Tűzoltás, katasztrófa-elhárítás és szeretetszolgálat

2008. Mar 03., szerző: Adminisztrátor

„Tűzoltó leszek, s katona…”

Hány kislegény vágyát fogalmazta meg József Attila egykoron! S bár manapság más álmokat szőnek a fiúcskák, azért a lánglovagok hősies kiállása, bátorsága most is követendő példaként szolgál. S leginkább olyankor fogalmazódik meg az emberekben az erre való igény, amikor a bajban látja, tapasztalja annak hiányát…

A Derceni Református Gyülekezet e téren is példát mutat. Néhány évvel ezelőtt Zsukovszky Miklós helyi lelkipásztor vezetésével önkéntes tűzoltó egyesületet szerveztek.

Munkájuk megsegítésére 2005-ben a Magyar Köztársaság belügyminisztere, Lampert Mónika, Debrecen főterén egy teljesen felújított tűzoltó gépjárművet adott át Dercennek. (Mint arról egykoron beszámoltunk, a gépjárművet Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata ajánlotta fel, és annak felújítását mintegy 2,5 millió forint értékben a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság finanszírozta.) Azóta a Magyar Református Szeretetszolgálat Készenléti Csoportja (MRSZ KCS) szervezésében több tanfolyamon is részt vehettek az itteni önkéntes tűzoltók. A szakemberek az elmúlt hétvégén ismét eljöttek Dercenbe, ahol a református parókián szervezett tanfolyamon igyekeztek átadni szakmai tapasztalataikat tűzoltó-taktikai és -felszerelés-ismeretből, oltás-elméletből Szakemberek segítségével bővíthették ismereteiket alpintechnika, viharkár-elhárítás és elsősegélynyújtás terén is. A szakemberek között ott volt Bélteki Sándor tűzoltó főhadnagy, Dobó István tűzoltó őrnagy és Szénási Tamás Tahitótfalu lelkésze, ipari alpinista vezetésével az MRSZ KCS csapata, dr. Juhász Györgyi, az OMSZ munkatársa, Dobson Tibor tűzoltó ezredes, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője. A kétnapos foglalkozást sajtótájékoztató és gyakorlati bemutató követte.

A sajtótájékoztató résztvevőit Zsukovszky Miklós helyi lelkipásztor, a Derceni Önkéntes Egyházi Tűzoltó Egyesület tűzoltóparancsnoka köszöntötte, majd ismertette az egyesület megalakulásának történetét, annak szükségszerűségét, egyben köszönetet mondott mindazoknak, akik vállalták e nehéz de nemes feladatot, illetve azoknak, akik támogatják munkájukat. Dr.Bölcskei Gusztáv püspök, a Magyar Református Egyház Zsinatának elnöke igen nagyra értékelte a derceniek kezdeményezését és munkáját, egyben arról is tájékoztatta a résztvevőket, hogy a MRE és a MRSZ egész kárpát-medencei együttműködésben gondolkodik, nyelvre és nemzetiségre való tekintet nélkül, hisz a baj, a katasztrófa nem válogat és nem ismer határokat. Czibere Károly, az MRSZ vezetője példaértékűnek nevezte a derceni önkéntesek munkáját, tevékenységét, illetve elismeréssel szólt a derceni gyülekezet élő és cselekvő hitéről. Beszámolt a februárban általuk szervezett jótékonysági bálról is, melynek bevételéből – a Nyilas Misi Program keretében – ezúttal negyven nehéz körülmények között élő tehetséges kárpátaljai magyar fiatal részesülhet egyéves ösztöndíjban. (Az összeget Czibere Károly és Bölcskei Gusztáv átadta Zán Fábián Sándornak, a KRE püspökének.)

A sajtótájékoztatón Zán Fábián Sándor püspök Dercen népének, református gyülekezetének szeretetszolgálati példamutatását emelte ki, különösen hangsúlyozva a férfiak szerepvállalását, cselekvő hitét és szeretetét. Az ilyen összetartó kis közösségek nem csupán értéket mentenek, de példát is állítanak mindannyiunk elé, mondotta a püspök. Nagy Béla, a KRE főgondnoka köszönetet mondott a derceni önkéntes tűzoltóknak eddigi önfeláldozó munkájukért. A kötetlen beszélgetések során arra is felhívta a figyelmet, hogy olyan törvényeket kell hozni Ukrajnában, melyek segítik a hasonló jellegű külföldi támogatások, adományok célba juttatását.

Dobson Tibor, az OKF szóvivője – aki igen nagyra értékelte a derceni önkéntesek munkáját – hangsúlyozta: az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Magyar Református Szeretetszolgálat Készenléti Csoportjával közösen szeretnék átadni tapasztalataikat a Dercenben már működő önkéntes tűzoltóknak, illetve azoknak, akik most szervezik településeiken a csapatokat. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a jövőben még nagyobb hangsúlyt kell fordítani a tűzoltó-alakulat(ok) technikai felszereltségének bővítésére, korszerűsítésére, s ebben az előbb említett két szervezet igyekszik segítni a jövőben is.

Szénási Tamás Tahitótfalu református lelkésze, a Magyar Református Szeretetszolgálat Készenléti Csoportjának tagja, Bélteki Sándor tűzoltó főhadnagy (Katasztrófavédelmi Oktatási Központ), Dobó István tűzoltó őrnagy (Szentendre Városi Önkormányzat Tűzoltósága) nem csupán a magyarországi szakemberek és önkéntesek, de az egyházzal való együttműködés fontosságáról is szóltak. Hisz, mint mondották, a tűzoltók a kárelhárítás után elvonulnak, de a kárvallottak ott maradnak, s tehetetlenül állnak a romok felett. A MRSZ készenléti csoportjának tagjai – viszont az „utómunkálatokat” is felvállalják, anyagilag és mentálisan is igyekeznek segíteni rajtuk.

A sajtótájékoztatón részt vett Krickij Szerhij tűzoltóezredes, a megyei katasztrófa-elhárítási igazgatóság helyettes vezetője, Varabok Iván, alezredes, a munkácsi járási tűzoltó-parancsnokság helyettese és Cicej Vladimir alezredes, a beregszászi járási tűzoltóság vezetője, akik szintén megosztották tapasztalataikat. Krickij Szerhij elismeréssel szólt a derceni önkéntesek munkájáról, hangsúlyozta: ezek az emberek minden esetben példamutató bátorsággal és önfeláldozással vesznek részt a katasztrófa-elhárításban, szakmai tudásuk, rátermettségük a szakemberek elé is példaként állítható. Újságírói kérdésre elmondta, hogy bár jól képzett szakemberek vannak a tűzoltóság szolgálatában, de sajnos a felszereltségük lassan elavult, és igen nagy gondot okoz az is, hogy egy-egy osztag 35-50 km-es sugarú körzetet szolgál ki, ami nagy megterhelés, és hát időbe telik a kiutazás is, pedig tűzesetnél perceken, másodperceken múlnak életek, értékek. Éppen ezért szükség van az önkéntes tűzoltó-alakulatok megszervezésére is, illetve a településeken a vízellátás, vízutánpótlás biztosítására.

A tanfolyam végeztével a derceni önkéntesek gyakorlati bevetésre vonultak ki, ahol az oktatók és a sajtó képviselői előtt bizonyították rátermettségüket.

Marton Erzsébet

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.

Kapcsolódó Galériák

2008. Bemutató