezzünk arról: az Úrban való fáradozás nem hiábavaló. Fordulj hozzánk, Úr Isten, könyörülj szolgáidon, hangzott az imádságban.
A most szolgálatba lépő lelkészekhez, lévitákhoz, vallástanárokhoz, hitoktatókhoz és katechétákhoz fordulva arra kérte őket a püspök, hogy legyenek örvendező szolgái az Úrnak. És örvendezőkké kell válnunk mindnyájunknak, hogy ne azt érezzük: terhek alatt roskadozunk, hanem legyünk élő kövekké Isten országának építésében!
„Érezzétek és lássátok meg, hogy jó az Úr! Boldog az az ember, aki Őbenne bízik!... Mert akik Őt félik, nincs fogyatkozásuk” – helyezte a jelenlévők szívére a zsoltáríró szavait Csomós József püspök, aki Isten áldását kérte a most felszentelt lelkészek és munkatársak szolgálatára, a kárpátaljai református gyülekezetek életére.
Az ünnepi közgyűlésen sor került egy új zsinati tag, Taracközi Ferenc beregszászi tiszteletes fogadalomtételére is, aki a hivatalos jogszabályok értelmében egy korábban lemondott testületi tag helyére lépett. Köszöntötte az egybegyűlteket az Angliai Református Egyház Déli Zsinatának képviseletében Janett Davidson presbiter, Kacsó Géza pedig a most felszentelt lelkészek és munkatársak nevében mondott köszönetet. A résztvevőket a beregszászi református egyház Ladányi Katalin karnagy vezette kamarakórusa köszöntötte énekszolgálatával.
Marton Erzsébet

Felszentelt lelkészek önéletrajzi adatai

Bernát Tamás  1981. december 8-án született, Bernát Pál és Szopó Ágnes második gyermekeként. Kisdobronyban fejezte be az általános iskolát, majd a Nagydobronyi Református Líceumban szerzett érettségit. Itt hallotta meg Isten hívását, 6és indulhatott el a Debreceni Református Hittudományi Egyetem felé.

2005-ben sikeresen letette első lelkészképesítő vizsgáját, majd 2006-ban a másodikat. 2005 szeptemberétől 2009 májusáig a kisdobronyi- és tiszaágteleki gyülekezetekben szolgált segéd- és beosztott lelkészként, Kiss Ernő lelkipásztor mellett, aki keresztelte, akinek hittanosa, majd konfirmadusa volt. Fél éve átmenetileg a rahói- és aknaszlatinai gyülekezetekben szolgálhat.

2005-ben megnősült, felesége Baksa Mónika, ápolónő. Két gyermeket kaptak Istentől, Johanna lányuk 3, Jonatán pedig 2 éves.

 

Dancs Róbert 1982. október 29-én született Mezőkaszonyban. Nagyapja Sütő László nyugdíjas lelkipásztor. A Mezőkaszonyi Református Gyülekezetben konfirmált, és a helyi középiskolában érettségizett kitűnő eredménnyel 2000-ben.

Ez évben nyert felvételt a Sárospataki Református Teológiai Akadémiára, ahol 2005-ben kispapi, majd 2006-ban nagypapi vizsgát tett.

2005-ben vette feleségül Bányácski Edina akkori teológushallgatót, mostani lelkipásztort, aki magyar állampolgár.

2008-ban szerzett börtönlelkészi diplomát a Sárospataki Teológián, feleségével együtt (kárpátaljai egyházunkban egyedülállóan) okleveles börtönlelkészi minősítéssel is rendelkezik.

A teológus évek alatt 3 évig végezett börtönmissziói szolgálatot a Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtönben.

2005-ben a Szerencsi Református Egyházközségben végzett segédlelkészi szolgálatot, és még a Zempléni Egyházmegye esperesi hivatali adminisztrációjában dolgozott ekkor. Segédlelkészi éve második félévében a Taktakenézi Református Gyülekezetben végzett még szolgálatot, melyben egy fogyó gyülekezet ébresztése volt a feladata.

2006-ban meghívták feleségével együtt a Miskolc-Tetemvári azaz Deszkatemplomi Református Gyülekezetbe beosztott lelkészi szolgálatra. A miskolci szolgálati éve alatt Magyarország legnagyobb taglétszámú református általános iskolájában, a Jókai Mór Református Általános és Alapfokú művészeti iskolában tanított hit és erkölcstant.

2007-ben a női lelkészség visszaállítását követően, eredeti szándékához hűen, visszatért a Kárpátaljai Református Egyház kötelékeibe szolgálni feleségével együtt. Így 2007 nyarától a Munkácsi Református Gyülekezetben végez beosztott lelkészi szolgálatot lelkészfeleségével együtt.

