Emléktáblát avattak a munkácsi reformátusok

2009. Oct 06., szerző: Adminisztrátor

A cselekvő szeretet ereje

Mint arról korábban beszámoltunk, a Magyar Köztársaság Külügyminisztériuma – a Kárpátaljai Református Egyházzal kötött szerződés alapján – támogatja néhány itteni emléktábla felújítását, illetve újak állítását, valamint segít a sikeresen pályázó gyülekezeteknek a templom környezetének megújításában. Idén a beregszászi református templom falán lévő, a sztálinizmus magyar áldozataira emlékeztető, illetve a kálvini reformációhoz csatlakozó magyarok emléktáblájának, a badalói Petőfi-emléktábla, a munkácsi református templom emléktáblájának felújítására, a beregszászi református templom körüli tér parkosítására, a mezőkaszonyi Eötvös-kastély homlokzatán lévő családi címer és dombormű, valamint a bátyúi hagyományőrző múzeum felújítására kerül sor.


Az elmúlt vasárnap Munkácson tartottak ünnepi istentiszteletet, amikor is a város református gyülekezete adott hálát és mondott köszönetet a támogatásért, aminek köszönhetően restaurálhatták azt a latin nyelvű feliratot, mely a templom bejárata fölött olvasható, illetve elkészíthették azt az emléktáblát is, mely ennek magyar, ukrán és angol nyelvű fordítását tartalmazza.

 A szöveg magyarul: „Ez a szent ház a Szentháromság dicsőségére, a felséges II. József császár és király engedélyével a Helvét Hitvallású Munkácsi Egyház költségével épült az Úr 1795. évében. Bolyos László idejében.”

A latin szöveg az idők alatt annyi vakolatot és festékréteget kapott, hogy teljesen hibásan volt olvasható – tájékoztatott Dancs Róbert lelkész. Szakember segített a szöveg megfejtésében és pontos fordításában: dr. Dienes Dénes, a Sárospataki Református Teológiai Akadémia egyháztörténet professzora és latin nyelvtanára, akinek ezúton is szeretnének köszönetet mondani a munkácsi reformátusok.
A Magyar Külügyminisztérium támogatásának köszönhetően Kárpátalja legjobb mestereit kérhettük fel a munkára: Matl Péter ismert munkácsi szobrászművész, kőfaragó mester végezte a feltárásokat és a kő csiszolását, majd a betűk faragását – tájékoztatott dr. Vackó László gondnok. – A munkálatok során kiderült, hogy a kő, amibe a feliratot faragták, tufa kő. Ebből a kőből épült a Munkácsi vár és a Munkácsi Rákóczi Kastély is. Jó dolog volt megtudni, hogy templomunk építésében is ugyanezt az anyagot használták, mondta.
A magyar, ukrán és angol nyelvű emléktáblát Klucsik Zoltán műköves készítette, melyet ezen a napon Bacskai József, a Magyar Köztársaság Beregszászi Konzulátusának főkonzulja és dr. Vackó László gondnok, a Munkácsi Keresztyén Klinika főorvosa leplezett le.


Ez alkalomból Bacskai József beregszászi főkonzul üdvözölte a megjelenteket, aki a közösség sikertörténetének nevezte a több mint kétszáz éves templom falán az ősök által hátrahagyott üzenet felújítását, a templom külső világításának megoldását. E sikerhez akarat, közös fellépés kellett, és hit abban, hogy Önök egymást erősítve és kiegészítve össze tudnak fogni egymással, polgártársaikkal nemzetiségüktől függetlenül. Ezek a feltételek biztosítják ugyanis a szülőföldön való megmaradásnak, a magyar identitás és örökség megőrzésének és gyarapodásnak valódi feltételeit. Ehhez a cselekvő akarathoz, a jó szomszédi kapcsolatok ápolásához nyújtott a Magyar Külügyminisztérium pályázaton keresztül támogatást, mondta a főkonzul. Értékőrző templomuk főbejárata és környezete munkájuknak, közös áldozatvállalásuknak köszönhetően a városuk központja kiemelkedő és az emlékezetnek méltó helyszínévé vált, mondta köszöntőjében Bacskai József.


Hisszük, ennek nem csupán az érintettek örülnek, nem csupán az itteni közösségeket gazdagítják ezek a felújítások, de a két szomszédos ország – Magyarország és Ukrajna – lakossága, az innen érkezett turisták, érdeklődők is érzik majd: közös múltunk összeköt bennünket, emlékeink őrzése, emlékhelyeink tiszteletben tartása kötelességünk, hisz ezek által is gazdagabbak leszünk.
A hálaadó istentiszteleten Dancs Róbert beosztott lelkipásztor hirdette Istennek igéjét a 2Tessz 2, 1-12, illetve a Mt 25, 31-46 versei alapján, hangsúlyozva, hogy Krisztus bármikor visszajöhet. Milyen a te szívedben a várakozás? – tette fel a kérdést. Arról is beszélt, hogy nem cselekedeteink, hanem hitünk által üdvözülhetünk, de a hit cselekedet nélkül halott.
Keresztyén cselekvő szeretet vezérelte azokat a Németországból érkezett orvosokat is, akik az elmúlt héten ingyenes szemvizsgálatot végeztek, s akiknek szükségük volt rá, azoknak át is adták a megfelelő szemüveget. A vendégorvosok vezetője a Pál apostol által hirdetett hit, remény szeretet fontosságát hangsúlyozta, s mint a Szentírásból tudjuk, ebből is a legnagyobb, a szeretet. Ez a szeretet vezérelte őket is Munkácsra.

Mindezért Gulácsy Lajos nyugalmazott püspök adott hálát.

 

Az ünnepség nemzeti imádságunk, a Himnusz eléneklésével ért véget.
Marton Erzsébet

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.