A határok felett létező magyar közösségről

2008. Oct 28., szerző: Adminisztrátor

Találkozó Tőkés Lászlóval


Bátor az, aki legyőzi önmaga gyávaságát!

– Számunkra nem jelenthetnek akadályt a létező országhatárok, nem okozhatnak különösebb problémát a földrajzi távolságok, mert élő, lelki közösség a miénk – hangsúlyozta a Kárpát-medencei magyarság szellemi közösségére utalva Tőkés László, az európai parlament képviselője, azon a találkozón, melyet az 1989 decemberében kirobbantott romániai forradalomról szóló könyve megjelenése kapcsán tartottak a nagydobronyi református templomban. – Éppen ezért, amikor megjelent az ukrán oktatási miniszter hírhedté vált 461-es számú rendelete, kötelességemnek éreztem, hogy az Európai Parlament plenáris ülésén felszólaljak a diszkriminatív intézkedés ellen, amely nem csupán a kárpátaljai magyar iskolarendszert sodorja veszélybe, hanem az itt élő magyarság asszimilációját is felgyorsíthatja.

Tőkés László előadásában visszaemlékezett az 1989-es romániai eseményekre, beszámolt személyes kálváriájáról, s azokról a fejleményekről, melyek elindították a személyét ért támadások elleni tiltakozó akciókat, s melyek végezetül országos megmozdulásokká válva elvezettek a romániai rendszerváltáshoz.

Az előadó a mai korról a következőket mondta: a Kárpát-medence országaiban a kommunista ideológiát a nacionalista ideológia váltotta fel. Nehéz ma eldönteni, hogy a rafináltabb román nacionalizmus, vagy a keményebb szlovák, esetleg a váratlanul letámadó ukrán nacionalizmus kártékonyabb számunkra.

Beszélt a romániai falurombolásról az ellene kibontakozódó nemzetközi mozgalomról, a nyilvánosság mindenkori erejéről. Személyes sorsa kapcsán elmondta: elsősorban az önmagunkban levő félelmeken kell úrrá lenni.
Tőkés Lászlót köszöntötte Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyház püspöke. Jóleső érzés tudni, hogy a kárpátaljai magyarság iskolarendszerének, identitása megőrzése érdekében folytatott harcában nincs egyedül, hogy olyan hiteles személyiségek támogatását tudhatjuk magunk mögött, mint a hozzánk ellátogató Tőkés László, akinek eddigi élete példa arra, hogy egyetlen ember bátor kiállása is felér egy közösségi tettel, ez a kiállás lehet olyan lavinaszerű, amely egész társadalmi folyamatokat indít el.
Tőkés László kárpátaljai tartózkodása során tárgyalásokat folytatott a kárpátaljai és a királyhágómelléki református egyházkerületek együttműködése további elmélyítéséről.

Kovács Elemér

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.