Bereg megyei közgyűlés

2008. May 06., szerző: Adminisztrátor

Meg kell újulni
Április 26-án Balazséron tartotta idei első közgyűlését a Beregi Egyházmegye. Az alkalom Szántó János esperes áhítatával kezdődött, aki a Jak 15,1–5 alapján hirdette Istennek igéjét, hangsúlyozva az imádság fontosságát, annak megtartó és gyógyító erejét. 

Az imádkozó emberben több a szeretet és az alázat, mondta, s egyben arra is figyelmeztetett, hogy nem lehet letudóan imádkozni, és sokszor nagyobb ereje van a közösségben való imádkozásnak. Mert Isten együtt akarja látni népét – bűnbánatban és könyörgésben. Együtt és egyszerre igaz hittel fohászkodjunk – ebben van az ima ereje.
Az esperesi beszámolóban elhangzott, hogy a Beregi Egyházmegyében jelenleg 51 gyülekezetben 36 lelkipásztor teljesít szolgálatot. Az elmúlt évben 5 lelkipásztor választottak gyülekezetek vezető pásztoraivá: Tóth Lászlót Nagyberegen, Szanyi Györgyöt Borzsován, Dávid Árpádot Gecsében, Szántó Jánost Bátyúban, Béres Lászlót Szernyén. És hat lelkésznő is újra szolgálatba állhatott.
Szántó János felhívta a figyelmet a missziói munka fontosságára. Örömmel konstatálta: a munkácsi gyülekezet bázisán sikeresen újraindult a kórházmisszió. Ennek a munkának a fontosságát bizonyítja, hogy a Beregi Egyházmegye közgyűlése úgy döntött, külön lelkészi státuszt biztosít a kórházmisszióra, s emellett ugyanolyan fontos szerepet kap a cigány- és az ukrán misszió is. A megyei közgyűlés ezúttal a kórházmisszió vezetésével Jenei Ottót, a cigánymisszióban folyatatott munka irányításával pedig Hánykovics Leonárdot bízta meg. Emellett létrehoztak egy ukránmissziói lelkészi státuszt is. A közgyűlésen elhangzott: az eddiginél több energiát és pénzt kell fordítani a missziói tevékenységre.
A közgyűlésen felvetették azt a problémát is, hogy egyre csökken a református egyház lélekszáma. Ma összesen a megyében 31619 egyháztagot tartanak nyilván, közülük 24456 a 18 éven felüliek száma. S míg az elmúlt évben 645 egyháztagot kísértek utolsó útjára, addig csupán 227 gyereket kereszteltek ez idő alatt. Bár a statisztikai adatok hiányosak, az arányok mindenképpen elrettentőek és elgondolkodásra késztetnek! Emellett arról a problémáról is beszéltek, ami az új vizsgarend miatt a magyar iskolákat fenyegeti: a jobb érvényesülés reményében mind több magyar szülő íratja ukrán iskolába gyermekét. Ez pedig mindenképpen kárpátaljai magyarságunk számának csökkenéséhez vezet. S ha majd nem lesznek magyarul olvasó, író és beszélő gyermekek, kik hallgatják majd templomainkban Istennek igéjét magyarul? – tették fel a kérdést többen is.
Az egyházmegyében és -kerületben komoly gondot jelent a fegyelem hiánya is: a statisztikai adatokat kilenc gyülekezet májusig sem juttatta el az esperesi hivatalba. És mint Molnár Sándor megyei főgondnok beszámolt róla, ugyanilyen fegyelmezetlenség jellemzi a gyülekezeteket más téren is. És nem csupán a megyében, de az egyházkerületben is. Máig nem tisztázott például a legtöbb egyházi tulajdon jogi státusza, nincsenek biztosítva az egyházi tulajdonban lévő létesítmények, a gyülekezetek vezetői nem juttatják el idejében a jelentéseket, kimutatásokat az esperesi, illetve a püspöki hivatalba. A legtöbb gyülekezet hivatalosan máig nincs bejegyezve, nincsenek tisztázva a jogviszonyok… Ezen a hozzáálláson a fejlesztés, a tisztánlátás és a munka tervezhetősége érdekében mihamarabb változtatni kell. Molnár Sándor hangsúlyozta: az egyház intézményrendszerének fenntartására, fejlesztésére új koncepciót kell kidolgozni, egyes területeken megfelelő szakembereket kell alkalmazni, jól működő hivatalt kell létrehozni. És immáron szükség van alapszabály-módosításra is ahhoz, hogy a kor kihívásainak megfelelő, jól működő intézményrendszere legyen az egyháznak.
A közgyűlés résztvevői döntöttek az első Bereg Megyei Gyülekezetek Találkozójának – ezt a Reformátusok Világtalálkozójának mintájára készítik elő – programjáról és helyszínéről. Erre július 12-én Beregszászon, az amfiteátrumban kerül sor délelőtt 9 órai kezdettel, melyre minden gyülekezet küldöttségét szeretettel várják a szervezők. Ugyancsak határozat született egy egyházkerületi Életmentő Alap létrehozásáról, melyhez minden gyülekezet egy májusi perselypénzzel járul hozzá.
Marton Erzsébet

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.

Kapcsolódó Galériák

Képsorozat