A románok már rájöttek az államnyelv-gond megoldására

2008. Apr 29., szerző: Adminisztrátor

Basescu román államelnök szerint a magyar gyermekek hibás politikai döntések miatt beszélnek gyengén románul.

Ezt egy minapi oktatási rendezvényen nyilatkozta a román államfő. Szavai szerint a magyar gyermekek előrehaladási esélyei a társadalomban manapság Kovászna és Hargita megyére korlátozódnak, mert az "értelmes" politikai döntések folytán gyengén beszélik a román nyelvet.

"A román és magyar gyerekek szétválasztása a vegyes lakosságú megyékben nagy hátrányt okozott a magyar gyermekeknek. A magyar gyermekek, különösen vidéken arra vannak kárhoztatva, hogy Hargita, vagy Kovászna megyében keressenek munkát, mert el lévén választva a románoktól gyengén beszélnek románul. A magyar gyermek első osztályba kerül, ahol nem beszélnek románul és elkezd románul tanulni, de a rossz politikai döntések miatt, románokkal való kapcsolat nélkül csak gyengén tanulja meg a nyelvet, ezért társadalmi előmenetele Kovászna és Hargita megyére korlátozódik, hiszen Magyarország jelenleg nem nyújt jobb feltételeket, mint Románia." - mondta Basescu.

Basescu szerint újra kell elemezni a helyzetet. Az államfő többször is kijelentette, hogy a magyar tanulóknak az iskolában idegen nyelvként kellene tanítani a román nyelvet. Legutóbb február 22-én Kovászna megyei látogatása során beszélt erről és meg is ígérte, hogy az új tanügyi törvényben figyelembe veszik ezt.

P.I.

Forrás: Kárpátinfo.net

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.