Jótékonysági bál a református líceumok megsegítésére

2009. Mar 05., szerző: Adminisztrátor

Összetartozunk!
A Tiszánintúli Református Egyház és a Magyar Református Szeretetszolgálat szervezésében február 20-án a debreceni Kölcsey Központban került sor a II. Református Jótékonysági Bálra, melynek bevételét ezúttal a fennmaradásukért küzdő kárpátaljai református líceumoknak ajánlották fel. (A tavalyi bál bevételével a nagyenyedi kollégiumot segítették.) Dr. Bölcskei Gusztáv, a Tiszántúli Egyházmegye püspöke köszöntőjében az alkalom közösségépítő fontosságát hangsúlyozta.

Egy-egy ilyen alkalommal azt szeretnénk kifejezésre juttatni, hogy hozzánk tartoznak a határon túli magyar testvéreink is, akikért nekünk is kell és lehet tennünk valamit, mondta a püspök úr.

A rendezvényen Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyház püspöke a határon túl kisebbségben élő magyarok anyanyelvű oktatásának fontosságát hangsúlyozta, hisz az megmaradásunk záloga. Reményik Sándor szavaival figyelmeztetett újra: „Ne hagyjátok a templomot, a templomot s az iskolát!”

Zán Fábián Sándor tájékoztatta a résztvevőket a református líceumainkban folyó munkáról, illetve azok fenntartási nehézségeiről. Kiemelten szólt a Nagyberegi Református Líceum helyzetéről. Ennek a tanintézménynek ugyanis léte függ attól, felépül-e idejében a kollégium. Ez állami támogatás híján csak testvéri összefogással oldható meg. A püspök úr emellett abbéli örömének is hangot adott, hogy míg sok helyen iskolák várnak gyerekekre, templomok egyháztagokra – ezt egyébként szomorúan veszi tudomásul –, addig Kárpátalján a fiatalok arra várnak, hogy felépüljön ez az intézmény, hogy mind többen tehessenek szert alapos tudásra olyan iskolában, ahol nem csak az ész, az ismeretanyag a fontos, de ahol a szív és a lélek ápolására is komoly hangsúlyt fektetnek.

A jótékonysági bál után arra kértük Zán Fábián Sándort, értékelje a debreceni rendezvényt.

– Először is szeretnénk ismételten köszönetet mondani a szervezőknek, akik látják iskoláink helyzetét, átérzik gondjainkat, és megpróbálnak segíteni. Ezzel a rendezvénnyel is ránk, oktatási intézményeinkre irányították a magyar református emberek figyelmét. S itt rövid prezentációval nekünk is sikerült megismertetnünk a valós helyzetet, szólhattunk eredményeinkről, sikereinkről és gondjainkról. Ez a jótékonysági bál is bizonyította: a kárpát-medencei református egyházban élő szeretetszolgálat van. De még ennél is fontosabbnak tartom – s ezt ezúttal is tapasztaltuk –, hogy a Magyar Református Egyház egyre bátrabban és tudatosabban mondja ki: egy egyházhoz tartozunk, egy nemzet vagyunk, éljünk bár a határ innenső vagy éppen túloldalán. Ott van az üzenet, ami reménységet kelt: összetartozunk!

Marton Erzsébet


Ui.: A megmaradásért küzdő kárpátaljai református gimnáziumokat a belépőjegy megvásárlásán kívül is van lehetősége támogatni.
Számlaszám: 11738008-20011428
A megjegyzés rovatba kérjük feltüntetni: Alma Mater

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.