A ruszin csapda

2008. Nov 04., szerző: Adminisztrátor


Sokan úgy vélik, hogy a ruszinoknak nem sok esélyük van az önrendelkezés kivívására. Ezt alátámasztandó elhangzik, hogy a legutóbbi, 2001-es népszámlálás szerint csak mintegy tízezren vállalták ezt a nemzetiséget, s bár társadalmi szervezeteik vannak, a magyarokkal ellentétben még csak politikai pártot sem alapítottak.

Nem változna, nem lenne jobb az élet, ha Kárpátalja Ukrajnán belül autonóm köztársaság státust kapna. A főosztályokat minisztériumoknak neveznék, a megyei tanács lenne a köztársaság parlamentje, de mindkettőt a mostani emberek vezetnék. Az országos pártok pedig anyagi eszközökkel ugyanúgy bele tudnának szólni az itteni eseményekbe, mint eddig. S ha az autonóm parlament ötszázalékos bejutási küszöböt állítana fel, a jelenlegi helyzettel ellentétben azt egyik magyar párt sem lépné át.


A kérdés úgy is megközelíthető: mitől lesz jobb az élet, ha minden marad a régiben? Nem szabad megfeledkezni arról sem, volt már olyan elképzelés, hogy Kárpátalját Lemberg megyéhez csatolják. Soha nem tudhatjuk, mikor jön egy olyan kormányzat, amely ezt meg is valósítja. Márpedig akkor magyar párt többé nem jutna be a megyei tanácsba, ráadásul minden hivatal Lembergben működne. Egy autonóm köztársaság léte kizárná az ilyen forgatókönyvet, s meg lehetne állapodni a nemzetiségi arányoknak megfelelő kvótában is. Mivel az ukrajnai pártok befolyása valószínűleg tényleg nem csökkenne, akár támogathatnák is az autonómiát.

Megértem, hogy a magyar szervezetek óvatosan viszonyulnak a kérdéshez, hiszen egyelőre nem tudható, hogy – egy hasonlattal élve – mibe is ugornának fejest, hogy milyen a víz mélysége, ereje, és hol vannak az örvények. Ugyanakkor egyfelől bár mind az UMDSZ, mind a KMKSZ céljai között –teljesen érthetően – szerepel az autonómia, nyilvánvaló, hogy a ruszinok nélkül nehéz lesz eredményt elérni. Márpedig ha sikerül kivívniuk Kárpátalja autonómiáját, kérhetünk bármit, azonnal az orrunk alá dörgölhetik, hogy "tetszettek volna mellénk állni". Másfelől viszont, ha szervezeteink támogatják őket, könnyen megkaphatják a szeparatista jelzőt, s innen már csak egy lépés, hogy a ruszin törekvések mögött egyesek ne véljék Moszkva mellett Budapestet is felfedezni.

22-es csapda a javából, mert jó döntést szinte lehetetlen hozni.

Tóth Viktor

Igazi Kárpáti Igaz Szó

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.