Megnyitották a reformáció hónapját

2008. Oct 03., szerző: Adminisztrátor

Hatvanöt éves fennállását ünnepelte október 1-jén a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT). Az istentisztelet egyben a Reformáció Hónapja idei rendezvénysorozatát is megnyitotta.

Szebik Imre nyugalmazott evangélikus püspök, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának elnöke igehirdetésében és köszöntőjében a Zsolt 65,9-hez kapcsolódóan elmondta: ma is sokfelől, keletről és nyugatról, a keleti és a nyugati egyházakból jöttek össze együtt örvendezni. Megünnepelni, hogy a MEÖT megőrizte azt, amiért 65 évvel ezelőtt létrejött, tudniillik hogy megmutassa a keresztyének egységét, és hogy közösen végzik szolgálatukat. Több protestáns teológusra, az előző és a jelenlegi pápára is utalt, kik szerint az ökumené megváltoztathatatlan, visszafordíthatatlan folyamat, aminek nincs alternatívája. S bár a keresztyén egyházak szervezeti egységét ma is nehéz elképzelni, a felekezetek többsége egy dologban mégis egységes: ez pedig a niceai hitvallás. A MEÖT-elnök szerint nem is a szervezeti, hanem lelki összetartozásnak kell hangsúlyt kapnia.
Márkus Mihály dunántúli református püspök, a MEÖT alelnöke ünnepi előadásában az elmúlt századok evangélikusainak és reformátusainak szoros, testvéri együttműködést mutatta be, hangsúlyozva, hogy a két egyház mindig is motorja volt a felekezetek hazai közeledésének. Maga a MEÖT is jó példa erre, hiszen 1943-ban is e két egyház kezdeményezte annak létrehozását.
Az ünnepi előadás után Hafenscher Károly evangélikus teológus osztott meg ökumenikus élményeket életéből, és képet adott a világökumené mai helyzetéről.
Szabóné Mátrai Marianna, az Evangélikus Hittudományi Egyetem Katechetikai Intézetének vezetője az újabb lelkipásztori generációk és a hívek ökumenéhez való viszonyáról beszélt. Az előadó elmondta, hogy a tudatos, a tanítás specifikumaival tisztában lévő felekezeti kötődés egyre kevésbé jellemző a templomba járókra. Akik szorosabban kötődnek egyházukhoz, azok valójában a helyi közösséghez és a hitgyakorlat formáihoz ragaszkodnak, akik pedig lazábban, sokszor a külsőségek vagy praktikus szempontok alapján döntenek hovatartozásukról. Végezetül hangsúlyozta: a szekularizált társadalom számára nem mondanak semmit a felekezetek nevei, jó, ha a keresztyénség ismerős számukra. Ezért az egyházak közös fellépésnek létjogosultsága van a mai világban.
Végezetül Turcsik Ferenc miskolci református egyetemi lelkész egy ilyen közös kezdeményezésről, a katolikus, református, evangélikus fiatalok nagy világi fesztiválokon szolgálatot végző KözösPont Missziójáról számolt be.
Az eseményt követően a lágymányosi MEÖT-székház falán elhelyezett emléktáblát Ittzés János evangélikus és Márkus Mihály református püspök leplezte le.
A Reformáció hónapja eseménysorozathoz országszerte több száz program kapcsolódik, amelyekről a www.meot.hu honlapon találnak információt az érdeklődők.

K. S. (RefLap)

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.