Hagyományápolás a református líceumban

2008. Oct 05., szerző: Adminisztrátor

Szalagavató 2008
Szép hagyománya református líceumainknak itt Kárpátalján a szalagavató ünnepség. A Nagyberegi Református Líceum volt az első a kárpátaljai iskolák között, amely ezt a méltatlanul elfeledett alkalmat hosszú idő után felelevenítette 1997-ben. Ma már szinte minden iskolában kapnak zöld szalagot a végzős diákok a tanév elején.


Bennünk, volt Nagyberegi diákokban azonban azt hiszem, méltán van büszkeség a szalagavató kapcsán:

a mi iskolánk hagyományt, követendő példát teremtett – és nemcsak a zöld szalagokkal…
2008. október 4-én ismét szalagavató ünnepségre került sor a Nagyberegi Református Líceumban.

A hideg, borús idő miatt azonban nem a megszokott helyen, az iskola udvarán, hanem a református templomban hangzott el az ünnepi műsor: erősítve ezzel is a reformátori gondolatot, a templom és iskola összetartozását.


Az ünnepséget a végzős osztály éneke nyitotta meg. Majd Kacsó Géza, az iskola vallástanára a mustármag példázata alapján (Máté 13, 31–32) tartott rövid áhítatot. Ezek után a jelenlegi második osztály verssel és énekkel köszöntötte a végzősöket.
Tóth László, az iskola lelkész-igazgatója beszélt arról, hogy mi a szalagavató ünnepség üzenete a diákok, a szülők és a tanárok számára.
A Filippi 4, 4–10 versekkel köszöntötte a végzősöket Janet Davidson, az iskola volt angoltanára, aki a URC (Angol Református Egyház) képviseletében külön erre az alkalomra érkezett Angliából.
Ezek után a 33 végzős diák egy-egy ige kíséretében megkapta a zöld szalagot, mely az érettségire való készülés jelképe.


Mindezek után a végzős osztály kimondottan színvonalas műsorának örülhettek a jelenlévők. A versek, énekek, idézetek a szeretet, barátság, Isten iránti hála, hazaszeretet témakörében mozogtak. A közös énekekben nyilvánvalóvá vált, hogy az iskolában együtt töltött kicsit több mint két év alatt jó csapattá, igazi közösséggé formálódott ez a 33 diák. Az ünnepség templomi részét a Hajnalcsillag Keresztyén Ifjúsági Együttes rövid zenés köszöntője zárta. A szalagavató után pedig a Líceum tantermeiben élvezhették a vendégek a végzős diákok szülei által készített finomságokat.
A szalagavató fényét mindeddig emelő és elmaradhatatlannak gondolt keringő sajnos ezúttal elmaradt a KRE Jótékonysági Alapítványának (JA) kuratóriuma ugyanis nem látta helyesnek. Azt hiszem, nem én voltam az egyetlen, akinek hiányzott. A döntés szerint a KRE JA által fenntartott líceumokban a 2008–2009-es tanévtől kezdve a szalagavató megtartása sem engedélyezett. Az idei évben még kegyelmet kapott e szép hagyomány, a meghívók ugyanis már postázva voltak a döntés pillanatában. Lehetséges, hogy 2008-ban ünnepeltük az utolsó szalagavatót Nagyberegen? ...
kg

Képek: Makó András

http://video.google.com/videoplay?docid=7527889487198410186

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.

Kapcsolódó Galériák

Képsorozat