"Online" egyházak - a jövő útja?

2008. May 06., szerző: Adminisztrátor

A gyülekezeteknek fel kell hagyniuk a nagyobb imaházak építésével, és inkább az internetre kell alapozniuk - állítja a gyülekezet-növekedési mozgalom két vezető lelkésze. David Yonggi Cho, a 750 000 tagot számláló Szöuli Teljes Evangéliumi Gyülekezet vezető lelkésze, és Rick Warren a 15 000 tagú Saddleback Valley Community Church lelkésze azt mondja, hogy az internet az a "következő generációs stratégia", mely a decentralizált házi csoportokat a nagyobb gyülekezethez kapcsolja.

A két lelkész nemrégiben Kaliforniában találkozott, hogy megbeszéljék a gyülekezet-növekedés 21. századi stratégiáit, és arra a következtetésre jutottak, hogy a gyülekezeteknek fel kell hagyniuk az építkezésekkel, és inkább misszióra kell fordítaniuk az így felszabaduló összegeket. Az interjú Rick Warren ingyenes e-mail hírlevelében (Ministry Toolbox) jelent meg július 25-én.
Évi 20 000 új megtérttel Cho szerint lehetetlen lépést tartani, az építkezéseket nem győzik a tagság növekedéséhez igazítani, ezért arra ösztönzi a fiatal megtérteket, hogy maradjanak otthon, és az interneten keresztül "járjanak" istentiszteletre.


"Annyira zsúfoltak vagyunk, hogy növekedés csakis akkor képzelhető el, ha a világhálót használjuk." - állítja Cho.


A fiataloknak azt mondja: "Ne gyertek el a templomba, maradjatok otthon, és a tanításokat az interneten keresztül hallgassátok!" Ezek a "levelező" tagok rendszeres visszajelzést adnak a tanításokkal és az istentiszteletekkel kapcsolatban, az interneten keresztül beadhatják tizedüket, és a házi csoportokon keresztül kapcsolódhatnak a nagy gyülekezethez.


Rick Warren, a "Céltudatos Egyház" szerzője a következőket teszi ehhez hozzá: "Még ha lenne is elég épületünk, felmerül a kérdés, hogy a következő generáció akar-e hatalmas épületekbe járni istentiszteletekre?" A Saddleback gyülekezet a hétvégéken kísérleti élő internetes istentiszteleteket indított, és a kiscsoportok kapcsolattartását az interneten keresztül segítik.


Cho gyülekezete vasárnap és szerdán élő istentiszteleteket közvetít az interneten. "Amikor különleges útmutatással vagy tanítással akarom ellátni a kiscsoportokat, akkor ezt a világhálón keresztül teszem meg." mondja Cho.


"Butaság egyre nagyobb templomokat építeni," - mondja Cho. "Butaság még több pénzt költeni helyi gyülekezeti épületekre. Sosem lesz elég templom. Én valóban hiszek ebben, és már be is jelentettem a gyülekezetnek és a szolgálóknak, hogy a következő lépcső a teljesen internet alapú szolgálat, mert pénzkidobás nagyobb épületeket emelni."


Warren hozzáteszi: "Mindegy, mekkora telek áll rendelkezésre, előbb-utóbb megtelik. És persze gondoljunk bele, hogy a pénzt milyen jól fel lehetne használni evangelizálásra. A célunk az, hogy decentralizáljunk: hogy kiküldjük a gyülekezetünk tagjait a saját lakókörnyezetükbe szolgálatra."


A hagyományos épületek szükségességére utalva, Warren a Saddleback történetét említi: "Be akartuk bizonyítani a világnak, hogy épület nélkül is lehet növekedni. Már több mint 10 000-en jártak az istentiszteleteinkre, amikor megépítettük az első templomunkat. Tudjuk tehát, hogyan kell épületek nélkül növekedni és szolgálni. Most azt próbáljuk megtanulni, hogyan tehetjük meg ezt az internet segítségével - az otthonokban."


Cho megjegyzi, ez a stratégia nem jelenti azt, hogy teljesen megszűnik a központi templom. "Mindkét szolgálatra együtt van szükségünk: erős, fiatal gyülekezetre, és hatásos internet szolgálatra."


Azt mondja, ez elősegíti a helyi gyülekezet világméretű szolgálatát. "Sok amerikai-koreai vesz részt gyülekezetünk szolgálatában az interneten keresztül. Az internet által világméretű közösségünk és szolgálatunk lehet."


Két évvel ezelőtt Chot meghívták prédikálni Dubaiba. Az istentiszteletek közben a hatóságok azt üzenték neki: "Ha kimozdul a Brit Nagykövetségről, letartóztatjuk." Mégis kb. 3000 iszlám fiatal ember járt Cho istentiszteleteire.


Cho megkérdezte őket, honnan tudták, hogy egyáltalán lesznek istentiszteletek, hiszen a rendőrség megpróbálja betiltani az összejöveteleket.


Azt mondták: "Az internetes istentiszteletekből. Szaúd-Arábiában nincsenek gyülekezetek, és tilos Bibliát birtokolni is, de az internetet olvashatjuk. Az internetes istentiszteletet néztük, és bejelentetted, hogy Dubaiba jössz. Így hát kivettük a szabadságunkat, és eljöttünk."



Forrás: www.istentisztelet.hu
Jon Walker
ASSIST News Service

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.