ZSINATI ÜLÉS: Diaszpórakonferencia, Kárpát-medencei hírek

2008. May 26., szerző: Adminisztrátor

Előterjesztés a diaszpórában élő magyar reformátusok helyzetének alakulásáról
A Zsinat, átérezve a szórványban élő református gyülekezetek jövőjével kapcsolatos történelmi felelősségét, elkötelezi magát arra, hogy szolgálatukat lehetőségeihez képest a leghatékonyabban támogassa. A Zsinat egyben üdvözli és támogatja a szórványgyülekezetek vezetőinek bevonásával zajló konferencia megszervezését, amelyre az MRE Zsinatának üléséhez és a Biblia Éve kiemelt eseményéhez igazodva november 17-18-án a zsinati ülésteremben kerülne sor.

A világszerte élő magyar református szórványgyülekezetekkel való kapcsolattartás mindig is kiemelt fontosságú volt egyházunk életében. A kárpát-medencei egyháztestek mintegy "anyaegyházként" ápolták kapcsolatukat a diaszpórában élőkkel, de a világ számos táján élő testvéreink is felelősséget vállaltak a Kárpát-medencében élő reformátusság szolgálatának támogatásában.
Valamennyi esetben igaz az, hogy az MRE az adott országban élő partneregyházával való egyeztetésein a gyülekezetek ügyét hatékonyan tudja képviselni.

Beszámoló a Kárpát-medencei Magyar Református Egyházak működésével kapcsolatos fejleményekről
Beszámoló az egységes alkotmányozásról
2004. májusában alakult meg a Generális Konvent Egyházalkotmányi Bizottsága. Közvetlen cél az volt, hogy megismerjék egymás egyházi törvényeit, valamint azt a világi-jogi környezetet, amelyben az egyes egyháztestek egy adott államban élnek.
Első átfogó feladatként az egyház, az egyházi törvényalkotás állami elismerését elemezték. Összehasonlító tanulmányokat készítettek arról, hogy az egyes egyháztestek törvényeiben hogyan kerültek szabályozásra hitvallásaink, az egyháztagság, az egyházszervezet, a liturgiában és hivatalosan használt nyelv, a szervezeti egységek egymás közötti viszonya, az egyházi tisztségviselők jogállása és az egyházfegyelmezés.
A későbbiek során megvizsgálták, hogy mely területeket lehet egységes szabályozás alá vonni, hol maradjon, maradhat meg az önállóság és függetlenség. Elemezték az egység vagy együttmunkálkodás lehetséges szervezeti és működési formáit.
Eljutottak arra az elhatározásra, hogy az egységet jogi szabályozással, esetleg a későbbiek során szervezeti módon is ki kell fejezni. A 2005-ös debreceni és 2006-os kolozsvári Generális Konvent ülésein kapott felhatalmazás alapján elkezdték munkálkodásukat a közös alkotmány kidolgozása érdekében.
Érzékelték, hogy a továbblépésnek több jogi módja is van. Keresték a Kárpát-medencei egyházak által elfogadható és előrevivő utat. Ehhez pontosan meg kellett határozni helyzetünket és világossá kellett tenni, hogy melyik elágazás hova vezet.
A továbbiakban az egységesülni kívánó egyháztestek jelenlegi helyzetéről, az egység kialakítása során felmerülő lehetséges jogi lehetőségekről, a stratégiai szempontokról, egyéb szempontrendszerekről, az alkotmánytervezet elemeiről egyeztettek.
A meghatározott szempontok mentén folytatódhat az a jogszabályszerkesztési folyamat, mely reményünk szerint 2009-re a végleges alkotmány elfogadásához vezethet. Időközben az egyháztestek zsinatai is sorra napirendre tűzték a kérdést.
A továbbiakban mindenekelőtt pontosítani kell az alkotmányos fogalmakat és a ki kell dolgozni a működés részletes szabályait.


Beszámoló az egységes liturgiáról A Generális Konvent Liturgiai Bizottsága 2004. május 17-én tartotta első ülését.
Ezen, valamint azt ezt követő tanácskozásokon, többek között az alábbiak kerültek megfogalmazásra:
Javaslatok a bizottság tevékenységére nézve. Ekkor fogalmazódott meg a liturgia-uniformizálás kényszerétől mentes, tisztázott teológiai elvek mentén, több alternatívát felvonultató, liturgiai példatárként szerkesztett munka készítése. Ezeket az alapelvszerűen is megfogalmazott kívánalmakat a Generális Konvent plenáris ülése elfogadta.
Javaslatok a Kárpát-medencei református egyházkerületek által alakítandó Liturgiai Bizottság tevékenységére nézve, munkamódszer, munkaprogram tekintetében.
A továbbiakban a kidolgozásra ajánlott alapelveket gyűjtötte össze a bizottság, valamint többek között elfogadták a készítendő példatár struktúrájának tervezetét is.

Forrás: www.reformatus.hu

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.