Megnyílt a KRE múzeuma

2008. Apr 18., szerző: Adminisztrátor

Beregszászból Búcsúba haladva, a főúton jobb oldali irányban, egy szépen felújított épületben kapott helyet a KRE Múzeuma.

Hét hónapni gyűjtő és szervező munka után 2008. április 15.-től egyháztörténeti múzeumunk készen áll a látogatók fogadására. Bár még mindössze egy kiállítóterem várja az érdeklődőket, de ebben igen változatos anyagú, színvonalas és egyedi tárlat tekinthető meg. Kárpátalja közel ötven református gyülekezetének a kincseit lehet itt megcsodálni. Sokszázéves, nagyértékű kegytárgyak (kelyhek, poharak, kancsók, keresztelőedények, tányérok, tálak), művészien kidolgozott úrasztali és szószéki terítők, régi perselyek, pecsétek, egyházláda, harang, palást, kishordó stb. és sok írásos emlék várja, hogy újra felfedezzék őket.

Mindez a 2007 októberétől megindult gyűjtés révén került be hozzánk. Sorra felkerestük egyházközségeinket és felkértük őket, hogy nem használatos tárgyaikat, irataikat bízzák múzeumunk és levéltárunk gondozására. Hangsúlyozzuk, hogy csak gondozására, hisz minden beszolgáltatott anyag továbbra is a felajánló tulajdonát képezi, s értékét bármikor visszakérheti. A mi feladatunk ezeknek a bemutatása, karbantartása, megőrzése, restaurálása, az iratok esetében pedig ezenkívül a feldolgozás és a kutathatóvá tétel.
Gyülekezeteink túlnyomó részében a vezetők magukévá tették és támogatták e kezdeményezést. Ennek a pozitív hozzáállásnak köszönhetően jött létre múzeumunk és duzzadt fel levéltárunk iratmennyisége. Valamint ennek köszönhetően bővülhet továbbra is a múzeum és reményeink szerint egy éven belül már egy több teremre kiterjedő tárlat fog a nagyközönség rendelkezésére állni.
Célunk, hogy minden kárpátaljai magyar református találja meg nálunk azt a tárgyat, mely az ő gyülekezetéből, az ő vidékéről származik, és így magáénak érezhesse a múzeumot. Mert valóban mindenkié, hisz a kiállított anyag közül semmi sem a múzeum tulajdona, hanem mindannyiunk közös kincse, mely közös múltunkat tárja elénk.
E célnak megfelelően, minden érdeklődőt szeretettel várunk múzeumunkba és minden kutatni vágyót levéltárunkba.
Kész Géza,
a KRE múzeumának vezetője

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.