A nagydobronyi templomtoronyórának

2008. Dec 21., szerző: Adminisztrátor

Kárpátalján nincs párja. Mindezt azért mondjuk, mert jelenleg Kárpátaljának nincs olyan toronyórával rendelkező temploma, amelynek működne is a toronyórája. Istennek hála 2008. december 11-e óta a nagydobronyi toronyóra újra működik. Teljesen új óraszerkezetet és óralapokat kapott a torony. Éjszakára LED-világítás segíti a pontos idő láthatóságát. Ha már a pontos időnél járunk, akkor meg kell jegyeznünk azt is, hogy a toronyóránk nem tud késni, mivel gps-es vevőegységgel műholdhoz kapcsolódik. A pontos idő viszont nemcsak látható, hanem hallható is. Ugyanis a toronyóra minden negyedórában jelzi az idő múlását.

A negyedeket a kisharangra szerelt kongatóegység, a teljes órát pedig a nagyharangra szerelt kongatóegység jelzi. Negyedkor egyet, félkor kettőt, háromnyedkor hármat, egészkor pedig négyet üt a kongatóegység a kisharangon. Egész órakor előbb a négy negyedütés hangzik el és csak utána az egész óra szólal meg a nagyharangon. Pl.: 10 óra: a 4 negyedütés a kisharangon és utána rögtön a 10 ütés a nagyharangon.

A toronyórán kívül a harangjaink is villamosítva vannak és az istentiszteletek időpontjai előre beállíthatók.

A felújítást a magyarországi Bim-Bam Csoport végezte el. Istenné legyen érte a dicsőség. Hálásak vagyunk mindazoknak, akik lehetővé tették számunkra azt, hogy ezt a felújítást elvégeztethettük.

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.