Egységesülő református egyház

2008. Apr 17., szerző: Adminisztrátor

A Kárpát-medencei magyar református egyházak tervezett közös liturgiájáról és alkotmányáról tárgyalt többek között a Kárpát-medencei Református Generális Konvent (GK) Elnöksége hétfőn és kedden (április 14-15-én) Budapesten, a Dunamelléki Református Egyházkerület székházában. A két nap alatt szó volt a kárpátaljai és vajdasági testvéreinket érintő vízumkérdésről, egy, a magyar diaszpóra helyzetét vizsgáló konferenciatervezetről, valamint az egyháztagság és a taglétszám kérdéséről is.

"Úgy tűnik, hogy kialakulóban van egy olyan konszenzus, amely a Kárpát-medencei református egyházak számára olyan istentiszteleti rendet, illetve rendváltozatokat fog javasolni, amelyek egyrészt biztosítják a különféle vidékek istentiszteleti rendtartásainak közelebb kerülését egymáshoz, másrészt mégis meghagyja a szabadságot arra az egyes egyháztesteknek, hogy liturgiai változatok közül válogassanak" - tájékoztatta a reformatus.hu-t Szabó István dunamelléki püspök.

A Generális Konvent Elnöksége meghallgatta a jogi bizottság beszámolóját is, melyből kiderült, hogy a közös egyházalkotmány szövege gyakorlatilag majdnem késznek tekinthető, és a GK júniusban megrendezésre kerülő ülésén előterjeszthető. Ha a konvent elfogadja, a különböző magyar egyháztestek tartanak egy közös alkotmányozó zsinatot, amelynek az lesz a feladata, hogy ezt a közös alkotmányt elfogadja. "Utána az egyháztestek is ratifikálják, és ha ez megtörténik, elmondhatjuk, hogy nem csak lélekben, de alkotmányosan, jogilag is egyek vagyunk" - fogalmazott a püspök. 
www.reformatus.hu

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.