Forster Gyula Emlékérmet kapott a felvidéki református püspök

2008. May 05., szerző: Adminisztrátor

Erdélyi Géza felvidéki református püspök a Műemléki Világnap alkalmából Forster Gyula Emlékérmet kapott a kulturális minisztertől.
Forster-érmet adományozott a miniszter Dr. Erdélyi Géza református püspöknek a felvidéki református egyház tulajdonában lévő műemlékek megóvásában és gondozásában szerzett elévülhetetlen érdemeiért.
Szoros kötődés fűzi az építészethez, különösen a szakrális építőművészethez. Doktori disszertációjában - a prágai Károly Egyetem Teológia Fakultásának Gyakorlati Teológiai Tanszékén - a református templomépítészet és a gyakorlati teológia, azon belül a liturgia összefüggéseit vizsgálta. Emellett feldolgozta Gömör vármegye klasszicista építészetét, amely 1996-ban jelent meg könyv formájában. Püspökként kiemelt figyelmet szentelt az örökségvédelemnek, a zsinat mellett Örökségvédelmi Bizottságot hozott létre, amelynek jelenleg is elnöke.
Kitűnő gyakorlati kapcsolatot alakított ki a magyarországi és szlovákiai örökségvédelmi hivatalokkal, a felvidéki műemlékek megőrzését előmozdító más intézményekkel, így a budapesti Műszaki Egyetemmel és a Teleki László Alapítvánnyal. Az örökségvédelem ügyének elősegítése érdekében képzéseket szervez az egyházközségek lelkipásztorai és világi vezetői részére, a komáromi teológián tartott előadásai során pedig megkülönböztetett figyelmet szentel az egyházi építészet és az örökségvédelem témakörének.

Forrás: www.tirek.hu/lap/muemlek 

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.