A lelkészek jogállásáról az esperes-gondnoki értekezleten

2008. Apr 27., szerző: Adminisztrátor

Szűcs Ferenc, a Károli Gáspár Református Egyetem rektora a Doktorok Kollégiuma (DC) elnökeként a lelkészképzéssel kapcsolatos javaslatokat és tervezetet ismertette. E szerint bevezetnék a hat évfolyamos képzést, az írásbeli és szóbeli részből álló lelkészképesítő vizsga pedig egy év segédlelkészi szolgálat után a 7. évfolyam végén válna aktuálissá egy közös bizottság előtt. A képzés koordinálására országos lelkipásztori intézetet hoznának létre.
Kádár Zsolt esperes, a DC főtitkára ismertette a Doktorok Kollégiuma és a zsinati Tanulmányi Bizottság tevékenységét. Ismertette a Fehérgyarmaton - a keresztségről - és a Kaposváron - a konfirmációról - rendezett konferencia eredményeit. Mint mondta, a teológiai tudomány képviselőinek célja a hazai és külföldi teológiatudománynak történő megfelelés. Kádár Zsolt bemutatta az Egy egyházzá hívattunk el című dokumentum létrejöttének körülményeit és tartalmi elemeit. A DC főtitkára előretekintett a péceli hermeneutikai konferenciára és a sárospataki plenáris ülésre. Ez utóbbihoz kapcsolódik majd a Biblia éve alkalmából a gönci kihelyezett tanácskozás és a vizsolyi megemlékezés.
A Református Pedagógiai Intézet és a Szeretetszolgálati Iroda közös pályázatot írt ki középiskolai diakónia témakörben. Az első helyezésért járó díjat Závodi Mária tanító vette át Czibere Károly irodavezetőtől.


Kocsis Márta a lelkészek jogállásáról szóló törvény tervezetét mutatta be az értekezlet résztvevőinek, felhívva azok figyelmét a megjelenő új szempontokra. A zsinati jogtanácsos elmondta: a többi törvényben is benne maradnak azok a fő szempontok, amelyek az adott ágazat működéséhez szükségesek, de a cél az, hogy a lelkészeket érintő jogszabályok egy törvényben kerüljenek összefoglalásra. Új elemként jelenik meg a javaslatban többek között a helyettes lelkészi szolgálat részletes szabályozása, a gyülekezeti és intézményi lelkészi szolgálatok elhatárolása, valamint a lelkészek jogainak és a lelkésznők speciális jogainak részletes kifejtése.

Forrás: www.reformatus.hu

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.