2008 nyarától a Szolyvai Református Gyülekezetben is rendszeresen szolgál.
A KRISZ referens lelkészeként is működik. A lévitaképzőn a missziológia tantárgyat tanította.

Érdeklődése még a gyakorlati teológiára, missziológiára és az egyházi médiára irányul ebben szeretné magát továbbra is képezni.

 

Harsányi Béla 1981. december 26-án született Gáton. Szülei Harsányi Béla és Harsányi Erzsébet. Az általános iskolát a Gáti Kovács Vilmos Középiskolában végezte el, majd Isten kegyelméből 1997-ben a Nagyberegi Református Gimnáziumban folytathatta tanulmányait. Az Urat már néhány évvel korábban egy konfirmandushéten megismerte személyes megváltójának, és a gimnáziumba már azzal az elhívással érkezett meg, hogy életét a lelkipásztori hivatás beöltésére szánja. Az itt eltöltött három esztendő aztán különösen is megerősítő és építő volt számára hite, illetve a magyar nemzethez való tartozása szempontjából. A gimnáziumban különösen a humán tantárgyak felé mutatott érdeklődést. Történelem, egyháztörténet, irodalom, földrajz és bibliaismeret voltak az erősségei. Az érettségi vizsgák letétele után 2000-ben Isten kegyelméből felvételt nyert a Sárospataki Református Teológiai Akadémiára. Az itt eltöltött öt év szintén meghatározó volt lelki fejlődése szempontjából. 2005 nyarán aztán sikeres első lelkészképesítő vizsgát tett jeles eredménnyel, és szeptembertől egy éven keresztül segédlelkészi szolgálatot végzett a gáti, izsnyétei, balazséri és guti gyülekezetekben Szilágyi Károly Nagytiszteletű úr felügyelete alatt. 2006 nyarán tette le a második lelkészképesítő vizsgáját jó eredménnyel, és azóta mint beosztott lelkész szolgál az izsnyétei gyülekezetben. Közben egy év továbbtanulással főiskolai diplomáját „master” fokozatra emelte. 2009. augusztus 15-én Isten kegyelméből két és fél év udvarlás után házasságot kötött feleségével, Gál Viktóriával, ukrán szakos tanárnővel. Bízunk az Úrban, hogy ahogyan Ő vezetett eddig is végig az úton, ezután is Ő áldja meg az életüket.

 

 Jenei Károly 1979. augusztus 11-én született Kárpátalján, a Huszti Járásban fekvő Visk nagyközségben, Jenei Károly és Néma Rozália első gyermekeként. A Viski Református Gyülekezetben részesült a keresztség sákramentumában, és itt is tett konfirmációs fogadalmat 1994-ben. Általános és középiskolai tanulmányait a Viski Kölcsey Ferenc Középiskolában végezte. Érettségi vizsgáit 1996-ban tette le. 1997 decemberétől 1999 májusáig kötelező sorkatonai szolgálati idejét töltötte le. 2001-ben felvételt nyert a Debreceni Református Hittudományi Egyetem teológus-lelkész szakára. 2006-ban tette le az első lelkészképesítő vizsgáját, mely után szülőfalujában, Visken kezdte meg segédlelkészi szolgálatait Seres János esperes-lelkész felügyelete alatt. 2007-ben sikeresen lette a másodok lelkészképesítő vizsgáját is, mely vizsga után továbbra is a Viski Református Gyülekezetben szolgált beosztott lelkészként Seres János esperes-lelkész felügyelete alatt.

 

Kacsó Géza 1980. október 12-én született Gáton, templomba járó munkáscsalád második gyermeke. A hit útján nagymamája indította el. 1993 nyarán Balazséron egy nyári táborban szólította meg először Isten szeretete, ekkor adta át életét Krisztusnak. 1996-99 között a Nagyberegi Református Líceum diákja, ez az iskola edzi hitét és növeli kitartását. Itt nyeri lelkipásztori elhívását is. 1999-2004 között a Debreceni Református Hittudományi Egyetem hallgatója, érdeklődését főleg az Ószövetségi tudományok keltik fel. A kápláni vizsga letétele után 2004-2005 között az atlantai Columbi Theological Seminary hallgatója, megszerzi a Master of Theology fokozatot. 2005-2006-ban segédlelkész Bakos, Bátyú, Harangláb és Újbátyú gyülekezeteiben Szántó János mellett. 2006. júniusában teszi le a papi vizsgát. 2006 szeptemberétől mind a mai napig a Beregszászi gyülekezet főiskolai lelkipásztora, 2006-2009 között e mellett a Nagyberegi Református Líceum vallástanári posztját is betöltötte. A Kárpátaljai Református Ifjúsági szervezet alelnöke.

Nős, két gyermek édesapja. Felesége Kacsó Dóra hitoktató, lányai: Anna 3, Boglárka 1 éves.

