Kelet és Nyugat közeledése

2008. Apr 06., szerző: Adminisztrátor

Jézusban egyek vagyunk
Minden igaz keresztyén embernek, lelkipásztornak közös célja és feladata, megbízatása van: hirdetni az evangéliumot, Jézushoz vezetni a rá bízott embereket, a nyájat. Nem azt kell hát firtatnunk, mi az, ami elválaszt bennünket, mi az, amiben esetleg különbözik az igehirdetésünk, hanem azt, hogyan találjuk meg a közös, az egyetlen utat, amely az örök életre vezet. S ehhez párbeszédre van szükség.

E célból szervezte meg a lelkészek számára a Gustav Adolf Werk (GAW) és a Kárpátaljai Református Egyház (KRE) azt az alkalmat, amelyen március 7-8. között a Balazséri Béthel Konferenciaközpontban közös Biblia-tanulmányozásra került sor.
– Milyen céllal szervezték meg az alkalmat, melyen német, svájci, kárpátaljai lelkészek igyekeztek együtt gondolkodni, együtt tanulmányozni Istennek szent igéjét? – kérdeztük Hans Schmidtet a GAW főtitkárát.
- A GAW évek óta szoros, élő partneri kapcsolatot ápol a Kárpátaljai Református Egyházzal. A lelkésztalálkozóknak az egyik fontos célja, hogy ezt a kapcsolatot szorosabbá tegye, hogy a személyes találkozókon még közelebb kerüljünk egymáshoz, hogy megismerjük egymást, egymás gondjait, s ez által hatékonyabban tudjunk segíteni. És nem csupán az anyagi segítségről van itt szó, hanem elsősorban az egymás hite általi épülésünkről.
Azt hiszem, ez egy nagyszerű kezdeményezés, amit mindenképpen tovább kell folytatni, hogy jobban megismerjük egymás életét. Mert nem választhatnak el bennünket sem fizikai, sem lelki határok. Le kell győzni a tévhiteket, a másikról alkotott fals képeket. Mert mi van most? A keleten élő testvérekről, hitükről sokszor azt mondják nyugaton, hogy túl egyszerű, puritán, míg a keletiek a nyugatiakról úgy vélekednek, hogy ők túl liberális teológiával rendelkeznek. Éppen ezért nagyon fontosnak tartom, hogy egymás teológiai látását jobban megismerjük és komolyan is vegyük. Ezt szolgálta ez az alkalom is.
– Lesz-e folytatás?
– Amennyiben partnereink is szeretnék, akkor igen. Én mindenképpen fontosnak tartom. És azt is szorgalmaznám, hogy mindig más országban találkozzunk, hogy egymás körülményeivel, életvitelével, hitgyakorlatával is megismerkedhessünk.
– Én hosszú évek során gyülekezeti lelkész voltam, most pedig a gyülekezetek, felekezetek közötti kapcsolattartást koordinálom, segítem Európában és Ázsiában is – kapcsolódik be a beszélgetésünkbe Andreas Hess a svájci HEKS vezetője – Úgy vélem, hogy az egyházak közötti kapcsolat, a segítségnyújtás nem korlátozódhat csupán az anyagi támogatásra. Meg kell ismernünk egymás hitéletét, Biblia-értelmezését…
– Értelmezhető a Biblia másként Svájcban vagy Kárpátalján?
– Első ránézésre úgy tűnik, hogy különbözik a teológiai látásunk és gondolkodásunk. De ha mélyebbre megyünk, megbizonyosodhatunk arról, hogy nincs lényeges különbség, mert mindannyiunk számára – éljünk keleten vagy nyugaton – az a fontos, hogy tisztességesen, emberségesen, Isten országát építve hithű életet élhessünk. Ennek kell teret biztosítani. És ebben fontos szerepet játszanak a lelkipásztorok, akikre nyájat bízott az Úr, s bárhol éljünk a világban, a lelkészeknek az a feladata, hogy Isten országába vezesse ezt a nyájat. Ezért is van szükség a közös elmélkedésre, ezért támogatjuk a közös Biblia-tanulmányozást. És ebbe be akarjuk vonni a teológiát végzett nőket is. Hamarosan továbbképzésre Svájcba szeretnénk meghívni két kárpátaljai női lelkészt. Örömmel tölt el bennünket, hogy Kárpátalján idén újra lelkésznőket is szenteltek…
Az evangélium hirdetése mindannyiunk közös feladata és kötelessége

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.