Beiktatták Kacsó Géza lelkészt Angliában

2010. Mar 09., szerző: Adminisztrátor

Már többször hírt adtunk már arról az együttműködésről, mely egyházunk és az Angliai Református Egyház Déli Zsinata között immár több mint 10 éve fennáll. Ennek az együttműködésnek újabb szép példája, az, hogy Kacsó Géza korábbi beregszászi beosztott főiskolai lelkészt tengeren túli testvéregyházunk két és fél éves szolgálatra befogadta.


A lelkészbeiktatásra 2010. február 20-án ünnepség Broadstairs városka református templomában került sor. A gyülekezet sokfelől érkezett, a tágabb terület református egyházai éppen úgy képviseltették magukat, mint a környék más felekezeteinek lelkészei és gondnokai, a helyi polgármesterek, vagy a zsinati tisztségviselők. Az istentiszetelet liturgiája nagyon színes volt, több mint 20-an vettek részt benne, lelkészek és nem lelkészek egyaránt. A helyi gyülekezetekből alakult mintegy húsz fős kórus szolgálata tette még színesebbé a délutánt.

A hálaadó és bűnvalló imádság után Nigel Uden a Déli Zsinat püspöke hirdette az igét az 1 Mózes 12,1–9 és Lukács 4,14–29 alapján. Mondanivalójának lényege az volt, hogy a misszió nem más, mint elhagyni a saját útjainkat.

A püspök hat pontban foglalta össze ezt az üzenetet. 1.) A misszió azt jelenti, hogy elhagyom a saját utaimat, hogy Isten útjait kövessem. 2.) Elhagyom a saját kényelmes utaimat, és engedem hogy kevésbé kényelmes utakon vezessen Isten. 3.) Elhagyom a saját utaimat, hogy az emberekkel járjak az ő útjaikon. 4.) Elhagyom az egyház által kitaposott utakat és új utakon vigyem az emberekhez az örök evangéliumot. 5.) Elhagyom a saját útjaimat, és megteszem azt is, ami nem a kötelességem (ha valaki egy mérföld útra kényszerít, menj el vele kettőre) 6.) Elhagyom az én utaimat, hogy új és ismeretlen és idegen helyeken vigyen az út.

Az igei szolgálat után a gyülekezetek főgondnoka bemutatta a beiktatandó lelkészt, beszámolt a lelkészválasztás folyamatáról, majd a beiktatandó lelkész mondta el, hogyan vezette őt és családját Isten a saját megszokott útjaikról egy új és idegen országba, hogy új utakat keressenek az Isten örök szeretetének tolmácsolására. Ahogyan Ábrahámot kihívta Isten az ismerős környezetbő valami teljesen újba, éppen így történt velük is. Ábrahám azért indult el, mert ott volt vele Isten igérete: „megáldalak és áldás leszel”. Ezzel a reménységgel érkezett a Kacsó család Angliába: Szeretnének Isten áldásának eszközei lenni.

A vallástétel után a megválasztott lelkész tett fogadalmat arra, hogy Isten országának ügyét és a református egyházat fogja szolgálni új tisztében. Majd a jelenlévők is fogadalmat tettek, hogy a lelkipásztort szolgálatában támogatni fogják és imádkoznak érte.

Ezek után a beiktatási imádságra került sor. A beiktatott lelkész ajándékul Isten igéjét, egy teljes Szentírást vehetett át.

A lelkészbeiktatás a gyülekezet imatermében gazdag szeretetvendégséggel ért véget.

K.G.

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.