Értékmegőrzés és értékteremtés

2010. Mar 01., szerző: Adminisztrátor

Múzeum és levéltár



Az elmúlt héten hivatalosan is átadásra került a Kárpátaljai Református Egyház Levéltára és Múzeuma, mely egyébként, mint azt Kész Géza igazgatótól megtudtuk, jelenlegi formájában 2008 tavaszától működik, s nagy örömükre állandóan fejlődik, gazdagodik. Az átadási ünnepségre megjelent vendégeket Taracközi Ferenc, a Kárpátaljai Református Egyház Kommunikációs Központjának vezetője üdvözölte.
Értékmegőrzés és értékteremtés. A KRE Múzeumának és Levéltárának átadásakor ezekről az értékekről szólt Zán Fábián Sándor, a KRE püspöke, aki ünnepi köszöntőjében nagyra értékelte, hogy a református egyház megőrizte, a múzeum pedig összegyűjtötte és rendszerezte azokat a tárgyi értékeket, melyeket népünk évszázadokon át alkotott. Ezek igazi kincsek, hisz eleink valamennyit Isten dicsőségére készítették egykoron. S ezeket a kincseket meg kell őriznünk, át kell adnunk az utánunk következő nemzedéknek is, illetve eleink példáján újabb értékeket kell teremtenünk.

A magyar nép európai nép, büszke lehet kultúrájára, hagyományaira, mondta Zán Fábián Sándor, aki köszönetet mondott a múzeum és levéltár minden támogatójának, s hálát adott azokért a kezekért, akik Isten dicsőségére egykoron létrehozták az itt kiállított tárgyakat. (Az itt kiállított tárgyak Kárpátalja református gyülekezeteiből származnak. A múzeum és levéltár munkatársai egyébként továbbra is várják a felajánlásokat, s örömmel fogadják, rendszerezik azokat az emlékeket, melyeket a református gyülekezetek felajánlanak és értékmegőrzésre behoznak a múzeumba, nyilatkozta Kész Géza igazgató.)

Gémesi Ferenc, a Miniszterelnöki Hivatal kisebbség- és nemzetpolitikáért felelős szakállamtitkára köszöntőjében kiemelte: az utóbbi években építkezett a nemzet, s ebben nagy szerepet játszottak a történelmi egyházak. A nemzetmegtartás – intézményfenntartás, szórványprogram stb. – terén példaértékű a politikai, a társadalmi szervezetek és egyházi vezetők együttműködése, mondta a szakállamtitkár. Gémesi Ferenc abbéli reményének is hangot adott, hogy a mostani ukrajnai politikai változások érdemi együttműködést hoznak a magyar-ukrán kapcsolatokban. „Élni akar a kárpátaljai magyarság”. Bizonyíték erre ez a most átadott múzeum és levéltár is – fogalmazott a szakállamtitkár.

A nemzeti színű szalag átvágását követően – Gémesi Ferenc és Zán Fábián Sándor avatta fel így a létesítményt – a vendégek Kész Géza, Hájas István és Kész Piroska idegenvezetésével megtekintették a múzeumot és levéltárat.

Marton Erzsébet

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.

Kapcsolódó Galériák

Levéltár_Múzeum KRE Múzeum-megnyitó