A szeretet hegyeket mozdít

2009. Sep 30., szerző: Adminisztrátor

Kettős céllal érkeztek szeptember 27-én a Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) képviselői – Pál Sándor kuratóriumi elnök, Fodor Gusztáv főkoordinátor és Osgyán Dániel, a nemzetközi munkacsoport igazgatója – Dercenbe. Egyrészt az elmúlt időszak gyűjtéseiből elkülönített céladományokat juttatták el azok rendeltetési helyére, másrészt vendégei voltak Bereg megye Dercenben megszervezett presbiterkonferenciájának.


Az MRSZ-t 2006-ban hozta létre a Magyar Református Egyház Zsinata, mely azóta is biztosítja működését. Adományaik jelentős része különféle megindított célprogramokból – melyekre a magyar református lakosság részéről érkeznek felajánlások – és nyugati országokból erre a célra elkülönített tárgyi vagy pénzbeli adományokból származik.

Magyarországon több mint tíz elindított program ad lehetőséget az adománygyűjtésre. Ezek osztályzása nyomán dönt a kuratórium, hol van rá nagyobb szükség a Kárpát-medence református gyülekezeteiben.

Pál Sándor elnök az MRSZ feladatainak jelenlegi legfontosabb célterületeként említette Kárpátalját. Ugyanis, mint mondta, itt van a legnagyobb szükség arra, hogy bár csekély adománnyal, mégis segítsék az itt élők munkáját. Emellett kiváltságos helynek is tekinti ezt a területet, ahol csak az anyagi ínség nagy, de gazdag lelkiekben. Olyan emberek lakják, mondta, akikhez jó eljönni, s ezek a találkozások mindkét felet gazdagítják.

A szeptember 27-én átadott adomány egy része a tanulók felé irányul. A Nyilas Misi ösztöndíjprogram keretében négyszer 100 000 Ft-ot adtak át a négy református líceum képviselőinek. A nemrég súlytó nyírségi jégkár felszámolására – amiből Kárpátaljára is jutott –, elindított program alapján 500 000 Ft-ot Zán Fábián Sándor püspök vehetett át. A Sámuel Alapítvány megsegítésére szintén külön programja volt idén a szervezetnek. A holland Shirchadasj együttessel végigvitt turné után megmaradt bevételből támogatták munkájukat (600 000 Ft), és egy derceni tűzoltóautó vásárlásához is tudtak anyagi segítséget hozni.

A továbbiakban is azon dolgozunk, hogy a gimnáziumokat és a rászorulókat tudjuk támogatni, segíteni, mondta a kuratórium elnöke, hisz nekik a jelen mostoha körülményei között sokkal nagyobb segítségre van szükségük, hogy éljenek, és neveljék gyermekeinket.

-sk-

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.