Átírt múlt = nacionalizmus-élesztés?

2008. Apr 17., szerző: Adminisztrátor

A Miniszteri Kabinet úgy döntött, az ifjúság hazafias nevelése céljából átírják az ukrán történelemtankönyveket. A lépés tovább erősítheti az ukrán nacionalizmust? Egyáltalán kell-e félni az effajta "múltátalakító" próbálkozásoktól?

Medvigy István, a megyei tanács képviselője (Beregszász):
– Minden attól függ, hogy ki, kik fogják az új történelemkönyveket írni. Mert azt látni kell, hogy ha lembergi vagy kijevi történészek, igencsak balul sülhet el a kezdeményezés.

– Mi lehet a megoldás?

– Ebben a kérdésben a megyei állami közigazgatásnak, a megyei oktatási főosztálynak kell kezdeményezőként fellépnie. Például annak érdekében, hogy kárpátaljai történészt – Mikola Veges, Volodimir Fenics, Mándrik Iván vagy Soós Kálmán – is vonjanak be a munkába. Megjegyzem: nemcsak a magyarokat, hanem a többi nemzeti közösséget is meg kell kérdezni. Ha a minisztériumban okosan gondolkodnak, akkor így tesznek.

Gladkih Nagyezsda vállalkozó (Szimferopol):
– Az tény, hogy sok olyan esemény van, melyek valós tartalmára, mozgatórugójára csak évtizedek múlva derül fény. Ám az is nehezen tagadható, hogy a politikusok szeretik úgy írni, tálalni a múlt eseményeit, ahogy az érdekeiknek megfelel. Éppen ezért felesleges, sőt káros, ha folyamatosan újraírják a történelmet.

– És ha mégis?

– Nem hiszem, nem tudom elhinni, hogy más, Ukrajnában élő nemzetek múltja kiszorulna belőle vagy csak negatívan szerepelne, hiszen nekik is megvan a helyük. Ha igen, az nagyon rossz lenne, eddig ugyanis békében tudtunk élni egymás mellett. Ám egy ilyen lépés teljes joggal nagy tiltakozást váltana ki.
T. V.

Forrás: Igazi Kárpáti Igaz Szó

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.