Presbiterkonferencia Dercenben

2009. Sep 28., szerző: Adminisztrátor

Központban a szeretetszolgálat
A szeretetszolgálat állt a szeptember 27-i Dercenben megrendezett presbiterkonferencia középpontjában. Ennek mibenlétét tárgyalták az előadások, s gyakorlati megvalósulásáról számoltak be a megjelent gyülekezetek és szervezetek. A konferencia vendégei voltak a Magyar Református Szeretetszolgálat képviselői, a Kárpátaljai Református Egyház vezetői, gondnokok, presbiterek és lelkészek.


A Zsid 10, 35–39 versei alapján Szanyi György, a Bereg megyei Missziói Bizottság elnöke tartott nyitóáhítatot. Ebben arról beszélt a peresbitereknek, mit jelent a hit emberének lenni. Látni a nyomorúságos helyzetben Istent, hinni, hogy Ő cselekedni fog. A meghátrálás nem a hívő ember dolga. A feladás, a felelősség áthárítása sem a hívő ember feladata. Mert abban nem gyönyörködik az Úr. Krisztus gyermeke nem az, aki hátul kullog, hanem elöl viszi a gyülekezet terhét. Ezért vagyunk a presbitériumban, hirdette a lelkipásztor.

Ezt követően Fodor Gusztáv, a Magyar Református Szeretetszolgálat lelkész-igazgatója, a magyarországi és Kárpát-medencei programok főkoordinátora tartott előadást. A Kárpát-medence valamennyi gyülekezete válságban van, mondta. Az a gyülekezet, amelyik elveszti Istentől kapott látását, természet szerint krízisbe fog kerülni. Ha a legnagyobb parancsolat a szeretet parancsolata, akkor ennek figyelmen kívül hagyásából fakad ez a fajta erőtlenség. Szeretnünk kell Istent minden erőnkből, de szeretnünk kell a felebarátainkat is. Hogyha ez a szeretet megszűnik, esetleg csupán Istenre korlátozódik, felebarátainkra pedig nem, akkor az egyensúly felborul. Azoknak a gyülekezeteknek van jövője a Kárpát-medencében, amelyek szeretetüket nemcsak az Isten felé mutatják ki, hanem a felebarátaik felé is, hangzott.

A derceni gyülekezet diakóniáját Zsukovszky Miklós esperes, helyi lelkipásztor mutatta be.
Beszélt a már mindenki által jól ismert önkéntes tűzoltóságról, a Tábhita központ megalakulásáról, az árvíz idején tett szolgálatokról, betegek látogatásáról; de számítógép-kezelői és ukránnyelv-tanfolyamok indításáról is …, melyek indítéka akár egyetlen mondatba összefoglalható: „aki tudna jót cselekedni, és nem cselekszi, bűne az annak”. Mindenki gondolkozzon el, mit tudna tenni azért, hogy embertársai javára legyen, hogy Isten szeretetét valahogy tettekbe öntse, s akkor rá fog jönni arra, hol is van a helye! – fogalmazott.

Nagy Béla, a Kárpátaljai Református Egyház főgondnoka köszöntésében elmondta, ha nem működik a diakóniai szolgálat, akkor az adott gyülekezetben nem is beszélhetünk a szeretetről. A diakóniai központtal való együttműködésre kérte a presbitereket, és hogy próbáljanak jobban odahajolni a környezetükben élő elesettekhez.

Cseresznye Albert, a Beregi Egyházmegye Diakóniai Bizottságának elnöke Hogyan kezdjünk hozzá a diakóniai munkához? címmel tartott előadást. Útmutatást adott a szolgálatok elindításához, hangsúlyozta a diakónia megvalósulásának fontosságát. Az utolsó ítéletkor halálosan komoly kérdést fog feltenni a mi Urunk, s ezek mind a diakóniával kapcsolatosak. Nem a hitünkre, vallásunkra kérdez rá, hanem arra, hogy mit cselekedtünk. Ezzel a reménységgel teljesítsük Megváltónk parancsát, buzdított az előadó.

Pál Sándor, az MRE kuratóriumának elnöke a szervezet sokrétű tevékenységét mutatta be, személyes bizonyságot téve az isteni vezetés megtapasztalásáról. Elmondta, hogy Dercenben és Kárpátalján óriási lelki gazdagságot tapasztal. Meglátása szerint olyan emberek élnek itt, akik szavukkal, mosolyukkal, simogatásukkal nagyon sokat tudnak egymásért tenni, ehhez mérten a legtöbb ember segíti is a másikat.

Orosz Viktória, a beregrákosi gyülekezet diakónusa a diakónia fontosságának kiemelését bízta az elöljárókra miközben összegezte a munkája során elért eredményeket.

„Érezzétek és lássátok, hogy jó az Úr” – mondta zárszavában Zán Fábián Sándor, a KRE püspöke. Isten összehoz bennünket, mert azt akarja, hogy a gondnokok, presbiterek, lelkészek érezzenek és lássanak. Lássák meg, hogy a hithez ragasztani kell cselekedeteket, mert a szeretetszolgálat élő bizonyságtétel. Jó az Úr, ezért vagyunk mi azok az emberek, akik segíthetünk, akiknek van egészségük, elhivatásuk, élünk és tudunk segíteni, akarjunk is! És az az ember, aki érez és lát, tapasztalja az Úr jóságát.

A konferencián énekben tett bizonyságot a derceni IHTÜSZ együttes és ifjúsági énekkar.

-sk-

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.