Presbiteri csendeshét Tivadarfalván

2009. Feb 23., szerző: Adminisztrátor

A világ reformátusságának körében a 2009-es esztendő, Kálvin János reformátor születésének 500. évfordulójára emlékezve, a Kálvin-emlékév jegyében telik. Így kerülhetett sor arra, hogy 2009. január 27–30. között Máramaros-Ugocsa Egyházmegye gyülekezeteinek presbiterei és lelkipásztorai csendeshéten vehettek részt Tivadarfalván, amely alkalom Mit üzen Kálvin a XXI. században? címet kapta.

A megrendezett presbiteri csendeshét célja, hogy az egyházmegye gyülekezeteinek elöljárói református hitükben épüljenek és megerősödjenek. Ennek megfelelően minden reggel közös áhítattal kezdődtek az alkalmak, melyek lelki táplálékul szolgáltak a jelenlevőknek.

A délelőttök további programjában előadássorozatnak hallgatói lehettek a résztvevők. Ezek az előadások a reformáció soláit vették sorra.

Elsőként Homoki Tibor lelkipásztor a Sola Scriptura (Egyedül a Szentírás) fontosságára hívta fel a figyelmet, mely hitünknek és életünknek egyedüli zsinórmértéke. Kádár Jenő lelkipásztor a Sola Gratia (Egyedül kegyelemből) igazságát szögezte le, mely kizár minden emberi érdemet és erőfeszítést. Molnár Lóránt lelkipásztor a Sola Fide (Egyedül hit által) szükségességéről beszélt, mely nélkülözhetetlen az üdvösség szempontjából. Mecséri Károly lelkipásztor a Solus Christus (Egyedül Krisztus) elengedhetetlen voltára világított rá, kinek áldozata által válik lehetővé az ember üdvössége. Az előadásokat fórumok követték, melyek során a témával kapcsolatos kérdéseket vitathatták meg a gyülekezeti elöljárók.


A szervezők minden délután az aktuális témával kapcsolatos filmeket vetítettek. Azt követően pedig Kálvin tanításai kerültek előtérbe az előadások témáiban. Lőrinc Attila lelkipásztor Kálvin az egyházfegyelemről címmel tartott előadást, Balogh Attila lelkipásztor Kálvin az úrvacsoráról témában fejtette ki meggyőződésünket. Hunyadi Attila lelkipásztor Kálvin a hitről, megigazulásról, keresztségről címmel foglalta össze reformátorunk tanításait, végül Molnár Zsolt lelkipásztor Kálvin a közbenjárásról címmel zárta a csendeshét délutáni előadássorozatát. Az esti evangelizációs alkalmaknak a Tivadarfalvai Református Gyülekezet temploma adott otthont, ahol id. Pocsai Sándor, Peleskei Béla, Hunyadi Attila és Molnár Lóránt lelkipásztorok hirdették Isten szabadító és megtartó igéjét.
Összegzésként elmondható, hogy a presbiteri csendeshét a résztvevők hitének épülésére és megerősödésére szolgált. A jövőben remélhetőleg többen fogják komolyabban venni a presbiteri csendeshét alkalmainak fontosságát. Hisz ezek az alkalmak gazdagabbá kívánják tenni gyülekezeteink elöljáróinak hitét és erősebbé református öntudatát, hogy még nagyobb felelősséggel, erővel és örömmel végezhessék a rájuk bízottak pásztorolását, Isten országának építését. Mindezekben kötelességünk mindannyiunknak hűségesen elől járni, reformátor őseinkkel pedig együtt vallani: Soli Deo Gloria – Egyedül Istené a Dicsőség!
A lelki táplálék mellett az atyafiak testi táplálásáról sem feledkeztek meg a szervezők. Minden közelről és távolról érkezett látogatónak jutott bőven a megterített asztalról.


Balogh Attila beosztott lelkész

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.