Jól működő gyakorlatok – Sámuel Alapítvány

2009. Feb 12., szerző: Adminisztrátor

Diakóniai konferencia Budapesten
Február 6-án diakóniai konferenciát tartott Budapesten a Magyar Református Szeretetszolgálat, melyre a Kárpát-medence különböző területéről érkeztek diakóniai szolgálatot végző intézmények képviselői, lelkigondozók, a gyülekezeti diakónia iránt érdeklődők.


A találkozó egyben szakmai nap is volt, melyen tartalmas beszélgetések alakultak ki a gyülekezetek és intézmények együttműködéséről, az egységes egyház, a határokon átívelő kapcsolattartásról is. 

 Központi szerepet kapott a Magyarországi Református Egyház Zsinati Hivatalának Szeretetszolgálati Irodája és a Református Házasság- és Családsegítő Szolgálat által 2008-ban „A gyülekezeti családsegítő szolgálat – jól működő gyakorlatok” címmel közösen meghirdetett pályázat díjátadása, melyen a beregszászi Sámuel Alapítvány a 3. helyezést érte el „Továbbképző hét nevelő- illetve örökbefogadó szülők számára” című pályamunkájával.Ahogy azt Czibere Károly, a Szeretetszolgálati Iroda vezetője elmondta, a pályázatok meghirdetése mögött az a fájdalmas tény áll, hogy sok esetben elenyésző a kapcsolat élő hitű, szolgáló emberek, műhelyek között, habár ugyanazon a területen munkálkodnak. Így tapasztalataikat nem tudják értékesíteni azok, akik el szeretnének indulni hasonló irányba.

Véleménye szerint a szeretetszolgálat feladata, hogy munkálkodjon az egyház egységén, megpróbálja összekapcsolni a különálló szigeteket a Kárpát-medencére kiterjedően. Erre ad lehetőséget a pályázat is, mely 2008-ban a házasság és családsegítésre irányult. A szeretetszolgálat vezetője szerint ugyanis ma a református diakóniájából a missziónak ez az ága hiányzik leginkább. Így szándékuk egy olyan műhely kialakítása, mely hosszú távon is szakmai, lelki közösséget biztosítana újabb családsegítő szolgálatok megszervezésében.
Kérdésünkre válaszolva Czibere Károly elmondta: magától értetődik, hogy minden kezdeményezésnél, amely a református egyházban felhalmozódó kincseket próbálja összegyűjteni, a munka nem állhat meg a határoknál. Hiszen aki járt már a református diakóniának a határon túl rekedt szigetein, pontosan tudja, milyen csodálatos szolgálatokat végeznek az ottani gyülekezetek. Feladatunk ezt közkinccsé tenni idehaza is, hangsúlyozta.

A Református Házasság és Családsegítő Szolgálat részéről Szarka Miklós lelkipásztor, klinikai lelkigondozó méltatta a pályamunkákat. Nagyra értékelte a Sámuel Alapítvány tevékenységét, mely olyan kulturális közegben működik, amelyből hiányoznak az ilyen jellegű karitatív diakóniai tradíciók. Pozitívumként emelte ki a lelkipásztor, hogy az alapítvány multidiszciplináris háttérrel működik (gyermekpszichológus, gyermekorvos, adminisztrátorok, jogi tanácsadók együttmunkálkodása által), s hogy az alapítvány munkatársai készek nemcsak magyar ajkú gyermekeket családokba segíteni…
A Sámuel Alapítvány részéről Sipos Géza elnök köszönte meg a pályázati hozzájárulást, melyet a nevelőszülők továbbképzésére fordítanak.
soós

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.