Hálaadó istentisztelet Szalókán

2009. Sep 29., szerző: Adminisztrátor

„Az Úr angyala őrt áll”
Hálaadó istentiszteleten mondtak köszönetet az ungvári járási Szalóka lakói templomuk megújulásáért.


A barokk-klasszicizmus közötti átmenetet tükröző szalókai református templom 1793-ban épült, különösen értékesnek tartják az 1794-ben elkészült festett kazettás síkmennyezetét. A fehér alapra festett kazetták csodálatos és kivételesen gazdag mintázatát több tudományos munka és útikönyv is említi, ami miatt sok szakember és turista is útba ejti Szalókát kárpátaljai utazása során. Az épített örökségünk megmentéséért dolgozó – már megszűnt – budapesti Teleki László Alapítvány munkatársai látogatásukkor arra kérték a presbitériumot, hogy mindent tegyenek meg a rendkívül értékes festett famennyezet megmentéséért. Papp Gábor művészettörténész szerint a festett kazettáknak jelentéstartalma is van, mellyel érdemes lenne foglalkozni a szakembereknek. Sajnos a tetőszerkezet rossz állapota miatt több helyen ázott az értékes 210 éves mennyezet. A presbitérium elhatározta, hogy sürgősen felújítja a templomhajó tetőszerkezetét, de a nagy beruházáshoz kevésnek mutatkozott a gyülekezet anyagi ereje, ezért külső segítségre szorult. 2009 nyarán a templom megújult, köszönhetően az önzetlen támogatóknak.

Az elmúlt vasárnap ünnepi istentiszteleten Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyházkerület püspöke nyitó imájában hálát adott az Istennek a megtartatásunkért és a megújult templomért. Igehirdetésében a 34. zsoltárban az istenfélőknek tett ígéretről és üzenetről beszélt: „Az Úr angyala őrt áll.” A templom felújítása kapcsán elmondta továbbá: „Nagy munkát végeztek el. Fontos, minden nemzedékre váró feladatnak tettek eleget, mikor gyülekezetük összefogással, odafigyeléssel megújította ezt a templomot. Kedves testvéreim most ezért adhatunk hálát, a válaszokért, a segítségért, a lépésekért, amelyeket egyik a másik után léphetett meg a gyülekezet, és érhetett el oda, hogy megújuljon a hajlék melynek küldetése van ebben a világban.”

Balogh Attila helyi lelkipásztor, az Ungi Református Egyházmegye esperese köszöntötte a hálaadó istentiszteletet megtisztelő vendégeket, majd Bátori József, a gyülekezet gondnoka, Ung megyei főgondnok Jakab apostol leveléből vett, az indíttatást adó igével {4.17} köszöntötte a megjelenteket, elmondva, hogy látván a több mint 200 éves mennyezet fokozatos romlását a presbitériummal közösen úgy döntöttek, hogy valamit tenni kell. Megkeresték a későbbi támogatókat, akik közül – Istennek hála – szinte senki nem mondott nemet.
Mint mondta: „Eredetileg csak a templomhajó tetőszerkezetének javítására készült költségvetés, de végül fokozatosan ki lett javítva a toronytető héjazata, és le is lett festve, több mint húsz golyó által ütött lyuk volt rajta. Ezt a veszélyes munkát egy ungvári alpinista végezte el.
A legfontosabb, hogy a templomhajó teteje újra lett lécezve, és lecseréltük az elavult bádoglemez héjazatot. 0,7 milliméter vastag, rozsdamentes lemezből készítették az új fedést, idősebb Hidi András által irányított bakosi mesterek. A templom hátsó részére pedig egy új bádogkakas került, az elavult csillag helyett, amely ezentúl mutatja az uralkodó szél irányát. A falak kívülről-belülről ki lettek javítva, majd átfestve, illetve lemeszelve. Le lettek festve a nyílászárók, a kis- és nagykar padlózata, a kerítés. A mózesszék is ki lett javítva, sok más apróbb dolog mellett. A fal salétromosodásával sajnos nem tudunk mit kezdeni, ha meg tudjuk szüntetni a falak nedvesedését, és évente, kétévente lemeszeljük belülről, talán eltűnik majd a salétrom. A vízmentesítés érdekében a cinterem előtt, a bejáratnál kialakítottunk egy, az esővizet összegyűjtő árkot, illetve az esővízcsatornákat a kerítésen kívülre vezettük.
A pont volt az i-re, hogy Szuhányi Sándor császlóci restaurátor felújította a mennyezet három szöveges kazettáját, amit az Ars Longa Alapítványnak köszönhetünk, akik teljes egészében átvállalták ennek a munkának a költségeit.
Támogatásokat kaptunk a Kárpátaljai Református Egyházkerülettől, annak Diakóniai Központjától, az Ungi Református Egyházmegyétől, a budapesti Szülőföld Alaptól, a hollandiai Wierden református gyülekezetétől, amelyik támogatta a szalókai rendelő épületének felépítését is, és a Kanadai Presbiteriánus Egyháztól. Támogatta a templom felújítását egy kanadai magánszemély is, Szabó Péter, akinek az édesapja Szalókán született, továbbá a Győri Rotary Club és a Dorcas holland segélyszervezet kárpátaljai kirendeltsége.
Gyűjtést szerveztünk a gyülekezetben is, a szalókaiak 9825 hrivnyával támogatták a felújítást.
Szeretnék köszönetet mondani támogatóinknak, és külön megköszönném az ungvári, bakosi, ráti, császlóci és szalókai mesterek lelkiismeretes munkáját, Isten gazdag áldását kérem életükre és hivatásukra” – zárta gondolatait Bátori József.
A gyülekezet énekkara is készült az ünnepi alkalomra. Két zsoltárt és Balassi Bálint megzenésített versét énekelte a Nagyné Fekete Zsuzsanna által felkészített kórus.
A fiatalok közül pedig Szabó Dávid, Halász Melinda és Soós Zsolt szavalta Nyeste Erzsébet és Assisi Szent Ferenc verseit.
Köszöntötte a templomát megújító gyülekezetet Nagy Béla, a Kárpátaljai Református Egyház főgondnoka, Fodor Zsolt, a Magyar Köztársaság ungvári konzulja, valamint a magyarországi testvérgyülekezetek, Nagylónya és Kislónya lelkipásztorai, Erdei István és Erdei Istvánné.
Badó Zsolt

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.

Kapcsolódó Galériák

Hálaadás szalókán