Emelt szintű érettségi: egy hét maradt

2008. Apr 17., szerző: Adminisztrátor

Április 1-jétől minden olyan érettségiző, aki bejegyeztette magát a független vizsgaközpontokban, a tesztírásra személyre szóló meghívókártyát kap, tudtuk meg Ljubomira Mehelától.

A Kárpátaljai Megyei Pedagógus-továbbképző Intézet főmódszerésze, az Ivano-frankivszki Tudásfelmérő Regionális Központ kárpátaljai megbízottja szerint idén 12 661-en fejezik be a 11(12). osztályt, közülük 8006-an kérvényezték az emelt szintű érettségin való részvételt. A napokban 2129 diák végez valamelyik szakiskolában, illetve kolledzsben, közülük 447-en jelezték továbbtanulási szándékukat. A korábbi években érettségizők számára is lehetőség nyílt a továbbtanulásra, idén 1387 kérvény futott be azoktól, akik kénytelenek még egyszer érettségizni. A magyar iskolát végzett jelentkezők száma is meghaladja a nyolcszázat.
– Április 22-én az ukrán nyelv és irodalommal indul az országos vizsgateszt – magyarázza Ljubomira Mehela. – Már minden tanuló számára világos, melyik kijelölt vizsgaközpontban ad számot tudásáról. Kárpátalja esetében is ismertek a helyszínek.
– Információink szerint előfordulhat, hogy a beregszászi és munkácsi diák fizikából vagy jogismeretből kénytelen lesz Ungvárra utazni a vizsgára. Hogyan lesz ez megoldva a közlekedés szempontjából?
– A tanulók helyszínre érkezését a szülők egyénileg oldják majd meg, illetve az iskolák vezetősége szervezi. Ami a kérdés előző részét illeti, valóban akad rá példa, hogy kicsit távolabbra esik a tanintézettől a tesztközpont helyszíne. Nos, ez azzal magyarázható, hogy az adott tantárgyra kevés volt a jelentkező, így összevonták a körzeteket. Jogismeretből például mindössze három helyen lehet tesztet írni.
– A magyar érettségizőket most leginkább az foglalkoztatja, hogy anyanyelven kapják-e kézhez a feladatlapokat, lesznek-e szótárak segédeszközként?
– Ez nemcsak a magyarokat foglalkoztatja, hanem a románokat, lengyeleket és a többi Ukrajnában élő nemzeti kisebbséget is. A tesztkérdéseket Kijevben állítják össze és szigorúan titkos minden ezzel kapcsolatos információ. Csak annyit tudok, hogy ígéret van a feladatlapok anyanyelvi lefordítására. Ami a szótárakat illeti, azok használatáról központi döntés még nem született. Egyénileg bevinni a tesztvizsgára csak a személyi igazolványt és a kódolt meghívókártyát szabad.
Fedák Anita

Forrás: Igazi Kárpáti Igaz Szó

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.