Új székházat avatott az Ökumenikus Segélyszervezet Beregszászon

2008. May 27., szerző: Adminisztrátor

A szív csodákra képes
A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet nevét jól ismerik a kárpátaljaiak is. És nem csupán a médiából. Merthogy az 1998-as árvízi katasztrófa idején az elsők között siettek a bajbajutottak segítségére. Ezt tették az azt követő árvíz idején is.

Már az első alkalommal látták, tudták: gyorsabban és hatékonyabban tudnak segíteni, ha itt alakítanak ki egy központot. Ezért is hozták létre a segélyszervezet beregszászi irodáját.

Hogy erre valóban szükség volt, az a hamarosan megismétlődő árvíz idején bebizonyosodott: a MÖSZ Gerevich János vezette beregszászi szervezete már a katasztrófa első perceiben a helyszínen volt, hogy segítséget vigyen a bajbajutottaknak.
A Beregszászon ma ADVANCE Kárpátaljai Tanácsadó és Fejlesztő Központ néven ismert szervezet azóta – úgymond a békeidőben – igen sok fontos projektet vezényelt le. Felvállalták többek között a szociálisan hátrányos helyzetben élők támogatását, felzárkóztatását, képzését, továbbképzését, emellett igen nagy hangsúlyt fektetnek a munkatársképzésre is. Teszik mind¬ezt ma is nagy-nagy odaadással, a másikra való odafigyeléssel.
Hatalmas munka az, amit a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet, illetve az ADVANCE Kárpátaljai Tanácsadó és Fejlesztő Központ felvállalt. A programok lebonyolításához helyiségekre is szükség van. Ezért vásárolták meg Beregszászon azt a Hmelnickij úti épületet, amelynek felújítása után immáron korszerű, jól felszerelt oktatótermek várják a sorsukon változtatni szándékozókat, illetve azokat a leendő munkatársakat, akik itt készülhetnek fel az élet nagy kihívásaira.
Az új iroda avató ünnepségére május 23-án került sor, melyen részt vett Lehel László, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet igazgatója, illetve dr. Lévai Anikó, az Ökumenikus Segélyszervezet jószolgálati nagykövete is.
A vendégeket és résztvevőket Gerevich János, az Advance Kárpátaljai Tanácsadó és Fejlesztő Központ igazgatója üdvözölte, aki hangsúlyozta: ebben a most felújított 108 éves polgári lakásban továbbra is a polgárosodásért és a fejlődésért dolgoznak majd. Egyben ismertette azokat a projekteket, amelyeken dolgoznak, hogy kitűzött céljaikat elérjék.
A szív csodákra képes, hangsúlyozta ünnepi köszöntőjében dr. Lévai Anikó, aki az egymás iránti figyelem, a szeretet, a segítőkészség, az összefogás fontosságára hívta fel a figyelmet. Ez megmaradásunk záloga.
A szeretet illetve a tudás fontosságát emelte ki beszédében Csizmár Béla, a Beregszászi Járási Tanács elnöke, aki nagyra értékelte az Ad¬vance eddigi munkáját, melynek egyik és talán legfontosabb célja, hogy a legelesettebbek számára is megláttassa a kiutat, reményt és hitet tápláljon.
Nagyra értékelte az ADVANCE Kárpátaljai Tanácsadó és Fejlesztő Központ munkáját Gajdos István, Beregszász polgármestere is, aki oklevéllel mondott köszönetet Lehel Lászlónak és Gere¬vich Jánosnak, illetve az általuk vezetett szervezetek munkatársainak. Lehel László, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet igazgatója biztosította a beregszászi iroda munkatársait, hogy a továbbiakban is hatékony segítséget nyújtanak majd munkájukhoz.
Az avatási ünnepséget követően az Advance által szervezett számítógép-kezelői, házvezetőnői és szociális munkásokat képző tanfolyamokat sikeresen elvégzőknek átnyújtották az erről szóló okleveleket, majd a résztvevők a házvezetőnő-képző végzősei által gazdagon és mutatósan terített asztal mellett folytathatták a beszélgetést, immáron kötetlen keretek között.
Ez alkalommal Lehel Lászlót, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet igazgatóját kértük fel, értékelje a beregszászi iroda munkáját, illetve beszéljen a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet feladatvállalásairól.
– Kezdeném a kérdés második felével. Célkitűzésünk kettős: humanitárius segítséget nyújtani katasztrófa idején elsősorban Magyarországon, a környező, s bizonyos esetekben a kelet-európai országokban. De segítettünk már Ázsiában is, vagy pl. a cunami sújtotta Sri Lankán. Emellett – úgymond békeidőben – a fejlesztési munkát támogatjuk. Ez azt jelenti, hogy hosszabb távra tervezünk. Mert amikor szociális munkásokat képezünk, ez azt jelenti, hogy rajtuk keresztül meg akarjuk sokszorozni a képességeket. A képzési központok mindenképpen a jövő építését szolgálják, hisz itt helyi munkatársakat tudunk bármikor „bevetni” katasztrófa idején, illetve általuk tudjuk elérni a legrászorultabb rétegeket azzal a céllal, hogy jövőképet mutassunk fel előttük, s hogy a jövő építésében segítsük őket. E célból Magyarországon is – részben az önkormányzatokkal karöltve – 18 szociális intézményt tartunk fent és működtetünk, valamint 35 különböző szociális szolgáltatást végzünk.
Ami a kárpátaljai munkát illeti. Szerintem ez nagyon jó példa arra, hogy elindult ezen a vidéken is az igazi felkészülés az élet minden kihívására. Elindult valami, ami (sajnos) egy katasztrófával vette kezdetét. De már akkor láttuk: nem tudunk mindenütt idejében ott lenni, helyi szervezeteket kell kiépíteni, hogy valóban hatékony legyen a munkánk. Elképzelésünkhöz Gerevich Jánosban és munkatársaiban nagyszerű segítőkre találtunk, munkájuk eredményességét az itteniek is tapasztalhatják. Ők egy sajátosan kárpátaljai igények, sajátosságok szerint szervezik munkájukat. Nagy öröm számunkra, hogy ennek a munkának fontosságát felismerték a helyi vezetők is, s a mai megnyitó ünnepségen is azt tapasztaltuk: mind a járás, mind a város vezetése támogatja a szervezet tevékenységét. A beregszászi iroda mára szinte teljesen önállóan működik. Természetesen mi továbbra is támogatjuk tevékenységüket, igyekszünk azokat az európai uniós erőforrásokat ide csoportosítani, amelyek Ukrajna számára rendelkezésre állnak, s amelyek ennek a térségnek fejlődését szolgálják
Az avatóünnepséget megelőzően a magyarországi vendégek – dr. Lévai Anikó, a segélyszervezet jószolgálati nagykövete, Lehel László igazgató és a MÖSZ munkatársai Gere¬vich János, az Advance igazgatója kíséretében – a Csetfalvai Általános Iskolába látogattak, ahol sportfelszereléseket adtak át az intézmény diákjainak. A vendégeket Blanár László igazgató üdvözölte, aki röviden vázolta az iskolában folyó oktatási és fejlesztési munkákat. Majd a gyerekek szívhez szóló műsorral mond¬tak köszönetet a már nem első alkalommal nyújtott segítségért.
Kovács Erzsébet

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.

Kapcsolódó Galériák

Képsorozat