Értékmegőrzés és hagyományápolás

2008. Oct 02., szerző: Adminisztrátor

Megnyílt a Magyar Kárpátaljai Művelődési Intézet

Beregszászon a Széchenyi utcán egy euró-pai színvonalon felújított többszintes épületben, az Európa-Magyar Házban kapott helyet a most átadott Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet. Az intézmény – a Kárpát-medencében működő más ilyen jellegű intézményekhez hasonlóan – a nemzeti hagyományok ápolása és megőrzése mellett a magyar kultúra, a szellemi élet szervezését tekinti fő feladatának.

A kárpátaljai magyarság szellemi műhelyei sorában a most felavatásra kerülő intézmény az egyik legfontosabb, hangsúlyozta megnyitó beszédében Gajdos István, az UMDSZ elnöke, Beregszász polgármestere. Mert az intézmény vállalt feladatai szerint az itteni magyarság gerincét kívánja erősíteni, kulturális, szellemi értékeink megőrzésével és felmutatásával megmaradásunkat hivatott szolgálni. Igen szerencsés dolog, hogy az intézmény a kárpátaljai magyarság szellemi-kulturális központjában, Beregszászban működik majd, hangsúlyozta Gajdos István.

Nagy Imre, a Szülőföld Alap igazgatója köszöntőjében annak a reményének adott hangot, hogy a most átadott intézmény – a Kárpát-medencében működő intézményekhez hasonlóan – kulcsfontosságú szerepet tölt be a magyar művelődés, a kultúraközvetítés és –ápolás terén. Ha mérlegre tesszük, hogy az elmúlt két évtized mi jót és kevésbé jót hozott a magyarság számára, akkor talán a kedvező fejlemények kerülnek túlsúlyba, vélekedett Szabó Vilmos parlamenti képviselő, a Magyar Országgyűlés Külügyi Bizottságának alelnöke. A legnagyobb eredmény talán az, hogy ez alatt az idő alatt a kárpátaljai magyarság egymásra talált. Felgyorsult a nemzetegyesítés folyamata a határok megváltoztatása nélkül. Tamási Áron közismert gondolataira emlékeztette a jelenlévőket Pomogáts Béla, az Anyanyelvi Konferencia elnöke, aki annak a reményének adott hangot, hogy az intézet és a neki otthont adó Európa-Magyar Ház kitűzött céljait maradéktalanul megvalósítja. Dupka György, a MÉKK elnöke a Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet igazgatója ismertette az intézmény struktúráját: ebben a közgyűjteményi részleg ugyanúgy helyet kap, mint a népművészeti vagy egy, a kisebbségek életével foglalkozó, azt vizsgáló kutatóműhely. Örvendetes, hogy ezek vezetésére tapasztalt szakembereket sikerült megnyerni. Tervezik egy olyan internetes portál létrehozását, amely a kárpátaljai magyar szellemi élet tükörképét adja majd.

Az ünnepélyes megnyitót követően kerekasztal-megbeszélésre, dokumentumfilmek, rövidfilmek megtekintésére, szakmai tanácskozásra került sor. Az intézetben erdélyi, felvidéki, muravidéki fotóművészek képeiből nyílt kiállítás. Bemutatták legújabb köteteiket a Kárpát-medencében működő kiadók. Ünnepélyes keretek között megnyitották Lőrincz István fotós, Lőrincz Katalin keramikus, és Fusch Andrea képzőművész közös kiállítását. A megnyitón fellépett a Credo együttes.

Szabó Gáspár

Forrás: Kárpátinfo hetilap

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.