Október hatodikára emlékeztek Kárpátalján

2008. Oct 06., szerző: Adminisztrátor

Kárpátalja magyarsága számos rendezvénnyel, több helyszínen emlékezett a nemzeti gyásznapon az 1848-49-es forradalom és szabadságharc vértanúira.

A megemlékezések hétfő délelőtt az Ungvári Nemzeti Egyetemen kezdődtek a magyar bölcsész szakos diákok irodalmi összeállításával. Az előadást a felsőoktatási intézmény magyar tannyelvű humán- és természettudományi karának helyet adó, nemrég átadott épületrészében tartották meg.

A szabadságharc vértanúira való emlékezés Ungváron a Kálvária temetőben folytatódott Szegelethy János egykori 1848-as honvédhadnagy sírjának megkoszorúzásával. Ezt követően a Drugeth Gimnáziumban mutattak be emlékműsort a tanintézet növendékei.

A kárpátaljai magyar szervezetek a korábbi évekhez hasonlóan az idén is külön emlékeztek az aradi vértanúkra. A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) hagyományosan Nagyszőlősön tartotta emlékünnepségét a Perényi Zsigmond Középiskola előtti parkban, az 1849-ben ugyancsak vértanúhalált halt Ugocsa megyei főispán, Perényi Zsigmond báró szobránál.

Az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) központi megemlékezésére a beregszászi temetőben került sor. A sírkertben a szervezet vezetői és a város, valamint a környékbeli települések lakói Ekkel György, Bloksay István, Baczó József és Nagyidai Berzsenyi Antal egykori honvédek sírjánál koszorúztak és hajtottak fejet a szabadságharc mártírjainak emléke előtt.

http://www.dunatv.hu/magyarsag/oktoberhatodika.html

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.