 

Molnár Lóránt  Csetfalván született 1981-ben. Itt fejezte be az általános iskolát 1997-ben, mi után felvételt nyert a Nagyberegi Református Líceumba. Ezt követően 2000-ben kezdte el tanulmányait a Debreceni Református Hittudományi Egyetem teológus-lelkész szakán. 2005-ben sor került az első, 2006-ban pedig a második lelkészképesítő vizsgára letételére. 2005. októberétől egy éven keresztül segédlelkészi státuszban volt a mátyfalvai, tiszaújhelyi és feketepataki gyülekezetekben, majd beosztott lelkészként három éven keresztül ugyanitt. Fél évig szintén beosztott státuszban a salánki gyülekezetben is. Jelenleg Mátyfalván és Tiszaújhelyben szolgál.

A Máramaros-Ugocsa Egyházmegye sajtóbizottságának tagja, illetve szintén ugyanezen egyházmegyét képviseli az egyházkerületi tanügyi bizottságban is. 2007-ben a KRISZ-ben referens lelkésznek választották.

2003-ban kötött házasságot Szatmári Erikával. Isten ez idáig 2 fiúgyermekkel áldotta meg házasságukat: Ábel 2004-ben, Áron 2006-ban született.

 

Pápai Gábor 1980. december 11-én született a beregszászi járásban, Nagymuzsaly községben. A Nagymuzsalyi Középiskolának 1996-ig a diákja volt. 1994 -1995 között konfirmációi előkészítő oktatáson vett részt. 1995 májusában konfirmált a nagymuzsalyi református templomban. 1995 nyarán Aklihegyen egy ifjúsági táborban hitre jutott. Ezen a héten többször is hozzá szólt a következő ige: „Ne félj, csak higgy!” 1996-ban sikeres felvételt nyert a Nagyberegi Református Líceumba, 1999-ben érettségizett. 1999-ben sikeres felvételt nyert a Sárospataki Református Teológia Akadémiára. 2005/2006-os tanévben exmisszus szolgálatot teljesített a Nagyberegi Gyülekezetben, és a Nagyberegi Líceum nevelője is lett. 2006 júniusában az első lelkészképesítő vizsgát sikeresen letette. 2006. július 15-én a Nagydobronyi Gyülekezetbe helyettesítő szolgálatra hívták, ennek az egész nyárra folytatása lett, szállása a „Rehaboth” szeretetotthonban volt, ahol heti két igei alkalmat tartott az Igére éhes idős bentlakóknak és a személyzetnek.(Bibliaórát, Vasárnapi istentiszteletet). 2006. szeptember 1-től a Nagydobronyi Gyülekezetbe kapott segédlelkészi kinevezést. A nagydobronyi gimnázium igazgatója, nevelői és kollégium igazgatói állást ajánlott, amit elfogadott. Nagydobronyban szolgálatai 2007. május 25-ig tartott. 2007 júniusában letette sikeresen a nagy papi vizsgát. 2007. augusztus 1-ei hatállyal kihelyezte a püspök úr beosztott lelkipásztorként a Tiszaújfalui és a Tiszaásványi gyülekezetekbe. Jelenleg is itt szolgál. Szabad idejében a gyülekezetei sportot kedvelő tagjaival közös időtöltést végeznek: fociznak, pin-pongoznak, és kisebb bicikli-túrán vettek részt. 2008. nyarán felvételt nyert Budapesten, a Semmelweis Egyetem Mentálhigiéné Intézet Lelkigondozó továbbképzési szakára. Ennek az intézménynek 2. éves levelezős diákja jelenleg. 2009. július 11-én házasságot kötött Maduda Erika IV. éves pszichológus hallgatóval. Együtt szeretnének a jövőben, a keresztyén lelkigondozás területén szolgálni az emberek felé.

 

Ifj. Pocsai Sándor 1980. június 15-én született Beregrákoson. Apja Pocsai Sándor lelkész, édesanyja Pocsai Mária könyvelő. Gut községben nevelkedett, ahol általános iskolai tanulmányait is végezte. Középiskolai tanulmányait a Nagyberegi Református Líceumban folytatta, ahol 1998-ban érettségizett. 2001-től 2006-ig a Sárospataki Református Teológiai Akadémia diákja volt, ahol lelkészi oklevelet szerzett. 2006-ban megházasodott, és feleségül vette Tövissi Tímea Katalint, aki szintén lelkész. 2007-ben született kislányuk Sára Rozália.

2006 augusztusától 2007 augusztusáig a munkácsi, és a csongori gyülekezetben teljesítetett segédlelkészi szolgálatot, beosztott lelkészi éveit pedig a csongori gyülekezetben töltötte, ahol jelenleg is szolgál.

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.

Kapcsolódó Galériák

Közgyűlés KRE 2013 Közgyűlés KRE lelkésszentelés