A református közösség szolgálatában

2009. Oct 13., szerző: Adminisztrátor

Megújul a mezőkaszonyi Eötvös-kúria
A Magyar Köztársaság Külügyminisztériuma a Kárpátaljai Református Egyházzal kötött szerződés alapján anyagilag támogatja néhány, a templomaink falán található emléktábla felújítását, továbbá segít a sikeresen pályázó gyülekezeteknek templomuk környezetének megújításában. E program keretében kerülhetett sor október 11-én a Mezőkaszonyban található Eötvös-kúria homlokzatán levő címer felújítására. A kastély gyülekezeti ifjúsági házként szolgálja az itteni mintegy ezer lelket számláló református közösséget.


Néha olyan bántó mellékzöngéje van a kisebbségi kifejezésnek. Amikor a kárpátaljai magyarok kerülnek szóba, sokkal szerencsésebb lenne olyan lakosságot emlegetni, akik itt őshonosok, mondotta a református templomban az igehirdetést követő beszédében Radvánszky Ferenc helyi lelkipásztor. De akárhogy is nevezzenek bennünket, elvégzendő feladataink alól nem bújhatunk ki. Nemcsak hitünket kell őrizni, de az elődök által ránk hagyott gazdag szellemi és tárgyi örökséget is.

Így lesz súlyunk és becsületünk más népek előtt. Köszönetet mondunk azért a segítségért, mellyel a Magyar Köztársaság Külügyminisztériuma támogatja értékmegőrző törekvéseinket.

Bacskai József, a beregszászi magyar konzulátus főkonzulja válaszában kiemelte, hogy a Magyar Köztársaság kormányzata a világválság ellenére is minden elérhető belső nemzeti és európai uniós forrást megmozgat, és meg is fog mozgatni annak érdekében, hogy a határokon kívül rekedt magyar kisebbségeknek ne kelljen elvándorolniuk a szülőföldjükről. Emlékeztetett arra, hogy remélhetően a Lisszaboni Szerződés mielőbb hatályba léphet. Ez pedig komoly előrelépést jelent az Európai Unió működésében. A Lisszaboni Szerződéssel ugyanis erősödnek az uniós, köztük a magyar polgárok jogai. És ami az itt élők számára talán a legfontosabb, az Európai Unió értékei között – magyar kezdeményezésre – megjelennek a kisebbségekhez tartozó személyek jogai.

A főkonzul emlékeztetett rá, hogy népünk történelmében az Eötvös család tagjaiból a legkiválóbb egyéniségek mindig akkor tűntek fel, amikor a nemzet valami korszakos átalakításba kezdett. Így volt ez a Rákóczi szabadságharc idején, amikor Eötvös Miklós állt a nagyságos fejedelem szolgálatába, az 1848-49-es szabadságharc alatt Eötvös Tamás a bereg-vidéki nemzetőröket vezényelte. A reformkor, a szabadságharc és a kiegyezés korában Eötvös József íróként tett a nemzetnek óriási szolgálatot. A tudomány terén pedig Eötvös Lórántnak vannak elévülhetetlen érdemei. A ma nemzedékének ezért fontos fenntartani ennek a magyar főnemesi családnak az emlékezetét, mert kiemelkedő tagjai a békében és a harcban készek voltak vagyonnal, vérrel, értelemmel és nemes példával szolgálni népünk boldogulását.

A mezőkaszonyi Eötvös-kúria épületének állagmegóvása a református és a tágabb faluközösség céljaira, a főhomlokzatán lévő címerfelújítása, a környezet rendbetétele, közös áldozatvállalásuknak köszönhetően a történelmi és kulturális emlékezet méltó helyszínévé válhat, hangsúlyozta a főkonzul úr. Bacskai Józsefnek mély meggyőződése ugyanis, hogy a helyi közösségeket összefogó tervek és azok megvalósítása biztosítják a szülőföldön való megmaradásnak, a magyar identitás és örökség megőrzésének és a gyarapodásnak a valódi feltételeit.

Ezután került sor a kastély felújított homlokzati részének és címerének megtekintésére. Mint Radvánszky Juliannától, a lelkész feleségétől megtudtuk, a romos állapotban levő épületet még a múlt század végén kapta meg a gyülekezet. Azóta folynak a felújítási munkálatok, főként önerőből. A tizenhárom teremből mostanáig eddig ötben sikerült a belső vakolást elvégezni, kifesteni. Közülük a legtágasabb teremben folynak a bibliaórák, itt tartják összejöveteleket az Örömhír klubosok, a másik szobában a színjátszó kör tagjai próbálnak, a harmadikban az angol nyelvészeti szakkör tagjai tartják foglalkozásaikat, a negyedikben kapott helyet a könyvtár. Egy termet a filmklubot alakítottak ki.

Szegedi Éva, a helyi gondnok felesége elmondta, hogy nemrég Mezőkaszonyba látogatott az Eötvös család egyik leszármazottja, Ghiczy Miklós, aki családjával jelenleg Németországban él. A vendég örömmel vette tudomásul, hogy a sokáig használaton kívül levő és igen romos épület fokozatosan megújul, hogy a kúria immáron nem csupán egy nagyhírű család, hanem egy egész közösség szolgálatában áll.

Kovács Elemér

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.

Kapcsolódó Galériák

Kaszony