Mikrobusz a derceni önkéntes tűzoltóknak

2010. Mar 02., szerző: Adminisztrátor

Élet- és lélekmentés



Bajban ismerszik meg az ember – tartja a bölcs mondás. Nos, e téren a derceniek élen járnak: szinte mindenütt ott vannak, ahol segítségre várnak. Pusztítson ott tűz vagy víz, vagy ahol éhező embereket látnak.
Immáron ötödik éve, hogy megalakult a Derceni Önkéntes Tűzoltó Egyesület. Mint Zsukovszky Miklós lelkész-esperes, tűzoltóparancsnok elmondta, ez idő alatt több mint száz esetben tudtak hathatós segítséget nyújtani a bajbajutottakon. Amikor a gyorsaságuknak, felkészültségüknek, a mindig készenlétben lévő tűzoltó autójuknak, és az önkéntesek lelkiismeretes munkájának köszönhetően életeket, értékeket mentettek, eredményesen segítethettek. S emellé a lelki vigaszt, a bátorítást, az örömhírt is vitték. „Mindenkor Isten akaratát cselekedtük és cselekedjük!” – hangsúlyozta Zsukovszky Miklós az elmúlt vasárnapon, amikor is az istentiszteletet követően beszámolt a helyi önkéntes tűzoltóság munkájáról. Illetve, amikor a Kárpátaljai Református Egyház Diakóniai Központjának vezetője, Nagy Béla, a KRE főgondnoka egy mikrobuszt adott át az önkéntes tűzoltóknak.

A diakóniai központ igazgatója elismerően szólt a derceni tűzoltók munkájáról, akik éjjel-nappal, mindig készen állnak arra, hogy a bajbajutottakon segítsenek. És ez a segítő szándék egyre többeket megmozgat. Viszont a tűzoltó autóba csupán nyolcan férnek el. Pedig baj esetén minél több segítő kézre van szükség. Ezt több esetben is megtapasztalták. A Diakóniai Központ vezetője éppen ezért döntött úgy, hogy az egyik általuk használt mikrobuszt átadják a derceni tűzoltóknak. Így többen tudnak egyszerre a bajbajutottak segítségére sietni.

Nagy Béla főgondnok az átadáson Pál apostol kolossébeliekhez írt levele 3. részének 23. versét helyezte a gyülekezet és a tűzoltók szívére: „És valamit tesztek, lélekből cselekedjétek, mint az Úrnak, és nem az embereknek”.

A templomból kijőve a gyülekezet a tűzoltóság épülete elé vonult, hogy ott közös imával hálát adjon Istennek a lehetőségért, s megköszönje, hogy a „bevetéskor” mindeddig a segítők mellett volt, megőrizte őket. A falu lakossága közös imával, majd a Himnusz eléneklésével kérte Isten áldását a testi épségüket sokszor kockáztató, de másokon segíteni akaró önkéntesek életére.

Ps. A vasárnap átadott mikrobusz, sajnos, már aznap este bevetésre került egy derceni ház kéménytüzénél. A helyi önkéntes tűzoltóknak, felkészültségüknek, gyorsaságuknak, helybenlétüknek köszönhetően pillanatokon belül a helyszínre érkeztek, így megakadályozták a tűz továbbterjedését… Jó lenne, ha minden településen lennének ilyen önkéntesek, akik természetesen tűzoltó autóval is rendelkeznek.

Mint tudomásunkra jutott, ez idő tájt Magyarországon három tűzoltóautót is felajánlottak Kárpátaljának (emellett Dercen egy víztartály-kocsit is kapna), viszont a vámügyintézés megnehezíti a határon átjutásukat, és az itteni legújabb rendeletek is gátolják a forgalomba helyezésüket.

Ezúttal ehhez a témához csupán egy kérdésem lenne az illetékesekhez: ha már Ukrajna nem tudja biztosítani ezeket az élet- és értékmentő járműveket, miért akadályozzák azok behozatalát? Főleg, ha ingyen felajánlották? A további kérdésektől most eltekintek…

Marton Erzsébet

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.

Kapcsolódó Galériák

Tűzoltók Dercen