Derék asszony...

2008. Apr 20., szerző: Adminisztrátor

Április 18-án immáron ötödik alkalommal tartottak női csendesnapot Szőlősgyulán. A résztvevők ezúttal a Példabeszédek 31, 10–31 alapján, a derék asszony dicséretén keresztül vizsgálták, milyen szerepet szánt Isten az asszonyoknak, hogyan tudják teljes életükkel szolgálni az Urat, milyen szerepet töltenek be a családban, a gyülekezeti életben, a társadalomban. A csendesnapra érkezőket a házigazdák nevében Kádár Jenőné, Csilla köszöntötte, aki áldott együttlétért imádkozott. Garanyi Gyöngyi hitoktató nyitóáhítatát Péter első levelére (1–7. versek) építette...

Álljon itt emlékeztetőül a példabeszédekből a derék asszony dicsérete:

„Bízik ahhoz az ő férjének lelke, és annak marhája el nem fogy. Jóval illeti őt és nem gonosszal, az ő életének minden napjaiban. Keres gyapjat vagy lent, és megkészíti azokat kezeivel kedvvel. Hasonló a kereskedő hajókhoz, nagy messziről behozza az ő eledelét. Felkel még éjjel, eledelt ád az ő házának, és rendel ételt az ő szolgálóleányinak. Gondolkodik mező felől, és megveszi azt; az ő kezeinek munkájából szőlőt plántál. Az ő derekát felövezi erővel, és megerősíti karjait. Látja, hogy hasznos az ő munkálkodása; éjjel sem alszik el az ő világa. Kezeit veti a fonókerékre, és kezeivel fogja az orsót. Markát megnyitja a szegénynek, és kezeit nyújtja a szűkölködőnek. Nem félti az ő házanépét a hótól; mert egész házanépe karmazsinba öltözött. Szőnyegeket csinál magának; patyolat és bíbor az ő öltözete. Ismerik az ő férjét a kapukban, mikor ül a tartománynak véneivel. Gyolcsot sző, és eladja; és övet, melyet ád a kereskedőnek. Erő és ékesség az ő ruhája; és nevet a következő napnak. Az ő száját bölcsen nyitja meg, és kedves tanítás van nyelvén. Vigyáz a házanépe dolgára, és restségnek étkét nem eszi. Felkelnek az ő fiai, és boldognak mondják őt; az ő férje, és dicséri őt: Sok leány munkálkodott serénységgel; de te meghaladod mindazokat! Csalárd a kedvesség, és hiábavaló a szépség; a mely asszony féli az Urat, az szerez dicséretet magának! Adjatok ennek az ő keze munkájának gyümölcséből, és dicsérjék őt a kapukban az ő cselekedetei!” , figyelmeztetve a nőket és férfiakat az Isten által meghatározott feladatokra, az önzetlen szeretet fontosságára, kapcsolatmegtartó erejére: „Hasonlóképpen az asszonyok engedelmeskedjenek az ő férjöknek, hogy ha némelyek nem engedelmeskednének is az igének, feleségük magaviselet által ige nélkül is megnyerhessenek… A férfiak hasonlóképpen együtt lakjanak értelmes módon feleségükkel, az asszonyi nemnek, mint gyöngébb edénynek, tisztességet tévén, mint akik örökös társaik az élet kegyelmében; hogy a ti imádságaitok meg ne hiúsuljanak.”
Van-e értéke a nőnek a családban? Vagy menekül, hogy érvényesülhessen? A teremtés rendjében milyen szerepet szánt Isten a nőnek? – ezekre a kérdésekre kereste a választ és a bibliai magyarázatot előadásában Halászné Balogh Zita, beregújfalui lelkésznő. Aki arra figyelmeztetett: ha a családban Isten a legfontosabb, akkor ott mindenkinek kellő értéke van, és mindenki megtalálja a helyét, a rábízott feladatot is.
Lőrinczné Fábián Éva lelkésznő előadásában a modern asszony képét vázolta. Szólt azokról az elvárásokról, melyeknek meg kell felelnie a XXI. század asszonyának: tájékozott, jó politikus és ügyes üzletasszony, jártas az ügyintézésben. Emellett legyen jó feleség, gondoskodó családanya, és ne feledkezzen meg a legfontosabbakról: mindenkor legyen istenfélő, szeresse a férjét, legyen családcentrikus, állja meg a helyét a társadalomban.
A nő, az asszony sokoldalú szerepéről tett bizonyságot özv. Oroszi Pálné (Aklihegy), aki az ima mindennapi megtartó erejét hangsúlyozta. Igencsak emlékezetes marad minden résztvevő számára a Kovács Valéria és a Mikita Katalin bizonyságtétele, akik életük példáján bizonyították, mily csodásan működik az Úr valamennyiünk életében, ha engedjük, hogy Ő fogja a kezünket, ha rábízzuk életünket, és Tőle várjuk a segítséget.
Az áldott együttlétet a beregszászi Antal házaspár zenében-dalban megfogalmazott hitvallása, énekdicsérete tette még felemelőbbé.
Marton Erzsébet

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.

Kapcsolódó Galériák

Képsorozat