Prófusz Mariann jubileumi kiállítása

2009. Apr 14., szerző: Adminisztrátor

Az elmúlt héten a Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet (KMMI) szervezésében került sor Prófusz Marianna népművész, a Nagyberegi Középiskola és a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola tanárának jubileumi kiállítása megnyitójára. A tárlaton a művész által készített szedettes és csipkeszövésű szőttesek, terítők, párnák, futók, jegykendők, függönyök, valamint faliképek tekinthetők meg.
Köszöntőjében Zubánics László, a KMMI elnöke arról szólt, hogy a művésznő eddigi egész életútját az igényesség, a szakmai alázat és az elhivatottság jellemzi. Gajdos István Beregszász polgármestere üdvözlő beszédében nagyra értékelte azt a munkát, amit Prófusz Marianna fejt ki a beregvidéki hagyományok ápolás terén. Csizmár Béla a beregszászi járási tanács elnöke az értékteremtés és az értékmegőrzés fontosságát emelte ki: a beregvidéki szőttes nem csupán a vidék magyarságának féltve őrzött kincse, ennek révén gazdagodott és ma is gazdagodik egész Kárpátalja népművészete, színesebbé válik Ukrajna kultúrkincse.

Alkotói alázat és igényesség nélkül nincs igazi művészet, hangsúlyozta Imre József, a beregszászi művelődési osztály vezetője, és ezt Prófusz Marianna munkássága jól példázza. Halász László, a beregszászi járási művelődési osztály vezetője köszönetet mondott Prófusz Mariannának azért a sokrétű társadalmi munkáért, amit a Beregvidéki Alkotóegyesület élén fejt ki. Bacskay József beregszászi magyar főkonzul arról beszélt, hogy elődeink nagyszerű öröksége, a népi motívumok újjászületése révén valamennyiünk élete gazdagabbá válik. A jubiláló művésznőt számos pályatársa is köszöntötte.
A megnyitón fellépett a zeneiskola énekkara, vonós- és fúvós együttese, Pirigyi Gergely, a művésznő fia klarinéton játszott.
-ardai-

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.